• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ghid Tineri Fermieri 2023. Condiții pentru a lua ajutorul de 70.000 euro/fermă

    agrointeligenta.ro -

    Ghidul pentru Instalarea Tinerilor Fermieri 2023 a fost publicat într-o primă formă de Ministerul Agriculturii. Documentul pentru DR 30 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri va sta în consultare publică timp de 30 de zile prezintă condițiile în care tinerii care se instalează ca șefi de exploatație pot accesa sprijinul nerambursabil, din fonduri europene, de 70.000 de euro pe fermă.

    Ghidul pentru Instalarea Tinerilor Fermieri 2023 aduce puține schimbări față de exercițiul financiar precedent. Prima sesiune de depunere a proiectelor este așteptată să se deschidă la finalul lunii, așa că potențialii beneficiari nu mai au foarte mult timp pentru a-și pregăti proiectele.

    Ghidul pentru DR 30 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, în forma aflată în consultare publică: https://agrointel.ro/wp-content/uploads/2023/06/GHID-DR-30.pdf

    Vârsta tânărului fermier, condiție obligatorie

    Ghidul pentru Tineri Fermieri prevede că beneficiarii fondurilor trebuie să aibă cel puțin 18 ani împliniși și cel mult vârsta de 40 de ani, împlinită.

    Astfel ”tânărul fermier” este definit ca ”o persoană cu vârsta de până la 40 de ani inclusiv (până cel mult cu o zi înainte de a împlini 41 de ani) la momentul depunerii cererii de finanțare, care deține competențe adecvate în domeniul agricol și care se stabilește pentru prima dată într-o exploatație agricolă ca șef al respectivei exploatații și deține controlul efectiv privind luarea deciziilor referitoare la gestionarea exploatației agricole”.

    În plus, beneficiarul DR 30 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri trebuie să facă dovada că deține de competențe adecvate în domeniul agricol. Se iau în considerare studiile de specialitate, cursurile, dar și experiența de muncă acumulată în străinătate.

    Dimensiunea fermelor la Tineri Fermieri nu poate depăși 100.000 SOC

    Pentru a avea un proiect eligibil, tinerii fermieri trebuie să deţină la momentul depunerii Cererii de Finanţare o exploataţie agricolă cu dimensiunea cuprinsă în intervalul 8.000-100.000 SOC pentru zona montană, respectiv 12.000 – 100.000 SOC pentru restul teritoriului național, la momentul depunerii cererii de finanţare.

    Dimensiunea exploatației agricole se va calcula pe baza înregistrărilor din Registrul unic de identificare IACS efectuate înainte cu cel mult 30 de zile calendaristice faţă de data depunerii Cererii de Finanțare.

    Zona montană nu va avea o alocare financiară separată

    La această sesiune de proiecte pentru DR 30 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri nu va exista o alocare separată pentru beneficiarii din zona montană. Aceștia sunt însă avantajați de faptul că pot depune proiecte pentru exploatații mai mici ca dimensiune, pornind de la 8.000 SOC.

    Perioada de la instalare nu trebuie să depășescă 24 de luni

    În forma ghidului pus în consultare publică se precizează că, pentru a fi eligibili, tinerii fermieri trebuie să nu fie instalați ca șefi de exploatație cu mai mult de 24 de luni înainte.

    ”Tinerii fermieri care solicită finanţare prin intermediul microîntreprinderii/ întreprinderii mici înfiinţate cu mai mult de 24 de luni înaintea depunerii cererii de finanţare, sunt eligibili cu îndeplinirea următoarelor condiţii: – să nu fi înscris o exploataţie agricolă IACS cu mai mult de 24 de luni înaintea depunerii cererii de finanţare, indiferent de forma de organizare deţinută, ulterior se va verifica în baza de date RECOM dacă autorizarea de către solicitant, pentru prima dată a unui cod CAEN agricol în cadrul unei entităţi economice, a avut loc cu maximum 24 de luni înaintea depunerii Cererii de finanțare”, se arată în ghidul aflat în dezbatere publică.

    Pentru a fi eligibilă, cererea de finanțare a unui tânăr fermier trebuie să includă și un plan de afaceri. Astfel, conform ghidului, solicitantul depune, odată cu Cererea de Finanţare, un plan de afaceri viabil care va cuprinde:
    • situația inițială a exploatației constituită din minimum 8.000 SOC şi maximum 100.000 SOC în zona montană, respectiv minimum 12.000 SOC şi maximum 100.000 SOC pentru pentru restul teritoriului național;
    • obiectivele și acțiunile ce urmează a fi dezvoltate de solicitant care să demonstreze viabilitatea planului de afaceri;
    • investițiile în acord cu obiectivele proiectului vor reprezenta cel puțin 40% din valoarea sprijinului nerambursabil;
    • calendarul de implementare a planului de afaceri.

    Citiți și: Cum se calculează DIMENSIUNEA ECONOMICĂ a unei ferme!

    Tineri Fermieri 2023: sprijin nerambursabil de 70.000 de euro

    Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri se acordă sub formă de sumă forfetară potrivit prevederilor fişei tehnice a intervenției DR 30 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri.

    Sprijinul public nerambursabil se acordă pentru o perioadă de implementare de maximum trei ani sau cinci ani pentru sectorul pomicol și struguri de masă și este de 70 000 de euro.

    Solicitantul trebuie să facă dovada că valoarea investițiilor prevăzute în planul de afaceri reprezintă cel puţin 40% din valoarea sprijinului nerambursabil.

    Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri se va acorda sub formă de sumă forfetară în două tranșe, astfel:
    – 75% din cuantumul sprijinului la semnarea Contractului de finanțare;
    – 25% din cuantumul sprijinului se va acorda în funcţie de implementarea corectă a Planului de afaceri, fără a depăși trei ani sau cinci ani pentru sectorul pomicol și struguri de masă, de la semnarea contractului de finanțare.

    Implementarea planului de afaceri, se va realiza până la data de 30 septembrie 2029, verificarea finală și ultima plată nu vor depăşi data de 31 decembrie 2029.

    Dacă ești un tânăr fermier și vrei să accesezi fonduri europene, ia legătura cu Asociația Forța Fermierilor la telefon 0733528655 și vei fi sprijinit cu cel mai bun consultant pentru a-ți dezvolta ferma!


    Te-ar mai putea interesa

    Ce putem planta lângă sau sub un nuc Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!