• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Rețeta cu drojdie pentru îngrășarea rapidă a porcilor pentru Crăciun

    Roxana Dobre -

    Cum se îngrașă porcul în Ajun – sigur, poate nu chiar în Ajunul Crăciunului, dar în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă merită să încercați o metoda naturală prin porci pot lua mai repede în greutate. Rețeta de îngrășăsare accelerată a purceilor este una naturală și nu presupune hormoni de creștere, făină de oase sau alte suplimente. Mai mult, ingredientul de bază al rețetei este unul foarte ieftin și la îndemâna oricui.

    Porcii pot fi îngrășați rapid printr-o metodă simplă și ieftină care este la îndemâna oricui. Aceasta presupune administrarea în mâncare a drojdiei iar aceasta poate fi uscată, drojdie de bere sau drojdie furajeră.

    Citiți și: Cel mai mare porc din România a fost tăiat de Ignat. Marcel cântărea 714 kilograme

    Rețeta cu drojdie pentru îngrășarea porcilor

    La rețeta cu drojdie pentru îngrășarea porcilor se poate folosi orice fel de produs din comerț de la drojdie uscată, de bere sau furajeră. Metoda a fost împărtășită de Adrian Militaru din județul Brașov, cunoscut în mediul online ca ”fermierul Adrian”.

    ”Drojdia se folosește în masă în toată lumea, de foarte mulți oameni atunci când vine vorba de creșterea și dezvoltarea animalului, pentru că îl crește și îl ajută să dezvolte într-un ritm foarte alert și foarte bine. În cazul porcilor vă asigur că acesta este secretul atunci când vedeți un animal atât de frumos. Daci, acesta este secretul și în marile ferme, cine știe și este mai în vârstă își amintește că această metodă esta folosită și în regimul comunist în fermele de îngrășare”, a explicat Adrian Militaru.

    Rețeta este una simplă: drojdia se adaugă în furajele animalelor chiar înainte ca acestea să fie hrănite.

    Citiți și: Porc Crăciun 2023. Document obligatoriu pentru vânzarea porcilor crescuți în gospodărie

    Cantitatea de drojdie în funcție de vârsta porcului

    Drojdie la porci – cantități în funcție de vârstă

    Drojdia la porci se dă în funcție de vârsta acestora. Se poate începe introducerea drojdiei ca supliment în hrana purceilor care au trecut de vârsta de 8 săptămâni, când aceștia trec de la lapte la hrană uscată sau umedă. Dacă se folosește un cub clasic de drojdie din comerț de 50 gr, acesta se poate împărții în porții egale de 5 părți adică circa 10 gr/porția.

    Pentru purceii de minim 8 săptămâni se recomandă utilizare a 10 grame/purcel/zi în prima lună. În a doua lună, rețeta cu drojdie se poate urca la 20 de grame pe zi, la a treia lună la 30 de grame pe zi, la a patra lună la 40 de grame și la a cincea lună la un cub/purcel/zi.

    ”Vedeți în funcție de cum evoluează porcul respectiv. Dacă este o rasă foarte bună de carne rezultatele se vor vedea foarte repede și nu neapărat că îi scădeți doza dar rămâneți la un cub pe zi până la vârsta de 1 an, 2 ani cât se menține porcul până la sacrificare. Poate foarte mulți sunt sceptici și au o impresie greșită sau nu se tem să folosească așa ceva dar vă garantez că atât timp cât utilizați așa cum trebuie acest produs nu se întâmplă absolut nimic rău. Dacă îi dați unui purcel de 30 de kilograme câte 10 cuburi o dată atunci să vă așteptați să aveți probleme. Dar utilizat corect aduce numai beneficii”, a subliniat fermierul.

    Drojdia furajeră, cea mai recomandată în creștere porcilor

    Drojdia furajeră este cea mai recomandată în creșterea porcilor. Un avantaj imens al furajelor cu drojdie este că un purcel sau un porc adult primește cantitatea necesară de vitamine și microelemente care contribuie la formarea unei structuri osoase puternice și la creșterea rapidă a masei musculare. Purceii cresc mai repede, ceea ce a fost observat de multă vreme de specialiștii complexelor mari de creștere a porcilor care folosesc masiv drojdie furajeră la îngrășarea porcilor.

    Se estimează că adăugarea a 1 kg de drojdie la hrănitori crește sporul mediu zilnică în greutate a purceilor cu 0,7-0,8 kg. În același timp, economiile la alte furaje pot ajunge la 10% pentru fiecare kilogram de creștere în greutate obținut.

    Rație de drojdie furajeră la purcei și porci adulți:

    Atenție! La îngrășarea purceilor, nu este recomandat să adăugați mai mult de 6% drojdie furajeră în hrana lor.

    Îngrășarea porcilor cu drojdie – cum se administrează

    Drojdia de utilizează direct în hrana porcilor, fie că aceasta este uscată sau umedă, în funcție de rețeta furajeră pe care o alege fiecare crescător. În funcția de mâncarea pe care o administrați porcului amestecați dozajul în funcție de greutatea acestuia.

    ”E mult până prinde gustul că după aceea o să-i placă. Pentru că această drojdie nu are doar proprietatea de a ajuta animalul sau a determina animalul să se apuce să mănânce, are foarte multe proprietăți și ajută foarte mult un animal. Eu recomand ca drojdia să o folosiți strict în rația zilnică de mâncare adică nu are rost să amestecați 100 de kg de uruială pentru că depinde mult și mediul în care este depozitată hrana, umiditatea, etc”, a mai specificat fermierul Adrian.

    Drojdia la scroafe – beneficii

    Drojdia este benefică și pentru scroafe gestante. La acestea se administrează o doză zilnică de 7-10% drojdie furajeră din cantitatea totală de hrană, iar efectele se vor vedea imediat. Rata de supraviețuire a purceilor va fi mai bună, aceștia vor fi mai puternici și vor lua mai repede în greutate după fătare.

    Administrată scroafelor care alăptează, drojdia le va ajuta să aibă o cantitate mai mare de lapte, chiar cu 10-15%.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!