• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • În atenția cultivatorilor de porumb: se înregistrează zbor intens de Helicoverpa Armigera generația I

    Adrian Radu -

    În urma activității de monitorizare a dăunătorilor Ostrinia nubilalis și Helicoverpa armigera din cultura de porumb, desfășurată în cadrul programului Arc™ farm intelligence, sezonul de monitorizare 2023, vă informăm următoarele:

    Sursa foto: Aplicația Arc farm intelligence

     

    Grafic Capturi medii zilnice de Helicoverpa armigera în perioada 30 mai – 9 iunie 2023, în zonele de monitorizare

    ATENȚIE! În ultima săptămână, s-a înregistrat un număr mare de adulți de Helicoverpa armigera, din prima generație, în punctele de monitorizare din zonele Banat, Crisana, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Moldova. În centrul Transilvaniei capturile sunt în continuă creștere, în cateva puncte de monitorizare atingând pragul economic de dăunare (PED). Helicoverpa armigera nu constituie un pericol direct pentru culturile de porumb înainte de formarea știuleților. În vederea reducerii densității populației de Helicoverpa armigera, generația a II-a, și a pagubelor posibile din cultura de porumb, se recomandă tratamentul insecticid.

    Generația a II-a a dăunătorului Helicoverpa armigera apare de regulă în momentul formării știuleților (mătăsit – boabe ceară) și provoacă cele mai importante pagube la porumb, dar poate ataca și alte culturi de câmp precum floarea-soarelui și soia.

    Ținând cont de stadiul de dezvoltare al culturilor de porumb, acolo unde au depășit stadiul de dezvoltare de 8-10 frunze se poate aplica un tratament cu insecticidul CORAGEN® în următoarele zile pentru controlul populațiilor de Helicoverpa armigera, folosind doza de 125 ml/ha.

    De asemenea, vă informăm că prin intermediul Arc™ farm intelligence monitorizăm cu atenție stadiul de dezvoltare biologic al generației I de Ostrinia nubilalis. În zona Olteniei și Banatului s-au înregistrat primele capturi în capcanele feromonale, urmând ca imediat ce evoluția insectei va atinge pragul critic de dezvoltare să emitem Alerte și Avertizări.

    Insecticid sistemic, combate dăunătorii în toate stadiile de dezvoltare: ouă, larve și adulți;
    • eficient și la temperaturile ridicate din timpul verii de până la 33-34°C;
    • rezistent la spălare, dacă precipitațiile survin la mai mult de 2 ore după tratament;
    • selectiv și protejează entomofauna utilă, refăcând echilibrul natural dintre prădători și paraziții dăunătorului;
    • datorită activității ovi-larvicide excelente, CORAGEN® previne pătrunderea larvelor în tulpină sau în știuletele de porumb și reduce pagubele cantitative și calitative determinate de atacul celor doi dăunători în culturile de porumb;

    Insecticidul CORAGEN® poate fi achiziționat din rețeaua națională de distribuție autorizată. Pentru informații suplimentare, vă rugăm să contactați reprezentantul local al FMC România sau să accesați site-ul companiei: fmcagro.ro.

    Aflați mai multe informații despre presiunea de atac a dăunătorilor din zona dumneavoastră, cu aplicația Arc™ farm intelligence:

    Urmăriți online, în timp real, capturile dăunătorilor Helicoverpa armigera și Ostrinia nubilalis în cultura de porumb cu ajutorul aplicației digitale Arc™ farm intelligence și luați cele mai potrivite decizii pentru ferma dumneavoastră:

     – Estimați cu mai multă precizie perioada în care se va atinge pragul economic de dăunare al celor doi dăunători și aplicați tratamentul la momentul oportun, înainte ca presiunea dăunătorilor să provoace pagube însemnate sau să devină dificil de controlat.

    – Primiți alerte de tratament în momentul în care se înregistrează zbor intens al dăunătorului.

    Eficientizați tratamentele fitosanitare în culturile dumneavoastră, obțineți astfel producții mari și de calitate.

     

    Sursa foto: Aplicația Arc farm intelligence, harta presiune de atac 12 iunie 2023 și grafice cu capturile daunătorului Helicoverpa armigera

    ➣ Descărcați și utilizați aplicația Arc™ farm intelligence
    ➣ Utilizați insecticidul CORAGEN® pentru un control eficient și la momentul optim.
    ➣ Utilizați produsele de protecția plantelor în siguranță și cu responsabilitate. Când aplicați produse pentru protecția plantelor, urmați întotdeauna instrucțiunile menționate pe etichetă.

    Aceste informații sunt cu titlu informativ, iar pentru aplicarea corectă a tratamentelor vă rugăm să efectuați un control fitosanitar culturilor dumneavoastră, pentru a determina prezența adulților, a pontei depuse sau a larvelor eclozate și, ulterior, efectuați tratamentele necesare.


    Te-ar mai putea interesa

    România a scos ”artileria grea” în lupta cu seceta. Județele unde ploaia va fi produsă artificial Plăți subvenții APIA – banii virați în conturile fermierilor în aceste zile Subvenții 2024 – listele cu fermierii controlați de APIA în fiecare județ

    Ultimele știri

    Universitatea de Științele Vieții din Timișoara deschide al doilea magazin Akademika Market Premierul Ciolacu: România nu e în pericol în ceea ce priveşte securitatea alimentară. Investițiile în irigații vor continua Condiția ca fermierii afectați de secetă să nu piardă subvenția de 500 euro/hectar