• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Plăți APIA 2023: Ordin pentru deblocarea tuturor cererilor de avans!

    Roxana Dobre -

    Ce se întâmplă acum la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cu dosarele pentru subvenții care trebuie să intre la plată. O șefă a agenției a anunțat care sunt cele mai noi decizii luate la nivel central pentru deblocarea plăților pentru toți fermierii.

    Fermierii care au avut erori la controlul prin monitorizare și cei aflați la verificările clasice în teren au semnalat că nu au primit până la această dată subvențiile în avans pentru campania 2023.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a preluat nemulțumirile beneficiarilor de subvenții iar acum la nivel central s-a emis un ordin intern ca funcționarii APIA să meargă pe teren în ajutorul fermierilor pentru ca aceștia să poată intra la plățile în avans.

    Citiți și: Un nou blocaj la APIA! Fermierii care au avut control în fermă nu pot intra la plata avansului

    APIA Central a emis un ordin intern pentru funcționarii din toată țara

    Șefă APIA: Încercăm să rezolvăm acele dosare care au avut neconformități la controlul prin monitorizare 

    Veronica Topor, director executiv APIA Hunedoara, a anunțat într-un interviu care este situația dosarelor blocate încă la plata subvențiilor în avans.

    ”Sunt 15.964 de fermieri care așteaptă subvențiile în avans pentru campania 2023 autorizați la plată dintre care circa 12.000 sunt autorizați la plată. Mai avem o tranșă de 2.000 de fermieri, care vor fi autorizați zilele acestea pentru că vorbim de dosare un pic mai grele pentru că acolo trebuie să urmărim angajamentele de Agro-mediu. Totodată mai sunt fermierii care au fost în eșantionul clasic la controlul pe teren, sperăm să intre și aceștia la plată după introducerea rapoartelor de control. Și nu ultimul rând încercăm să rezolvăm acele dosare care au avut neconformități la controlul prin monitorizare și mai exact vorbim de 685 de parcele, deci nu fermieri ci parcele care nu au fost confirmate de către controlul prin monitoring”, a explicat Veronica Topor.

    Citiți și: Rămân fără subvenții fermierii cu erori control la APIA? Răspuns direct de la MADR!

    Ordin intern pentru toți funcționarii APIA

    Directorul executiv al APIA Hunedoara a subliniat că funcționarii au primit un ordin intern de la nivel central pentru a veni în ajutorul fermierilor și deblocarea dosarelor la plată.

    ”Normal fermierul trebuia să ne aducă o poză geo-referențială de la fața locului prin care să ne facă dovada că suprafețele respective sunt cele care au fost solicitate la plată și inclusiv și culturile. Am venit printr-o hotărâre internă în ajutorul acelor fermieri și ne-am deplasat noi la toate cele 685 de parcele să vedem dacă se confirmă suprafața și cultura față de declarația pe care fermierul a dat-o la depunerea cererii. Am mers pe bună credință și acolo unde am întâmpinat erori, unde nu se confirmă nici suprafața, nici cultura sau categoria de folosință, în condițiile în care fermierul a cerut pajiște permanentă, noi am găsit la fața locului teren arabil sau invers atunci fermierul va avea de făcut o contestație și noi în cazul în care constatăm prin imagini și prin caietul pe care el ni-l prezintă, caietul de agro-mediu și respectiv caietul exploatației dacă confirmăm sau nu la plată suprafața respectivă”, a mai explicat Veronica Topor.

    Aceasta a completat că cea mai mare eroare posibilă încă la ora actuală este că fermierul nu s-a poziționat corect față de parcela pe care o lucrează și o deține. ”Deci ori mai la dreapta, ori mai la stânga, ori mai sus, ori mai jos în blocul fizic și atunci noi nu putem să mergem să confirmăm alte suprafețe decât cele care au fost solicitate în plata subvenției. De aceea până la urmă revenim este foarte importantă intabularea pentru că în momentul în care noi vom primi cererea pe intabulările dumnealor, atunci nu vor mai exista greșeli nici din partea lor, nici din partea noastră”, a arătat reprezentanta APIA.

    Plata avansului se încheie la 29 noiembrie 

    Veronica Topor a reamintit că APIA a început plata în avans la 16 octombrie iar campania trebuie să fie finalizată până la data de 30 noiembrie. Deoarece în acest an ziua de 30 noiembrie este una nelucrătoare funcționarii APIA vor încheia campania la 29 noiembrie.

    ”După cum știți în data de 30 noiembrie nu se lucrează așa că noi până la 29 noiembrie trebuie să finalizăm, nu 100 % dar ne-am propus un target de 90 % pentru acești fermieri pentru că toți au nevoie de bani. Iar începând cu data de 2 decembrie vom începe și plățile finale pentru campania 2023, plăți care vor avea termen final data de 30 iunie 2024”, a mai spus aceasta.


    Te-ar mai putea interesa

    A început Rabla pentru Tractoare! AFM: Înscrierea nu necesită achitarea niciunui avans către dealeri! Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro

    Ultimele știri

    Plăți finale APIA 2024. Prima listă cu fermieri care încasează a doua tranșă din subvenții Deutz-Fahr renunță la producția de combine și închide fabrica din Croația Avertisment al Președintelui ANPM: Trufele românești ar putea dispărea, din cauza braconierilor!