• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ordin ANSVSA: Atestate obligatorii pentru fermele de animale

    Roxana Dobre -

    Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat care sunt atestatele obligatorii pentru fermele de animale, conform unui nou proiect de ordin publicat în dezbatere publică.

    ANSVSA a publicat în dezbatere publică miercuri, 15 iunie, pe site-ul propriu, un ordin privind îndeplinirea cerinţelor referitor la statusul de indemn la leucoza enzootică bovină şi îndeplinirea cerinţelor referitoare la statusul de indemn la infecţia cu Complexul Mycobacterium tuberculosis.

    Document util: Proiect_Ordin_status_LEB_si_status_TBC

    Documentul, care trebuie publicat în Monitorul Oficial ca să fie în vigoare, prevede că fermele de vaci trebuie să dețină atestatul de indemnitate la leucoză enzootică și tuberculoza bovină. Conform sursei citate, noile reglementări legislative introduc cerinţe suplimentare în cazul animalelor terestre pentru a demonstra statutul de indemn de boală la nivel de exploataţie care se bazează pe absența infecției, susţinută de regimul de testare și de supraveghere, de condiţiile de introducere a animalelor şi a materialului germinativ în exploataţiile de animale.

    Citiți și: Vaci trimise la abator după ce au fost descoperite cu tuberculoză. Urmează controale și la oi și capre

    Fermele de creștere a vacilor sunt obligate să dețină atestatele de indemnitate la leucoza enzootică bovină și tuberculoza bovină

    Cum obțin fermierii statusul de exploatație indemnă la leucoza enzootică bovină

    Potrivit ordinului ANSVSA, se consideră că o exploataţie este indemnă la leucoza enzootică bovină în cazul în care sunt îndeplinite mai multe cerinţe care sunt verificate de medicii veterinari. Astfel, ferma trebuie ca în ultimele 24 de luni să nu fi înregistrat cazuri confirmate de LEB la bovinele deţinute în exploataţie.

    În plus exploatația trebuie:

    Materialul germinativ introdus în unitate trebuie să provină din exploataţii indemne de LEB sau provine din unităţi de material germinativ aprobate sanitar veterinar.  Unei exploataţii i se poate acorda statut de indemn la LEB, fără a mai fi necesară îndeplinirea condiţiilor menţionate mai sus, dacă toate bovinele provin din exploataţii indemne la LEB aflate într-un stat membru indemn de LEB sau într-o zonă indemnă de LEB.

    Citiți și: Focare de leucoză bovină confirmate în patru ferme. Vacile au fost abatorizate și fermierii amendați

    Fermierii pot pierde statul de indemn la LEB chiar și din cauza unei singure vaci bolnave

    Statusul de indemn la leucoza enzootică bovină al unei exploataţii trebuie retras dacă a fost confirmat un caz de leucoză la o bovină deţinută în unitate.

    Conform ordinului ANSVSA, exploataţia îşi poate redobândi statusul de indemn la leucoza enzootică bovină dacă:

    Atestatul obligatoriu pentru fermele de vaci 

    Atestatul pe care fermierii trebuie să îl dețină se eliberează de Direcțiile Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor medicului veterinar oficial în două exemplare originale, unul pentru proprietarul exploataţiei de bovine şi altul pentru medicul veterinar oficial.

    Atestatul pentru fermele de vaci
    Fermă de vaci

    Atestatul obligatoriu pentru Complexul Mycobacterium tuberculosis 

    Unei exploataţii de bovine i se acordă statusul de indemn la infecţia cu complexul Mycobacterium tuberculosis dacă sunt îndeplinite următoarele cerinţe:

    Prin derogare unei exploataţii i se poate acorda statut de indemn la infecţia cu Complexul Mycobacterium tuberculosis, dacă toate bovinele provin din exploataţii indemne la infecţia cu complexul Mycobacterium tuberculosis şi:

    Statusul de indemn la infecţia cu Complexul Mycobacterium tuberculosis se suspendă dacă se suspectează un caz de infecţie cu Complexul Mycobacterium tuberculosis la o bovină din exploataţie sau s-au constatat leziuni specifice infecţiei cu Complexul Mycobacterium tuberculosis la abator.

    Atestatul pentru fermele de vaci


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români