• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • FMC România a dat startul unui nou sezon de monitorizare a dăunătorilor din culturile de porumb prin programul ARC farm Intelligence și s-au inregistrat deja primele capturi!

    Adrian Radu -

    FMC România a dat startul unui nou sezon de monitorizare a dăunătorilor din culturile de porumb și s-au inregistrat deja primele capturi!

    FMC România a început sezonul 2023 de monitorizare a daunătorilor Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigera, prin programul Arc™ farm intelligence, oferit gratuit de către compania FMC!

    Anul acesta, FMC România a amplasat pe tot teritoriul României peste 500 de capcane feromonale (automate și clasice) în peste 110 de puncte de monitorizare diferite, localizate în cele mai reprezentative ferme pentru cultura de porumb. În anumite locații deja au fost înregistrate capturi numeroase ale celor doi dăunători, cu precădere adulți din specia Helicoverpa armigera.

    Hartă capturi Helicoverpa armigera | sursă foto: aplicația Arc™ farm intelligence 6 iunie 2023

    Pentru a fi la curent cu presiunea dăunătorilor din zona dumneavoastră, vă invităm să descărcați gratuit aplicația Arc™ farm intelligence!
    Apple Store: ➡️  https://apple.co/3Nm6qG8
    Google Play: ➡️  https://bit.ly/3x9gvQ3

    Anul acesta este al treilea an de funcționare a programului digital de prognoză și avertizare Arc™ farm intelligence de la FMC si al cincilea an de când compania FMC România a început monitorizarea digitală a celor 2 dăunători și emite alerte și buletine de avertizare către fermierii cultivatori de porumb. Doar anul trecut au fost emise 5 alerte și buletine de avertizare privind presiunea de atac a celor 2 dăunători, cu recomandarea de aplicare a celui mai eficient insecticid pentru controlul dăunătorilor Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigera din culturile de porumb, și anume: insecticidul CORAGEN.

    Ce este ARC™ farm intelligence?

    ARC™ farm intelligence este primul program digital de prognoză și avertizare care folosește inteligența artificială și algoritmi predictivi pentru monitorizarea dăunătorilor Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigera din cultura de porumb, oferit GRATUIT fermierilor și distribuitorilor din România.

    Cui se adresează?

    Aplicația ARC™ farm intelligence este destinată fermierilor cultivatori de porumb, consultanților tehnici și distribuitorilor de produse fitosanitare.

    De ce să folosiți ARC™ farm intelligence?

    Prin aplicația ARC™ farm intelligence primiți informații și avertizări în timp real privind zborul și presiunea de atac a celor doi dăunători din cultura de porumb din zona dumneavoastra de interes. Astfel, puteți aplica tratamentul cu insecticid la momentul optim, pentru a obține o combatere eficientă a dăunătorilor și un spor cantitativ și calitativ de producție.

    Cum funcționează aplicația ARC™ farm intelligence?

    Aplicația ARC™ farm intelligence folosește tehnologie de ultimă generație pentru a identifica și estima presiunea de atac a celor doi dăunători. Aplicația ARC™ farm intelligence se bazează pe o rețea de capcane automate și convenționale, cu feromoni și atractanți alimentari, prin care se monitorizează zborul adulților Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigera. Pentru dăunătorul Helicoverpa armigera, sistemul identifică automat capturile înregistrate în capcane, iar pentru validarea capturilor de Ostrinia nubilalis din capcanele feromonale și pentru antrenarea sistemului automat de identificare, compania FMC colaborează cu cercetători de la renumitele institute de Cercetare şi Dezvoltare în Agricultură, INCDA Fundulea – Dr. Ing. Georgescu  și SCDA Lovrin – Dr. Ing. Cotuna Otilia, Șef Laborator Protecția Plantelor SCDA Lovrin, Șef lucrări Facultatea de Agricultură – USV ”Regele Mihai I” din Timișoara. După validare, datele introduse în aplicația ARC™ farm intelligence sunt utilizate pentru a realiza grafice, care reprezinta curbele de zbor ale fiecărui dăunător.

    În urma monitorizării celor doi dăunători, sunt emise mesaje de atenționare de zbor intens al adulților – ALERTE, precum și BULETINE DE AVERTIZARE pentru efectuarea de urgență a tratamentului.

    Beneficii pentru utilizatori:
    Aplicarea tratamentului cu insecticide la momentul optim pentru combaterea eficientă a dăunătorilor monitorizați.
    Producții mari și de calitate, profitabilitate superioară pe hectar.
    Accesibilitate – aplicația este disponibilă gratuit atât pentru fermieri, consilieri tehnici, cât și pentru distribuitori, de pe dispozitivele iOS și Android, prin crearea unui cont de utilizator
    Hartă interactivă cu capcanele din zona geografică selectată (sumar al presiunii de atac, lista capcanelor amplasate și presiunea de atac în fiecare zonă)
    Date fiabile disponibile în timp real, legate de presiunea de atac a dăunătorilor, grafice calitative cu evoluția capturilor, poze cu dăunătorii capturați
    Alerte și avertizări primite direct pe telefon pentru efectuarea tratamentului cu insecticide
    Recomandări pentru combaterea dăunătorilor monitorizați: insecticidul Coragen® (insecticid sistemic, combate dăunătorii în toate stadiile de dezvoltare: ouă, larve și adulți; este eficient și la temperaturile ridicate din timpul verii de până la 33-34°C; asigură protecție pentru o perioadă îndelungată;)
    Comunicare în timp real cu specialiștii FMC, pentru informații suplimentare.

    Deoarece compania FMC Romania doreste să ofere cele mai bune soluții fermierilor români, în noul sezon de monitorizare 2023 vor fi disponibile noi funcții ale aplicației Arc™ farm intelligence, printre care:

    Prognoza meteo: in functie de locatia aleasa sau de ferma

    Modelul de Prognoză (Modelul Predictiv) – disponibil în anumite locații

    Folosind inteligența artificială și cu ajutorul unor algoritmi predictivi, aplicația estimează zborul și presiunea de atac a dăunătorilor pe UN interval de 7 zile ÎN AVANS, cu o probabilitate de 90%.

    De ce monitorizăm acești doi dăunători ai porumbului?

    „Monitorizarea zborului este necesară pentru stabilirea cât mai precisă a perioadei optime de aplicare a tratamentelor chimice și biologice în culturile de porumb unde cei doi dăunători sunt prezenți în densități mari. Menționez că, ambii dăunători sunt extrem de greu de combătut datorită biologiei lor, mobilității ridicate, apariției eșalonate dar mai ales datorită modului de hrănire ascuns.

    Capcanele automate numără capturile și le înregistrează direct în aplicație, nefiind necesară prezența unui operator. La fiecare trei zile ele trebuie totuși curățate pentru ca datele să nu fie eronate de la o citire la alta. Când se înregistrează maximul curbei de zbor este semn pentru noi că, adulții celor doi dăunători se află la maxim de împerechere, depunere ouă și apariția primelor larve. La atingerea maximului curbei de zbor va fi emisă alerta sau alertele către fermierii interesați. De altfel, după cum bine știți deja, fermierii au acces gratuit la Arc™ farm intelligence.” argumentează Dr. Ing. Cotuna Otilia, Șef Laborator Protecția Plantelor SCDA Lovrin, Șef lucrări FACULTATEA DE AGRICULTURĂ – USV ”Regele Mihai I” din Timișoara.

    „Având în vedere rezultatele obținute în cazul monitorizării activității dăunătorilor porumbului, în perioada 2019-2022, în cazul sfredelitorului porumbului (O. nubilallis) și 2020-2022, în cazul omizii fructificațiilor (H. armigera), în zona de sud-est a țării, s-a constatat o creștere a populațiilor celor două specii de insecte dăunătoare. De asemenea, în cazul ambelor specii de insecte dăunătoare porumbului s-a constatat existența unei generații în plus, față de ceea ce este menționat în literatura de specialitate autohtonă.

    Creșterea temperaturilor medii anuale, ca urmare a încălzirii globale, poate avea, drept consecință, pe termen scurt, creșterea populațiilor celor două specii dăunătoare porumbului, care au făcut obiectul acestui sistem de monitorizare – Arc™ farm intelligence.

    Prin urmare, tragem un semnal de alarmă în legătura cu pericolul pe care îl are asupra culturii porumbului, creșterea populațiilor speciilor de insecte dăunătoare: sfredelitorul porumbului (O. nubilallis) și omida fructificațiilor (H. armigera). În urma atacului larvelor celor două specii, porumbul se poate infecta cu ciuperci patogene din genul Fusarium sau din genul Aspergillus. În urma infecției cu aceste ciuperci, poate avea loc creșterea dramatică a cantității de micotoxine, peste limita maximă admisă (LMA), ceea ce poate duce la imposibilitatea valorificării de către fermieri a recoltei de porumb.

    Se recomandă continuarea monitorizării activității sfredelitorului porumbului (O. nubilallis) și a omizii fructificațiilor (H. armigera) în vederea detectării cât mai timpurii a atacului și a realizării unei combateri cât mai țintite a celor două specii de insecte dăunătoare porumbului”, argumentează Dr. Ing. Emil Georgescu, INCDA Fundulea, consultant în cadrul programului de monitorizare Arc™ farm intelligence.

    Despre compania FMC – o companie de cercetare în agricultură

    FMC Corporation este o companie de cercetare în agricultură, oferind fermierilor din întreaga lume soluții și produse inovatoare de protecția și nutriția plantelor, pentru a-i ajuta să producă hrană pentru o populație în continuă creștere, adaptându-se totodată la un mediu în schimbare.

    Soluțiile inovatoare FMC pentru protecția culturilor – inclusiv cele biologice, produse pentru nutriția plantelor, soluții pentru agricultură digitală și de precizie – îi ajută pe fermieri, consultanți și profesioniști în protecția plantelor, să treacă cu brio peste cele mai grele provocări, protejând în același timp mediul înconjurător.

    În România, compania FMC este prezentă din anul 2017, prin înființarea subsidiarei FMC Agro Operațional România, cu extinderea activității în Republica Moldova din anul 2018.
    www.fmcagro.ro


    Te-ar mai putea interesa

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an