• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un nou blocaj la APIA! Fermierii care au avut control în fermă nu pot intra la plata avansului

    Roxana Dobre -

    Fermierii care au avut control în teren pentru subvenții, blocați la plata avansului. Mai mulți producători agricoli au sesizat redacției Agrointeligența-AGROINTEL.RO că nu au primit banii de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) chiar dacă nu au avut probleme la verificările în teren pentru campania 2023.

    Fermierii care s-au aflat în campania 2023 la controlul clasic în teren nu au intrat pe lista de avans de la 16 octombrie. Această categorie de beneficiari de subvenții se adaugă cu blocaje la plată fermierilor care au avut control prin monitorizare, unde de asemenea banii nu au ajuns în conturile producătorilor agricoli.

    Citiți și: Apelul unui fermier pentru APIA: Faceți comisiile pentru controale, ca să putem intra la avans!

    Fermierii care au avut control clasic la APIA, blocați la plata avansului 

    Mai mulți fermieri au transmis redacției Agrointeligența-AGROINTEL.RO că au fost informați că nu pot intra la plata avansului chiar dacă nu au avut neconformități în urma controlului în teren din campania 2023.

    ”Eu am fost la control fizic pentru subvenții. În luna august au fost în teren și la noi în fermă reprezentanți ai APIA, dar și ANZ, DSVSA pentru că dețin oi și vaci. Controlul a fost în regulă, am semnat și procesul verbal, nicio obiecție din partea mea sau a funcționarilor. Acum însă am aflat de la APIA că nu mă pot băga la plată pentru că nu există formularul pentru control”, ne-a sesizat un fermier dintr-un județ limitrof Capitalei.

    Situația a fost confirmată de mai mulți producători agricoli care s-au aflat la controlul clasic în campania 2023.

    Citiți și: Rămân fără subvenții fermierii cu erori control la APIA? Răspuns direct de la MADR!

    Situația s-ar putea debloca cel târziu săptămâna viitoare 

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO s-a interesat direct la APIA ce se întâmplă cu plățile pentru fermierii care s-au aflat la controlul în teren. Din informațiile obținute de noi am aflat că raportul de control care trebuie completat de funcționarii APIA, în sistemul agenției, nu este încă funcțional. Cel mai probabil acesta va deveni operațional săptămâna acesta sau cel târziu la începutul celei viitoare astfel încât și acești fermieri să intre la plată.

    În campania 2023 la controlul APIA pentru verificările în teren s-au aflat 40.934 de dosare astfel:

    Controlul clasic pe teren a presupus verificarea măsurilor specifice/condițiilor minime/angajamentelor și/sau a standardelor de condiționalitate și ecocondiționalitate.

    Verificarea anumitor cerințe sau condiții specifice au fost delegate de APIA unor instituții cu atribuții în domeniul respectiv.

    Astfel, Autoritatea Nationala Fitosanitara (ANF) a efectuat verificările privind cerințele legale în materie de gestionare privind utilizarea produselor de protecție a plantelor, SMR 7 privind introducerea pe piață a produselor fitosanitare și SMR 8 utilizarea durabilă a pesticidelor.

    De asemenea, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), prin unitățile din subordine, a efectuat controlul și supracontrolul cerințelor legale în materie de gestionare privind siguranța alimentară (SMR 5 și 6) și bunăstarea animalelor (SMR 9—11) în exploatațiile non-profesionale și comerciale de animale și în ferme vegetale.

    Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) a realizat controlul la fața locului privind verificarea condițiilor de eligibilitate pentru solicitanții ajutoarelor naționale tranzitorii pentru speciile ovine și caprine și a sprijinului cuplat pentru venit în sectorul zootehnic, în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin pentru fermieri, derulate de APIA.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro

    Ultimele știri

    Acordul UE-Mercosur a fost semnat! COPA-COGECA: ”Ne opunem acestui acord învechit și problematic” NHR îi liniștește pe fermieri: Combinele Deutz-Fahr, în stoc. Nu sunt și nu vor fi probleme cu piesele de schimb! Orz de primăvară: fermierii pot alege două soiuri care au dat rezultate în fermele din România