• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Amenzi de 5.000 de lei pentru ciobanii care dețin câini periculoși

    Roxana Dobre -

    O decizie care îi afectează direct pe ciobani a fost luată de Parlament. Aceștia riscă amenzi ce pot ajunge la 5.000 de lei în anumite condiții, dacă dețin câini periculoși.

    Proprietarii sau deţinătorii temporari de câini periculoşi sau agresivi riscă amenzi ce pot ajunge la 5.000 de lei, dacă animalele sunt plimbate în locurile publice fără botniţă şi nu sunt ţinute în zgardă şi lesă, prevede un proiect adoptat ieri, luni – 15 mai de Senat. Documentul vizează completarea OUG nr.55/2002 iar printre câinii menționați ca fiind periculoși se află și Ciobănescul Caucazian, o rasă des întâlnită la stâne sau ferme de animale.

    ”În urma acestei modificări legislative va fi înăsprit modul de sancţionare pentru nedeclararea şi nerespectarea condiţiilor de deţinere a unui câine periculos sau agresiv, conform legislaţiei în vigoare. De asemenea, verificările poliţiştilor în locurile publice în vederea respectării OUG 55/2002 vor putea deveni mai eficiente, conducând la scăderea cazurilor de persoane atacate de câini periculoşi fără lesă şi botniţă”, precizează iniţiatorii, deputaţii PSD Nicolae Georgescu, Laura-Cătălina Vicol-Ciorbă şi Eugen Neaţă, conform Agerpres.

    Citiți și: Cioban atacat de urs la stână. Câinii i-au salvat viața

    Amenzi de până la 5.000 de lei pentru nedeclararea şi nerespectarea condiţiilor de deţinerea unui câine periculos

    Amenzile pentru deținerea câinilor periculoși pot ajunge la maxim 5.000 de lei

    Amenzile prevăzute în proiect cresc la 500-1.000 de lei şi pot ajunge la 3.000-5.000 de lei, faţă de cele prevăzute în OUG nr.55/2022, care porneau de la 100-500 de lei şi ajungeau la 1.500-3.000 de lei.

    Senatul este prima Cameră legislativă sesizată iar proiectul își va urma parcursul legislativ la Camera Deputaților care este for decizional. Dacă va trece de votul deputaților, legea va merge mai departe la promulgare și trebuie publicată în Monitorul Oficial ca să își producă efectele.

    Citiți și: Senat: Taxă pentru cei care nu își sterilizează câinii care nu sunt de rasă

    Rase de câini vizate de proiectul de lege

    În expunerea de motive de argumentează că din cauza necunoaşterii prevederilor legislative în vigoare sau din ignoranţă, în locurile publice din România, se află aproape la tot pasul posesori de câini periculoşi.

    ”Prin care se înţelege câinii aparţinând următoarelor rase, grupate în două categorii, după cum urmează: a) categoria 1: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor; b) categoria a ll-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitane, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor”, se precizează în expunerea de motive.

    Potrivit iniţiatorului, astfel de situaţii se înregistrează frecvent, în pofida prevederilor din OUG 55/2002, conform cărora ”accesul câinilor (…) în părţile comune ale imobilelor în care sunt deţinuţi, pe drumurile publice şi pe căile de acces către acestea este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în zgardă şi lesă sau ham de către proprietar ori de către deţinătorul temporar”.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania! Urări de Crăciun scurte. Mesaje de Sărbători pentru prieteni și familie Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Vasile Petreuș, crescător de ovine: Cine face brânză bună nu duce lipsă de clienți! Soia ia locul porumbului într-o fermă din Ucraina. Motivul? Seceta! Indienii de la TAFE se extind pe piața UE cu tractoare pentru micii fermieri