• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Guvernul introduce o schemă de reducere a adaosurilor comerciale la alimentele de bază

    Oana Timar -

    O schemă de reducere a adaosurilor comerciale la produse alimentare de bază – prioritatea noului Guvern. În prima ședință a Executivului condus de Marcel Ciolacu, premierul a vorbit despre nevoia ca ”românii să simtă un ajutor semnificativ pentru bugetul familiei”.

    ”Urgenţa maximă este schema de reducere a adaosurilor comerciale la un număr de produse alimentare de bază pe întreg lanţul, până la raft. Efectul aplicării acestei măsuri este scăderea preţurilor la câteva alimente vitale în orice gospodărie”, a anunțat Marcel Ciolacu la ședința de Guvern de ieri, joi – 15 iunie.

    Noua schemă va fi discutată cu retailerii, producătorii și distribuitorii

    Noua legislație privind prețul alimentelor de bază se află în consultare la nivelul coaliției guvernamentale, iar oficialii din Guvernul au evitat să dea prea multe detalii. Marcel Ciolacu a menționat însă că noua schemă va fi discutată inclusiv cu producătorii.

    ”Vreau să discutăm despre această schemă cu marele lanţuri de magazine, cu producătorii, cât şi cu distribuitorii. Trebuie să convenim un efort comun, astfel încât românii să simtă un ajutor semnificativ pentru bugetul familiei. Este un gest obligatoriu faţă de toţi oamenii care au suportat efectele unei inflaţii înalte în ultimul an. Acum este important să ducem inflaţia la o singură cifră cât putem de repede, dar la fel de important este să avem în magazine mai multă mâncare produsă în România”, a declarat Marcel Ciolacu.

    El a anunţat şi alte proiecte pe care Guvernul urmează să le pună în practică. ”În paralel, mi-aş dori să pregătim lansarea rapidă a unor proiecte, din punctul meu de vedere, esenţiale: sprijinirea procesării de alimente, schema de susţinere a industriei materialelor de construcţii şi introducerea energiei verzi in fermele agricole. Pare că nu avem foarte mult timp de ezitări, este momentul ca oamenii să vadă că venim imediat cu soluţii eficiente şi că le executăm, cum se spune, ca la carte. Doar aşa economia şi populaţia vor simţi cu adevărat schimbare clară şi rezultate concrete”, a declarat Ciolacu.

    Radu Oprea, ministrul Economiei

    Radu Oprea, ministrul Economiei: ”Ne-am propus să luptăm cu prețurile”

    Despre noua schemă s-a discutat și la briefing-ul de presă ce a urmat după ședință, susținut de ministrul Economiei, Radu Oprea, și ministru Finanțelor, Marcel Boloș.

    ”Sunt câteva principii pe care le-ați văzut și în programul de guvernare și care au fost enunțate. Se referă la patriotismul economic, la dezvoltarea producției în România, la întregirea lanțurilor valorice, pentru că una dintre primele cauze care au generat inflația a fost tocmai aceasta a precarității lanțurilor de aprovizionare. Și atunci, dacă ne-am propus să luptăm cu prețurile, mai multă producție în România înseamnă competiție mai mare și va însemna prețuri scăzute. Deci inflația se va diminua”, a declarat Radu Oprea.

    Explicit despre schema de reducere a adaosurilor comerciale la anumite alimente de bază, Oprea a precizat că măsura va fi implementată împreună cu Ministerul Agriculturii. ”Este o schemă pe care o lucrăm împreună cu ministrul Agriculturii, de aceea nu am dat detalii despre ea. O veți vedea în primă lectură, în prima ședință de guvern, și atunci vom veni cu mai multe detalii despre ea. În acest moment, schema… proiectul ordonanței de urgență, din punctul nostru de vedere, este în lucru, este deja redactat, aș putea să vă spun, însă, până nu ne consultăm și cu ceilalți colegi din guvern, astfel încât să putem să avem și de la ministrul finanțelor, dacă vreți, punctul de vedere de la ministrul justiției, nu vă pot da detalii astăzi. (…) Este vorba despre reducerea pe tot lanțul a adaosurilor comerciale și este o chestiune care trebuie discutată înainte cu toate lanțurile de retaileri și cu producătorii. În momentul acesta avem draft-ul redactat, începem acest dialog. În prima ședință de guvern, veți primi mai multe detalii”, a răspuns Oprea întrebărilor jurnaliștilor.

    Marcel Boloș, ministrul Finanțelor Publice

    Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: Dacă se pune problema unui scheme de ajutor, fondurilor pot proveni de la bugetul de stat

    De asemenea, și Marcel Boloș, noul ministru al Finanțelor a fost rezervat în declarații, dar a menționat că dacă va fi nevoie de acordarea unui sprijin financiar, acesta va fi decis în baza formei agreate pentru schema de reducere a prețurilor. ”Dacă va interveni… se va pune problema unei scheme de ajutor de stat, atunci, așa după cum știm, sursele de finanțare pot să fie fondurile bugetului de stat, în calitate de fost ministru al fondurilor europene, nu cred că se va putea aloca din fonduri europene, să zicem, o sursă de finanțare în acest sens. Dar, așa cum a precizat domnul ministru (Radu Oprea – n.r.), să avem un pic de răbdare pentru a vedea dacă se va face prin schema de ajutor de stat, prin alte forme de compensare a impozitelor pe consum cu nivelul de valoare adăugată pentru produse de bază. Aceasta este o discuție în sine, care, cu puțină răbdare va veni domnul ministru cu informațiile de rigoare suplimentare”, a declarat Marcel Boloș.


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români