• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ceaiul cosmonauților, o valoroasă plantă medicinală care se poate cultiva și în România

    Angelica Lefter -

    Sideritis Scardica sau ceaiul cosmonauților este o plantă medicinală foarte valoroasă. Ea a fost aclimatizată pentru prima dată în țara noastră de cercetătorii români din cadrul Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice şi Medicinale (BRGVLFPAM) din Buzău. Recent, Sideritis Scardica a fost omologată în spațiul european.

    Sideritis Scardica sau ”ceaiul cosmonauţilor” este o specie de plantă medicinală cu proprietăţi medicale şi alimentare deosebite care crește în zonele de munte din Grecia și Bulgaria.

    Planta aclimatizată în România a fost prezentată de patru cercetători din cadrul Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice şi Medicinale (BRGVLFPAM), în cadrul Congresului European de la Murcia, Spania.

    Directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău, Costel Vânătoru (foto: campusbuzau.ro)

    Sideritis Scardica a fost aclimatizată în România

    După mai mulţi ani de studiu, soiul de Sideritis Scardica care creşte în mod natural în zonele de munte ale Greciei şi în Bulgaria a fost aclimatizat și la noi, astfel încât să poată fi cultivat în mod obişnuit în zonele de câmpie.

    ”A fost vorba despre un simpozion ştiinţific european care a vizat plantele care pot fi folosite în zona preparatelor. Noi am participat cu două lucrări, una dintre ele referitoare la o specie care a fost aclimatizată în România, dar s-a discutat şi despre obţinerea de soiuri noi. Este vorba despre Sideritis Scardica, cunoscută în Balcani sub denumirea de Mursalski chai. O plantă întâlnită în Bulgaria şi Grecia, dar noi am aclimatizat specia pentru că acolo o întâlnim în zona de munte, la peste 1.700 m, iar aici o avem la sub 100 m altitudine”, a declarat directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale, Costel Vânătoru pentru Agerpres.

    Ceaiul cosmonauților, o plantă utilizată în tratarea și ameliorarea simptomelor bolii Alzheimer

    Cercetătorii au apreciat că planta este valoroasă din punct de vedere alimentar şi ştiinţific şi există date potrivit cărora poate fi utilizată în tratarea sau ameliorarea unor boli precum Alzheimer, despre care se știe că se manifestă prin pierderea memoriei,  o afecțiune degenerativă a sistemului nervos care determină probleme de memorie, gândire și comportament.

    ”Avem Sideritis hyssopifolia, o specie nouă, o premieră pentru România şi pentru Europa. Planta este valoroasă din punct de vedere alimentar, pentru că vorbim de un ceai cotat ca printre cele mai scumpe şi rafinate din lume. Pe lângă aceste calităţi, planta este valoroasă din punct de vedere medicinal pentru că este bogată în antioxidanţi, dar sunt şi studii la nivel internaţional în care se arată că proprietăţile acestei specii ar avea efecte în tratarea unei boli incurabile, numită Alzheimer. Noi nu abordăm foarte mult subiectul acesta, avem colaborări cu zona medicală naţională şi internaţională, dar nu la un nivel atât de mare. Urmărim din punct de vedere al ameliorării şi conservării resurselor de acest tip”, a precizat cercetătorul din cadrul Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău.

    Sideritis Scardica, omologată la nivel european

    Specia a fost omologată la nivel european în scopul de a o valorifica la adevăratul potenţial, dar şi pentru a o conserva.

    ”Noi am plecat de la planta endemică şi am îmbunătăţit-o, am trecut-o în zona de plantă de cultură şi am înscris-o în catalogul naţional şi european. Suntem bucuroşi că, deşi nu îşi are originea în ţara noastră specia Sideritis Scardica, pe lângă aclimatizare am făcut şi primul pas în omologarea speciei, să o ducem în zona de cultură, mai mult decât se utilizează în sistemul tradiţional. Faţă de cea recoltată din mediul ei, plantele de aici sunt uniforme în ceea ce priveşte concentraţia în compuşi, să fie standardizate pentru a fi utilizate. În spatele ei stau multe legende, ba că era folosită de astronauţi în misiunile spaţiale şi îi ajuta, ba chiar că ajută la menţinerea stării de fertilitate”, a spus directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale, Costel Vânătoru.

    O altă plantă aclimatizată în premieră la Banca de Resurse Genetice din Buzău, este Perilla frutescens, de origine din Coreea, o specie cu proprietăţi antialergice studiată la nivel naţional în zona universitară, pentru proprietăţile sale deosebite.

    Citiți și: Salsola – planta profitabilă care se poate cultiva pe cele mai degradate terenuri


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!