Daniel Radu, fermier: Am vândut cam 40% din producția verii. Orzul l-am dat cu 1.000 lei/tonă, acum e 700 lei/tonă
Angelica Lefter -O parte dintre fermieri au ales să își vândă producția în urmă cu câteva luni. Riscul unor astfel de contracte, contracte futures, este mare, dar cel puțin în acest an, prețurile la acestea au fost semnificativ mai mari decât cele ce vor fi în piață la momentul recoltării.
Fermierul Daniel Radu, Prim-vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor, care administrează peste 1.300 de hectare în comuna Gruiu, județul Ilfov, a declarat în cadrul emisiunii Agrostrategia, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, în ediția de joi – 15 iunie, că și-a făcut încă de anul trecut o strategie de vânzare a cerealelor produse.
”Am făcut o strategie pentru că deja am vândut cam 40% pe contracte futures, la rapiță, grâu și orz. Am contractat o parte din rapiță, spre exemplu, cu 2.400 de lei pe tonă, o altă parte cu 1.770 de lei pe tonă, o altă parte cu 1.685 de lei pe tonă – deci vedem foarte mari fluctuații care n-au existat până acum în piață, n-am fost obișnuiți cu acest fenoment. La grâu am avut 1.100 de lei tona și la orz 1.000 de lei tona. Acum este 700 de lei orzul, gândiți-vă cam ce diferență mare. Eu am contractat în luna martie”, a spus Daniel Radu în cadrul emisiunii Agrostrategia, de la TVR1.
Daniel Radu: O să vindem cerealele și la momentul treieratului
Cu siguranța unei cantități deja promise și pe cale de a fi onorată, fermierul Daniel Radu speră că va reuși să producă suficiente cereale, astfel încât, după ce va fi eliberat de contractele deja existente, să poată vinde traderilor imediat după recoltare.
”Întâi o să onorez aceste contracte, după aceea o să vindem și la combină. Înainte să vindem la combină o să ne umplem micile magazii pe care le avem, după care o să mai vindem”, a menționat agricultorul ilfovean.
În ceea ce privește profitul, Daniel Radu estimează că el va exista numai dacă grâul, spre exemplu, va avea un randament bun la hectar. Fermierul a amintit de toamna secetoasă și de faptul că grâul nu a înfrățit suficient, deci este o cultură cu densitate mică pe multe câmpuri.
”Dacă vom avea randament bun la hectar, da, dacă nu, va fi foarte complicat, mai ales că anul trecut am însămânțat în luna noiembrie, pentru că a fost o toamnă secetoasă și a stat, la începutul lunii noiembrie, grâul ca în sac, cum spunem noi în jargon. A venit o ploaie la începutul lunii noiembrie și abia atunci a pornit grâul și n-a înfrățit bine, e rar și n-am încercat să facem nicio estimare, să numărăm boabele, dar nu va fi o producție record. Am auzit mulți fermieri spunând acest lucru, toți sunt îngrijorați, cel puțin la grâu, aici în zonele acestea, Ilfov, Prahova…că e grâul rar și nu se mizează pe producții mari”, a specificat Daniel Radu.
Managementul fermei, foarte important pentru viitor
Pentru viitor, fermierul Daniel Radu consideră că trebuie făcute învestiții în analizele de sol astfel încât să aibă informații despre cantitățile de îngrășăminte care trebuie aplicate și de alte nevoi ale solului.
”Și mai este un aspect, managementul fermei. Aici trebuie umblat: cât mai puține treceri, analize de sol și asta facem. Deja am contactat o societate, ca să facem analize, ca să știm exact care este starea solului și ce nevoi are și în funcție de aceste nevoi vom decide mai departe ce tip de îngrășăminte și cât vom da la hectar”, a spus fermierul ilfovean, Daniel Radu, în cadrul emisiunii Agrostrategia, care poate fi urmărită de luni până joi la TVR1, de la ora 10:00.
Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Daniel Radu, Fermier județul Ilfov (14.06.2023)