Săpunul de rufe – de la insecticid, la tratament pentru semințe. 10 utilizări în grădină
Violina Gorcinschi -Săpunul de rufe – utilizări în grădină. Săpunul de casă sau apa cu săpun de casă reprezintă un tratament eficient pentru combaterea multor dăunători și boli ale plantelor. Printre altele, săpunul este un insecticid eficient împotriva afidelor, dar și a păduchilor lânoși și nu numai.
În acest articol:
Pe lângă utilizările clasice ale săpunului de rufe, cum ar fi spălarea hainelor, igiena personală și curățenie, există și moduri eficiente de a-l folosi în grădină. Dacă ai nevoie urgentă de tratamente pentru culturi, însă nu ai la dispoziție produse chimice, utilizarea săpunului de rufe în grădină poate fi o opțiune bună. Iată 10 moduri în care poți folosi săpunul de rufe pentru protecția plantelor.
Săpunul de rufe nu mai este la fel de popular, însă a rămas un instrument eficient atât pentru igienă, cât și pentru diversele probleme din grădină. De la prevenirea bolilor fungice și până la combaterea atacurilor diverșilor dăunători, săpunul de rufe rezolvă multe din provocările grădinarilor, cu costuri minime.
Utilizarea săpunului de rufe în grădină. Neutralizarea solului
Săpunul natural de rufe are un pH de 11-12, având o reacție puternic alcalină. Astfel, acesta are avantajul de a fi folosit pe soluri mai acide, pentru a le neutraliza. Udarea pe suprafețe mari este destul de dificilă, însă acest tratament este perfect pentru zone mai mici, cum ar fi parcelele cu flori sau tufele cu căpșuni. Pentru terenurile mai mari, poți folosi gips, cretă, făină de dolomit etc.
Pentru a prepara soluția, se rad 200-300 g de săpun pe o răzătoare, se dizolvă în apă caldă, apoi se toarnă într-o găleată cu apă. Solul acid se udă cu soluția rezultată, într-o cantitate de 10 litri/mp.
Utilizarea săpunului de casă în grădină. Adeziv pentru insecticidele naturale
Cel mai adesea, săpunul de rufe este folosit ca adeziv în prepararea insecticidelor naturale. Decocturile și infuziile din coajă de ceapă, usturoi, coajă de lămâie, ardei iute și alte ingrediente naturale cu miros puternic resping perfect insectele dăunătoare, dar se lipesc foarte greu de plante.
Dacă se adaugă 3-4 linguri de săpun de rufe ras în remediile naturale, roua sau ploaia ușoară nu vor putea spăla agentul de protecție de pe frunze. Cu toate acestea, este important să nu exagerezi, deoarece prea multă soluție de săpun poate provoca arsuri plantelor tinere.
Utilizarea săpunului de rufe în grădină. Prevenirea bolilor fungice
Săpunul de rufe ajută și în lupta împotriva bolilor fungice ale plantelor, cum ar fi putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea). Această boală atacă culturile de căpșuni, ceapă, varză, struguri, ardei, cireșe, prune și multe alte culturi. Pe plantă apare un strat ușor pufos, gri, apoi crește, frunzele, florile și fructele își pierd vigoarea, putrezesc și mor.
Pentru a salva plantațiile de această boală, se pregătește o soluție de săpun de rufe în proporție de 10 g la 1 litru de apă și, pentru a îmbunătăți efectul, se adaugă usturoi. Soluția de aplică odată la 10-14 zile și nu mai mult de 3 ori la rând.
Soluție cu săpun de casă pentru afide
Soluția cu săpun de casă pentur afide este o altă utilizare cunoscută. Săpunul de rufe împotriva insectelor dăunătoare funcționează mai ales atunci când acestea din urmă au un înveliș chitinos subțire.
Pentru a pregăti o soluție de săpun pentru afide, se dizolvă 300 g de săpun de rufe în 10 litri de apă fierbinte și se strecoară lichidul prin pânză. Este important ca acele cheagurile de săpun să nu cadă pe plante deoarece pot provoca arsuri pe țesuturile tinere.
Săpun de rufe contra acarienilor
Săpunul de rufe împotriva acarienilor funcționează puțin diferit, dar este și un instrument eficient, mai ales în stadiul inițial al infecției plantelor. Dacă dăunătorul s-a instalat pe plantele de interior, fă spumă cu un burete și șterge cu el frunzele și tulpinile tuturor florilor (dacă frunzele sunt mici și sunt multe, pulverizează-le cu apă cu săpun) și lasă-le 2-4 ore. După aceea, clătește săpunul la duș și acoperă plantele cu pungi.
Dacă culturile exterioare sunt afectate, pregătește o soluție de săpun de afide și pulverizează toate tufișurile bolnave și plantele învecinate. Nu uita să le uzi cu apă curată de la furtun după câteva ore.
Tratament cu săpun de rufe pentru îndepărtarea omizilor
Omizile atacă culturile în sezonul cald, provocând pagube semnificative pentru fermieri. Acești dăunători mănâncă frunzele de salată, varză, rădăcinoase, fructe etc. Pot fi eliminați prin îndepărtarea manuală sau prin administrarea preparatelor pe bază de săpun și infuzii de plante.
Cele mai bune infuzii împotriva omizilor sunt cele de mușețel medicinal (1 kg de frunze și 40-50 de grame de săpun în 10 litri de apă) și de frunze de tutun (400 de g de frunze uscate de tutun și 40-50 de grame de săpun se adaugă în 10 litri de apă). Acest amestec este eficient timp de 7-10 zile, după care se repetă aplicarea tratamentului.
Rețetă cu săpun de casă contra păduchilor lânoși
Păduchii lânoși fac ravagii în special în sere și solarii și sunt destul de greu de combătut. O rețetă pe bază de săpun de casă este eficientă contra păduchilor lânoși.
Dacă ai găsit doar o colonie de păduchi lânoși în curs de dezvoltare pe plante, săpunul de rufe va fi de folos, ca în cazul afidelor. 20-30 de grame de săpun se diluează într-un litru de apă fierbinte, pulverizându-se, ulterior, pe frunzele și tulpinile plantelor, precum și pe pământul din ghivece. Trebuie acordată atenție și părților inferioare ale frunzelor și tulpinilor care ies din sol. După 2-4 ore de la aplicare, soluția se spală. Tratamentul se administrează la fiecare 7 zile, până când dăunătorii dispar complet de pe plante.
Săpunul de casă, util la curățarea instrumentelor de grădinărit și a recipientelor
De obicei, grădinarii folosesc aceleași recipiente an de an pentru creșterea răsadurilor, clătindu-le, apoi cu apă curentă. Dacă au existat ciuperci sau bacterii patogene instalate în containere în anul precedent, o simplă clătire nu va rezolva problemele. Se poate apela, însă, la săpun de rufe. Clătește, chiar și de două ori, ghivecele, recipientele și instrumentele de grădinărit cu apă de săpun care dezinfectează perfect suprafețele.
Săpunul de casă, bun pentru dezinfectarea semințelor
Săpunul de casă este bun pentru a dezinfecta semințele. Achiziționarea semințelor la un preț redus crește riscul infecțiilor cu boli. Dezinfectarea semințelor netratate anterior se poate face cu permanganat de potasiu, însă și săpunul de rufe poate fi o alternativă bună.
Pentru a pregăti soluția, este nevoie de 2 linguri de săpun de rufe ras și un pahar cu apă clocotită. Săpunul se dizolvă în apă, se răcește până la temperatura de 50°C, iar punga cu semințe se scufundă într-un pahar, timp de 2-3 ore. Apoi, semințele sunt spălate sub jet de apă și sunt gata de plantat.
Tratament cu săpun de casă pentru mușcăturile de țânțari
Țânțarii sunt nelipsiți în fiecare vară. Deși nu sunt dureroase, mușcăturile de țânțari sunt deseori neplăcute. Dacă nu ai la dispoziție creme speciale care să amelioreze mâncărimile, poți folosi o compresă cu săpun de rufe.
Se dă săpunul de rufe pe o răzătoare fină, se umezesc bucățelele rezultate și se aplică pe zona mușcăturii. Apoi, se înfășoară zona cu folie alimentară sau cu un bandaj umed. După 5-7 minute, se îndepărtează compresa și clătește cu apă rece toată zona tratată.