• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Floarea din care se face mirul, cultivată și în România

    Violina Gorcinschi -

    Cistus Ladaniferus sau Labdanum, floarea din care se face mirul, a ajuns să fie cultivată și în România. Pe lângă celelalte specii de flori rare, de o valoare aparte, această plantă și-a făcut și ea loc în cadrul Băncii de Resurse Vegetale Genetice din Buzău. Directorul Băncii, Costel Vînătoru, a declarat căCistus Ladaniferus joacă un rol extrem de important în producerea sfântului mir.

    Cistus Ladaniferus este folosită pentru obținerea mirului pentru că secretă o rășină aromată pe frunze și tulpină, cu numeroase proprietăți. Planta, denumită și Labdanum, crește în regiunile mediteraneene, mai ales în sudul Europei și nordul Africii, iar în insula Creta se cultivă pe suprafețe foarte mari. Recent, a fost aclimatizată la Banca de Resurse Vegetale Genetice din Buzău de echipa condusă de cercetătorul Costel Vînătoru, aici fiind singurul loc din România în care crește această plantă.

    Ca aspect, Labdanum are frunze verzi și cărnoase, iar florile sunt mari, cu petale roz-purpurii sau alb-gălbui, cu câte o pată grena în apropierea staminelor de culoare galbenă. De regulă, Cistus Ladaniferus înflorește primăvara și vara.

    „Cistus Ladaniferus este o plantă ornamentală dar care, pe lângă faptul că are această floare de o frumusețe aparte, degajă și un parfum, nu floarea, ci planta. Frunzele tinere, lăstarii, degajă o rășină foarte fină. Secreția este maximă mai ales când temperaturile sunt ridicate, când este cald, și împrăștie o mireasmă foarte plăcută în jur”, a spus cercetătorul Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Vegetale Genetice Buzău, într-un interviu pentru adevarul.ro.

    Cistus Ladaniferus
    Floarea este cultivată la Buzău (foto: adevarul.ro)

    Cistus Ladaniferus, floarea din care se face mirul

    Conform celor spuse de cercetătorul din Buzău, calitatea cu care această plantă iese în evidență este eliminarea substanței numite labdanum, secretată de glandele de pe frunze și tulpini. Floarea, apreciată pentru mireasma intensă și persistentă, are diverse utilizări, însă cea mai importantă este ca ingredient principal în producția de mir.

    „Este utilizată pe o parte ca plantă ornamentală, pentru că așa cum vedeți are flori foarte frumoase, ca plantă aromatică, pentru că degajă acest parfum plăcut și mai este utilizată și în cultul bisericii. Este una dintre plantele care sunt folosite la prepararea sfântului și marelui mir pe care Biserica Ortodoxă îl face. Din această plantă, alături de alte plante se prepară sfântul și marele mir, după o rânduială bine stabilită de sinodul bisericii”, a mai declarat cercetătorul buzoian, citat de Adevărul.

    Specialistul în horticultură Costel Vînătoru, absolvent și de Teologie, a ținut să precizeze că Cistus Ladaniferus joacă un rol crucial în conturarea aromei finale și a texturii uleioase a mirului, chiar dacă acesta este preparat din zeci de plante. Labdanumul secretat de plantă este inclus în acest prețios amestec, în special pentru notele sale lemnoase, ambră și balsamice.

    „Prepararea sfântului și marelui mir se face dintr-un număr mare de plante, principalul fiind nardul. Peste 60 de plante contribuie la prepararea sfântului și marelui mir iar Cistus Ladaniferus intră și ea în compoziție pentru aroma sa puternică și uleiul fin pe care îl produc țesuturile secretoare”, a spus directorul Băncii de Resurse Vegetale Genetice din Buzău.

    Cistus Ladaniferus crește bine în soluri sărace și uscate, tolerând condiții dificile de arșiță ți secetă. Grație aspectului său atractiv și aromei sale plăcute, Cistus Ladaniferus este adesea cultivată ca plantă ornamentală în grădini și peisaje. De asemenea, are proprietăți medicinale, fiind folosită în medicina tradițională pentru proprietățile sale antiseptice și cicatrizante.

     


    Te-ar mai putea interesa

    Mesajul unui fermier pentru funcționarii APIA care au lăsat oamenii cu conturile goale de sărbători Urări de Paşte 2024. Felicitări şi mesaje frumoase de Învierea Domnului Hurlupi la prun: cauze ale bolii, combatere

    Ultimele știri

    Banca Mondială recomandă reducerea ajutoarelor financiare pentru crescătorii de animale Prune roșii în formă de inimă. Lovita – noul soi de prune face furori Încrețirea sau răsucirea frunzelor la ardei. Cauze, remedii