• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum pot folosi oamenii de la țară caii la lucrări agricole? Ce spune legea!

    Violina Gorcinschi -

    Folosirea cailor în cadrul lucrărilor agricole trebuie să țină cont de condiția fizică a animalului care nu trebuie biciuit, bătut și forțat să tracteze greutăți care îi depășesc limitele fizice. În cazul în care caii sunt maltratați, proprietarii acestora pot fi sancționați cu amenzi usturătoare, iar în cazuri grave, chiar cu închisoare.

    Daniel Radu, Comisar șef Direcția pentru Protecția Animalelor, a declarat că oamenii pot primi pedepse usturătoare dacă își maltratează sau nu își îngrijesc cum trebuie animalele, măsuri considerate justificate, luate de toate țările civilizate. La noi în țară, la momentul actual, cea mai grea sancțiune este de 7 ani de închisoare pentru uciderea cu intenție a unui animal, iar dacă animalele sunt neglijate, proprietarii pot fi amendați cu până la 12.000 de lei. De asemenea, Daniel Radu a explicat și cum poate fi folosit calul în activitățile agricole în 2023.

    Cai folosiți la lucrări agricole (Foto: Youtube – Working Horses With Jim

    Comisarul șef de la Direcția pentru Protecția Animalelor, Daniel Radu, a vorbit în cadrul unei emisiuni despre pedepsele pe care oamenii le pot primi în cazul în care maltratează animalele. „Cea mai mare pedeapsă, ca urmare a unor modificări legislative survenite la sfârșitul anului trecut, este de 7 ani închisoare pentru uciderea cu intenție, fără drept, a unui animal”, a precizat șeful de la Protecția Animalelor.

    Deținerea animalelor, pe lângă beneficiile pe care le aduce, vine cu responsabilități, iar legea le interzice proprietarilor orice formă de abuz. „Tu nu ai drept de viață și de moarte, așa cum poate o perioadă de timp s-a împământenit o cutumă, că dacă e câinele tău poți să faci ce vrei cu el. Ai un animal, ești responsabil față de el la fel ca față de oricare membru al familiei și legiuitorul a avut grijă să consfințească acest lucru stabilind pedepse. Legea este destul de cuprinzătoare, ea este într-o dinamică permanentă pentru că din cazuistică constatăm noi situații cu care ne confruntăm și atunci propunem forurilor abilitate actualizarea în consecință a cadrului normativ”, a explicat Daniel Radu, citat de Ziarul Unirea.

    Cai folosiți în agricultură (foto: biodynamics.com)

    Cum poate fi folosit calul în agricultură

    Cum pot folosi oamenii de la țară calul la lucrările agricole – o întrebare adresată specialistului în protecția animalelor. Daniel Radu a precizat că orice faptă sau gest prin care animalele sunt agresate reprezintă o infracțiune și atrage, după sine, răspunderea penală.

    „Nu ai voie să îți bați câinele, nu ai voie să lovești calul într-un mod sălbatic, cum din păcate vedem de multe ori, sau să-l supui la eforturi inutile pentru că și aceasta este o practică a unora dintre deținătorii de animale, de a supune animalul la eforturi inutile pentru a-și arăta ei dibăcia de a le mânui, dar și abilitățile animalului. Abilitățile animalului ar trebui cuantificate altfel, nu prin a-l pune să tragă de bușteni sau bolovani doar ca să arătăm că e puternic”, a spus Daniel Radu.

    În ceea ce privește folosirea cailor în cadrul activităților agricole, reprezentantul de la Direcția pentru Protecția Animalelor a declarat că trebuie făcută cumpătat, fără a supune animalul la eforturi inutile sau la loviri.

    „Oamenii de la țară pot folosi calul la fel că întotdeauna, dar cu chibzuință și fără să-l supună la eforturi inutile și fără să-l lovească, biciuiască, pentru a trage povara mai ușor. Faptul că îl lovești, nu îi ușurează povara pe care trebuie să o tragă, doar îl determini să-și forțeze niște limite și, ca oricare ființă vie, nu are cum să fie în regulă.”, a explicat reprezentantul de la Direcția pentru Protecția Animalelor.

    Chiar și cazurile de neglijență sunt pedepsite cu amenzi usturătoare. Proprietarii pot primi sancțiuni de până la 12.000 de lei dacă nu au grijă de animale, dacă nu le oferă adăpost și hrană, exact ca unui copil.

    „Lumea trebuie să înțeleagă că nu pot merge în continuare lucrurile așa cum poate funcționau altădată. Suntem în anul 2023, suntem o țară civilizată, ca atare trebuie să ne pliem și noi regulile de conduită pe regulile de civilizație.”, a concluzionat Daniel Radu.


    Te-ar mai putea interesa

    Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!