• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Violeta Mușat, MADR: Procedura APIA pentru cele 742.000 de ferme intrate la control prin monitorizare

    Roxana Dobre -

    Numărul fermierilor care au intrat la controlul prin monitorizare. Violeta Mușat, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) dezvăluit cum a fost experiența funcționarilor Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), dar și a fermierilor în primul an când s-a implementat controlul pentru toți fermierii care au depus cererea de plată.

    Controlul prin monitorizare reprezintă verificarea tuturor parcelelor la nivel de țară, deci controalele se fac la toți fermierii care au depus cereri la APIA, a spus Violeta Mușat în cadrul emisiunii Agrostrategia de TVR 1, ediția de marți, 12 decembrie.

    Citiți și: Blocaj la plățile APIA – mai mulți fermieri nu-și pot lua subvențiile din cauza sistemului care dă erori

    Control prin monitorizare în 742.000 de ferme 

    Secretarul de stat în MADR a subliniat că verificările prin monitorizare s-au făcut în 742.000 de ferme din totalul de 760.000 de beneficiari de subvenții.

    ”Vorbim de un număr de 742.000 de cereri pentru că diferența până la 760.000 de cereri reprezintă doar solicitări cu Ajutor Național Tranzitori (ANT). Controlul acesta prin monitorizare a fost aplicat în toate statele și într-adevăr au fost unele neconformități”, a adăugat Violeta Mușat.

    Citiți și: Rămân fără subvenții fermierii cu erori control la APIA? Răspuns direct de la MADR!

    Violeta Mușat, Secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

    Unde s-a ”împotmolit” controlul prin monitorizare

    Reprezentanta MADR a explicat pe larg cum a decurs controlul prin monitorizare dar și ce opțiuni au avut fermierii.

    ”Controlul s-a aplicat ca o semnalizare a parcelelor, ca să fac așa o comparație, este ca un semafor, deci cu culoare roșie, galbenă și verde. Fermierii ale căror parcele au fost semnalizate cu roșu au fost chemați la clarificări și au avut posibilitatea ca să identifice problema care a fost fie din cauza faptului că nu a fost identificată corect parcela fie că în zonele unde am avut secetă pedologică probabilitatea ca acea cultură să nu răsară a fost mare pe un fond probabil și de creștere de vegetație nu au văzut chiar categoria de folosință sau schia cultura. Dar s-a dat posibilitatea fermierilor să meargă să clarifice această semnalizare cu roșu și au fost mai multe interpretări. La prima interpretare foarte mulți fermieri au trecut în partea de semnalizare cu verde și la a doua interpretare ce nu s-a soluționat la prima au avut posibilitatea să depună contestații, deci tot ca să venim în sprijinul fermierilor”, a spus Violeta Mușat, Secretar de stat în MADR, în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Funcționarii APIA au depus toate eforturile și au stat de vorbă întotdeauna cu fermierii ca să facă o identificare corectă a parcelelor, a mai spus Violeta Mușat. ”Știți foarte bine că la depunere cererii de plată fermierii au posibilitatea să declare culturile pe care le-au semănat în toamnă și pe care intenționează să le însământeze în primăvară, dar au posibilitatea ca în cazul în care se răzgândesc să modifice cererea unică de plată. Și atunci ei vin cu formulare de modificare a cererii până la termenul stabilit de APIA”, a mai adus clarificări secretarul de stat.

    APIA a făcut toate demersurile astfel încât niciun fermier să nu fie penalizat

    Violeta Mușat a dat asigurări că APIA a făcut toate demersurile astfel încât niciun fermier să nu fie penalizat. ”La ultima interpretare fermierii au avut posibilitatea să prezinte o fotografie cu geolocație, registrul individual al exploatației sau a treia posibilitatea era procesul verbal de calamități în județele unde a fost declarată secetă pedologică. Fermierii trebuie să înțeleagă că la nivelul APIA se aplică procedurile unitare, deci nu se aplică într-un județ o procedură și în alt județ altă procedură”, a spus aceasta.

    Reprezentanta MADR este încrezătoare că în campania 2024 nu se vor mai repeta erorile și dificultățile din acest an, în ceeea ce privește controlul prin monitorizare. ”La anul va fi foarte foarte simplu, pentru că deja avem experiența anului 2023. În 2024 nu va fi ceva de noutate, adică la momentul acesta și colegii mei din APIA și fermierii au înțeles acest sistem de monitorizare și cu siguranță nu vom mai avea probleme în situația asta”, a mai spus Violeta Mușat.

    Agrostrategia, TVR 1. Invitat: Violeta Mușat, MADR (12.12.2023)


    Te-ar mai putea interesa

    Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”