• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Blocaj la plățile APIA – mai mulți fermieri nu-și pot lua subvențiile din cauza sistemului care dă erori

    Angelica Lefter -

    Fermierii care au intrat anul acesta la control prin monitorizare al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) stau cu emoții că nu vor primi niciun ban în perioada următoare, deși ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a dat asigurări că toți agricultorii vor avea banii în contur până la finalul lunii decembrie.

    În județul Vaslui, mai mulți agricultori spun că, deși au declarat suprafețele lucrate și au trimis fotografii, așa cum le-au cerut reprezentanții APIA, sistemul de monitorizare a dat erori în mai multe cazuri. Cu alte cuvinte, programul APIA nu a recunoscut culturile de pe anumite parcele, iar acum dosarele sunt într-un blocaj. Fermierii vasluieni se tem că nu vor încasa avansul la subvențiile APIA până la finalul acestui an, astfel că nu își pot plăti ratele către bănci, dar nici continua activitatea agricolă.

    Citește și: Anunțul ministrului Florin Barbu despre plata subvențiilor APIA până la finalul anului

    O parte dintre fermierii vasluieni nu își pot primi plata avansului pentru că aplicația de monitorizare a dat erori

    Ștefan Munteanu este un fermier din Vaslui, membru al Asociației Forța Fermierilor (AFF), care lucrează o suprafață de 36 de hectare în comuna Vinderei, județul Vaslui. El a sesizat o situație destul de complicată la redacția Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Fermierul a menționat că a fost selectat pentru controlul culturilor și a pus la dispoziția APIA încă din luna noiembrie toate documentele necesare, inclusiv poze  pentru culturile pe care le deține. Problema a intervenit când pozele din dosar nu au corespuns cu informațiile din aplicația de monitoring. Mai exact, dacă fermierul avea cultivat grâu pe terenul respectiv și a trimis poze cu acea cultură, aplicația îl contrazice și spune că a cultivat floarea-soarelui.

    ”Am cererea unică pe suprafață și pe animale depusă la APIA și am căzut la control pe monitoring, aplicația lor. Mi s-a spus că pe data de 14-15 octombrie, să fac niște poze la culturi și să le trimit prin aplicația recomandată de la APIA. M-am conformat, am descărcat aplicația, am fost la fiecare parcelă, că sunt 3 parcele, și am făcut poze, le-am trimis pe o adresă de e-mail ce mi s-a dat de la centrul local și am semnat o hârtie. La plata avansului nu am intrat, am ținut legătura cu funcționarul și tot l-am întrebat de dosar și mi se spune că e în lucru. În situația mea, în comuna mea, sunt undeva la 150 de fermieri. Aproape 80 sunt în situația mea, ni se spune că pozele noastre nu pot fi luate în considerare de către comisia de la Vaslui și mai avem de așteptat până în februarie ca să încasăm subvenția. Acum, eu întreb: ce vină am eu că am declarat grâu și aplicația aceea blestemată mi-a găsit rapiță? Sau am avut grâu și mi-a găsit floarea-soarelui? Păi cum? Dacă eu am semănat grâu, am declarat grâu? Am făcut poze la suprafața respectivă, cu coordonate cu tot. Sunt fermieri care au contracte cu Primăria de pășune și i-au găsit floarea-soarelui, păi cum așa, dacă a păscut toată vara animalele acolo?”, a întrebat fermierul Ștefan Munteanu.

    Fotografie din teren trimisă de fermierul Ștefan Munteanu către sistemul de monitorizare al APIA

    Membrii Comisiei APIA Vaslui, plecați la cursuri la București

    Agricultorul a menționat că nu vede cum s-ar putea rezolva problema până la finalul lunii decembrie, astfel încât să-și primească banii. Mai mult, a încercat să afle de ce Comisia APIA nu s-a deplasat până acum în teren să rezolve situația.

    ”Comisia care este formată nu cred că dorește să urgenteze cazurile. Eu am citit că domnul ministru Barbu și a zis că vom lua banii până la 31 decembrie. Dacă Comisia nu evaluează dosarele, cum le vor da drumul? Am depus dosarul la Centrul local al APIA de la Tutova, oamenii de acolo au fost profesioniști, ne-au ajutat, dar dacă de la Vaslui nu vine Comisie, nu avem ce face! Am sunat astăzi, vineri – 8 decembrie, la APIA Vaslui și mi s-a spus că domnii din Comisie sunt plecați la București până pe data de 13 decembrie, la niște cursuri. Până săptămâna viitoare nu se poate face nimic și mi-e teamă că apoi va fi prea târziu!”, a menționat agricultorul vasluian.

    Citește și: Plăți APIA 2023. Controalele la care sunt supuși fermierii care vor subvenție pe teren și animale

    Agricultorii nu au bani să-și continue activitățile în câmp și nici să plătească ratele la bănci

    Fermierii vasluieni aflați cu probleme la monitorizare cer urgentarea dosarelor, mai ales că au datorii către bănci, iar unii nu își pot duce activitățile agricole mai departe. Ștefan Munteanu a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că nu a mai lucrat suprafețele cu probleme la monitorizare în speranța că va veni Comisia în control. Mai mult, are de încasat din subvenții 50.000 de lei, bani pe care i-ar folosi pentru alte lucrări.

    ”N-a venit nimeni în teren. Este la APIA comisie de verificare în teren, să vină și să vadă, noi nu putem să nu ne încasăm banii. Nu am arat acele parcele, le-am lăsat așa cu acea cultură care a fost astă-vară. Dacă mă apuc acum să îl ar și vine comisia, eu n-am ce să-i arăt. Sunt 3 parcele, una de 40 ari, una de 50 și una de 70 de ari. În rest n-am avut probleme. Avem și noi rate la tractoare, am luat 25.000 de lei din bancă pentru un utilaj, banca vrea banii, mie îmi crește dobânda la banii aceia. Eu am de luat 50.000 de lei, e o sumă cu care eu îmi pot continua activitatea. Trebuie să cumpăr sămânță pentru grâu, nu am apucat să semăn. Am pus doar 5 hectare de orz cu sămânța pe care o aveam deja”, a mărturisit fermierul din județul Vaslui, Ștefan Munteanu.


    Te-ar mai putea interesa

    Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!