• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Așteptările fermierilor de la noul ministru: O comunicare mai bună și să repare situația despăgubirilor de secetă

    agrointeligenta.ro -

    Așteptările fermierilor de la noul ministru al Agriculturii, Florin Barbu, au fost enunțate de Marius Micu, vicepreședinte al Federației Naționale PRO AGRO. Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia de luni, 19 iunie, Micu a arătat că organizațiile de fermieri își doresc să aibă o comunicare mai bună cu Ministerul Agriculturii, iar o prioritate ar trebui să fie reprezentată de corectarea formulei de calcul pentru plata despăgubirilor de secetă la culturile de primăvară.

    Marius Micu a declarat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, ediția de astăzi, luni – 19 iunie, că în ceea ce privește așteptările pe care mediul asociativ și fermierii le au de la noul ministru al Agriculturii, Florin Barbu, acestea ar trebui împărțite pe mai multe paliere de discuție.

    ”În primul rând trebuie să ne raportăm din punct de vedere instituțional la nivel național, instituțional la nivel european. După care într-adevăr să mergem la nivel așteptărilor directe adică a răspunde cu soluții la nevoile fermierilor. Dar cred că cel mai important lucru pe care îl așteptăm de la noul ministru este comunicarea în adevăratul sens al cuvântului cu fermierii. Așteptările noastre sunt să avem clar o comunicare mult mai bună iar comunicarea cu mediul asociativ să fie reală. Comunicarea nu înseamnă una publică ci să avem întâlniri periodice în care să dezbatem, să punem pe masă problemele și să căutăm soluțiile. Noi suntem consțienți că nu toate problemele se pot rezolva 100% pentru că din orice punct de vedere dacă privim asupra resurselor ele sunt insuficiente dar totodată cred că dacă vom avea un dialog real asupra problemelor comune vom ajunge la identificarea de soluții”, a spus Marius Micu pentru emisiunea Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Citiți și: Primele măsuri pe care le va lua Florin Barbu, ca ministru al Agriculturii!

    Fermierii au mari așteptări de la noul ministru al Agriculturii

    Grupurile de dialog civil, o prioritate 

    O prioritate enunțată de Marius Micu se referă la finalizarea constituirii Grupului de Dialog Civil din legea care permite organizațiilor din România accesul la Copa-Cogeca.

    ”Și atunci o așteptare directă din partea mediului asociativ, să mă leg și de partea europeană a discuțiilor, este finalizarea constituirii Grupului de Dialog Civil din legea care permite organizațiilor din România accesul la Copa-Cogeca pentru că ar asigura platforma instituțională prin care am putea purta acest dialog. Bineînțeles că acest dialog s-a purtat și se poartă. Deci vorbim de o platformă internă la nivelul Ministerului Agriculturii unde la masa aceasta a discuțiilor sunt persoanele cu atribuții în domeniul de reprezentare la nivel european. Desigur, la nivel național vorbim de oamenii cu responsabilitate la acest nivel dar și reprezentanți la nivel asociativ din toate domeniile și din toate asociațiile. Pentru că în acel moment s-ar crea un punct omogen iar concluzionând în urma acestui dialog fiecare parte va susține același punct comun la nivel european”, a subliniat vicepreședintele Federației Naționale PRO AGRO, în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1.

    Acesta a menționat că fermierii și asociațiile se așteaptă la un parteneriat, în colaborarea cu noul ministru al Agriculturii. ”Într-un parteneriat înseamnă că ambele părți sunt deschise pentru a identifica soluții. Acum fermierii nu trebuie să privească mediul asociativ ca o entitate care doar protestează, inițiază documente de poziție sau reclamă probleme ci vrem să lucrăm în mod activ și constructiv pentru identificarea soluțiilor. Iar toate aceste lucruri se pot întâmpla la masa dialogului printr-un parteneriat”, a mai punctat Marius Micu.

    Citiți și: Marius Micu, Vicepreședinte COPA-COGECA: ”Trebuie mărită suma totală a compensațiilor pentru fermierii afectați de importurile din Ucraina”

    Marius Micu: Trebuie să reflectăm asupra metodologiei de calcul pentru despăgubirile la secetă

    Marius Micu a menționat ferm că noul ministru ar trebui de asemenea să reflecte asupra metodologiei de calcul pentru despăgubirile la secetă astfel încât cuantumul pentru fermieri să fie unul corect.

    ”Dacă ne referim la cerințe specifice ale fermierilor aș aduce în discuție despăgubirile pentru secetă unde consider că trebuie să reflectăm asupra metodologiei de calcul cel puțin, și să avem o recompensă, o despăgubire corectă pentru fermierii care au suferit în perioada respectivă. Pentru că da, vine și viitorul, iar dacă nu avem o metodologie corectă și coerentă pentru a despăgubi fermierii vom avea un impact negativ care se va răsfrânge. Deci este un element care va necesita o atenție”, a mai spus vicepreședintele Federației Naționale PRO AGRO, în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1.


    Te-ar mai putea interesa

    Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!