• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce-i face bine porumbului. Recomandările lui Marian Butoianu, Directorul Tehnic ALCEDO

    agrointeligenta.ro -

    Una dintre cele mai importante culturi agricole din România beneficiază de full-service prin Alcedo. Adică întregul pachet tehnologic este asigurat de compania care este alături de fermierii iscusiți.

    Ing. Marian Butoianu, Director Tehnic al Alcedo, vine cu sfaturi utile pentru fermierii care vor să aibă o cultură de porumb reușită. Recomandările specialistului pornesc de la tratamentul la sămânță care protejează plantele de dăunători încă din faza de semănat.

    ”Când spunem de cultura de porumb, spunem tratament sămânță. La tratament sămânță, în afară de neonicotinoide la care am avut derogare obținută anul ăsta, avem Langis (insecto-fertilizant) și Sobek Up (insecto fertilizant), care nu trebuie neglijat pentru că avem dăunător de sol Agriotes spp. – viermele sârmă care face probleme pe anumite zone până la compromiterea culturii încât să fim nevoiți să reînsămânțăm în funcție de ciclu biologic și de condițiile existente la momentul înființării culturii”, recomandă ing. Butoianu, care subliniază și importanța fertilizanților starter care dau un boost la răsărire.

    Porumbul, o plantă mare consumatoare de apă

    O condiție necesară pentru dezvoltarea oricărei culturi, dar mai ales în cazul porumbului este aportul de apă. Prășitoarea se numără, astfel, printre cele mai irigate culturi din România.

    ”Precipitațiile uneori asigură necesarul, alteori este insuficientă cantitatea de apă căzută care trebuie completată prin irigat, iar rezultatele cele mai bune la cultura de porumb se obțin la cultura irigată. Vorbim de cantități de apă ca și normă de irigare de la 50-60 l/m² la o trecere cu tamburi de irigații, cu rampă liniară, cu pivot, cu instalațiile pe care le au fermierii. Așadar, este cunoscut faptul că porumbul este o mare plantă consumatoare de apă, el are nevoie de o sumă mare de grade – de la 1.100-1.200 până la 1.700 grade utile pe toată perioada de vegetație și de cantitate de apă. Apa este importantă atât din punct de vedere cantitativ, cât și în raport de etapele pe care le parcurge planta de cultură din punct de vedere fenologic când pune în valoare și când are nevoie, mai ales premergător perioadei de înflorit, când orice plantă de cultură are consumul cel mai mare”, a explicat Butoianu.

    Buruienile porumbului au nevoie de un plan de combatere

    Cele mai mari probleme la porumb sunt buruienile, iar directorul tehnic al Alcedo punctează importanța unui plan de combatere a ierburilor nedorite care concurează cultura încă din primele stadii de vegetație.

    ”Ca și produse recomandate pentru control la buruieni avem Tonale, un erbicid cu trei substanțe active atât pre cât și post-emergent, în doză de 1 l/ha, Tender – 1l -1,5l/ha, Silba, un produs cu două substanțe active, între 0,6 l/ha și 0,75 l/ha. Mai recomand un produs bun care mie îmi place cum lucrează – Vector – a doua denumire a produsului Mustang, în doză de 0,4-0,6 l/ha controlează buruienile-problemă cu două substanțe active, apoi Fighter, un produs pe bază de bentazonă 480 g/l în doză de 2 l/ha pe hectar rezolvă cu succes buruieni cu frunză lată. Nu uităm de Ceredin Forte – două substanțe active, două produse hormonale – Dicamba și 2-4D în doza de 0,8-1 l/ha, Astral, produsul pe bază de nicosulfuron care rezolvă în doză de 0,8 – 1 l/ha buruieni monocotile, în doză de 1,5 l/ha monocotile perene –  care avem de-a face cu ele și ne încurcă viața”, explică Butoianu.

    Bolile fungice, un pericol și la porumb

    Nici bolile fungice nu sunt de neglijat și pot cauza probleme mai ales în situațiile unor ani cu multă umiditate, așa cum au în prezent fermierii de pe partea de vest a țării.

    ”La fel ca și grâul, orzul, porumbul este tot o cereală, are și el probleme de natură fungică – deci rugini, pătare carbunoasă, gibberella, fuzarioza – pe care o întâlnim și la cereale păioase. Ca și produse, am două produse care mie îmi plac și sunt mândru că își fac treaba bine – Comet și Tazer, care controlează aceste probleme. Înainte însă de a ne gândi la control, trebuie să identificăm problemele și să intervenim. Dacă nu intervenim, nu ne dăm seama de un atac, regăsim la recoltare o producție mai mică și nu știm de ce. Deci și porumbul poate avea probleme fungice ce trebuie rezolvate”, subliniază reprezentantul Alcedo.

    Rățișoara, dușmanul fermierilor care cultivă porumb

    Pe partea de dăunători, o mare problemă este reprezentată în România de rățișoară – care își face simțită prezența încă din faza de răsărire a culturii: ”Ca și produse avem produse din gama Faster (…) care controlează cu succes rățișoara porumbului. Recomandăm bineînțeles și Mospilan. Trebuie să nu scăpăm din atenție ultima perioadă, perioada de la înflorit la formarea legăturii, formarea boabelor. Acolo avem de-a face cu doi dăunători Ostrinia și Helicoverpa, care se pare că au căpătat areale mari, densități mari și trebuie făcute intervenții în mod deosebit chiar și în perioada de înflorit. Cu Mospilan, împreună cu un produs cum este Vital 90, adjuvant, urmărind curba de zbor maxim a fluturilor (…), putem să reducem densitatea și implicit problemele, că problemele generate de acești doi dăunători se regăsesc la legătură, la știulete. Acolo se instalează mucegaiurile și avem de-a face cu aflatoxină la momentul recoltatului încât se poate ajunge să nu prezinte interes producția noastră pe care o obținem după terenurile pe care noi le cultivăm”

    Directorul tehnic al Alcedo recomandă la porumb și fertilizarea foliară. ”Unul din produsele fertilizanți foliari la cultura de porumb pe care eu l-am recomandat a fi administrat la stadiu de 3-5 frunze și mai târziu când se poate interveni ultima dată, la 8-10 frunze, este produsul cu zi, adică fertilizanți foliari care au un conținut ridicat de zinc (…). Îmi intensifică procese de fotosinteză, îmi pune la lucru rădăcina – deci practic pune în mișcare toate energiile din plantă și toate astea se concretizează într-o producție cât mai bună la hectar”, mai precizează specialistul Alcedo.


    Te-ar mai putea interesa

    Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!