• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Pepenii românești vor apărea în piețe abia peste două săptămâni. Vremea și importurile vor dicta prețul

    Angelica Lefter -

    Anul trecut, la jumătatea lunii iunie, pepenii de Dăbuleni reprezentau deliciul autohton mult așteptat de toți consumatorii, însă în acest an, primii pepeni de Dăbuleni încă nu s-au copt. Persoanele care poftesc la lubenițe românești mai au de așteptat aproximativ două săptămâni. Între timp, pe piață au apărut pepenii din import, cu origine Grecia sau Turcia.

    Anunțurile despre vânzarea pepenilor de Dăbuleni deja inundă mediul online, dar acestea au doar menirea de a pregăti cumpărătorii, pentru că adevărații pepeni din zona Dăbuleni sunt încă verzi și așteaptă în câmp să fie culeși peste aproximativ două săptămâni.

    Renumiții pepeni de Dăbuleni apar în piețe peste două săptămâni

    Anunțurile despre vânzarea pepenilor de Dăbuleni fie nu sunt reale, fie doar îi pregătesc pe cumpărători

    Vremea a făcut ca renumiții pepeni din zona Dăbuleni să nu poată fi încă în piețe, a explicat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, Ionel Negrilă, producător de pepeni și președintele Cooperativei Pepeni și Legume, din comuna Călărași, județul Dolj.

    ”Mai durează până se coc pepenii, vremea a fost nefavorabilă în acest an, din cauza ploilor. Într-adevăr, în mediul online au apărut anunțuri, dar producătorii îi pregătesc pe cumpărători. Dacă ați văzut că unii zic peste 10 zile, peste două săptămâni, nu zic acum, pentru că sunt încă necopți, în câmp”, a spus producătorul de pepeni autohtoni.

    Vremea a afectat culturile de pepeni: prea multe ploi și temperaturi scăzute

    Pentru a fi gata de cules, adică roșii la interior și dulci, pepenii au nevoie de o vreme mai secetoasă și de multă căldură. Anul acesta nu a fost unul prielnic pentru pepeni, a spus Ionel Negrilă.

    ”Anul trecut, pe vremea aceasta, era flux puternic. Dar am avut o primăvară rece, a fost și un ultim îngheț și ne-a afectat mult în primăvară. Și eu am avut un pic de suferit, au fost – 6 grade Celsius. I-am mai rărit atunci, cu toate că sunt protejați, un strat de folie, unul de agril. Eu am 4 hectare, dar puși în mai multe etape. Unii dintre noi producem noi răsadul și unii îl cumpărăm. Se altoiesc, terenul nu mai permite cultivarea an de an pentru că fuzarioza afectează rădăcina și se pune astfel pe un portaltoi de dovlecel, de dovleac. Pepenilor le trebuie secetă și căldură, dar a fost o vreme ploioasă și rece până acum”, a explicat fermierul metoda de cultivare și creșterea pepenilor.

    Prețul pepenilor autohtoni, dictat de cantități și de importurile din Grecia și Turcia

    Odată copți, pepenii iau drumul piețelor. Cooperativa are și contracte cu un supermarket cunoscut, unde livrează pepeni, dar producătorii mai vând și comercianților, din poarta fermei. Dacă anul trecut prețul din câmp pe kilogramul de pepene era de 1,8 lei, anul acesta fermierul Ioan Negrilă speră să fie mai mare, având în vedere scumpirile la inputuri și vremea capricioasă.

    ”Avem și clienți pe care ni i-am făcut de ani de zile, am avut cu un market contract acum doi ani și anul trecut, dar mai puțin (Mega Image). De asemenea am avut o firmă care nu ne-a dat banii nici în ziua de astăzi pe un camion. Noi mai vindem la poarta fermei celor care ne sunt clienți, dar mergem și noi și ducem pepenii cu dubele. Pe cooperativă încă nu am reușit să achiziționăm un camion. Prețurile sunt dictate în funcție de cantitatea care va ieși, de importuri, că intră din Grecia și Turcia. Deja sunt pepeni din import pe piață. Între Dăbuleni și Craiova sunt pe marginea șoselei comercianți care spun că au pepeni din Dăbuleni, dar ei sunt din Grecia. Noi sperăm să fie prețuri mai mari ca anul trecut. Prețul cel mai mare l-am avut anul trecut în august, când am avut a doua cultură, pentru că nu s-au făcut în alte zone și a fost un preț foarte bun. De la poarta fermei au plecat primii pepeni cu 1,5 – 1,8 lei, diferă de soiuri, a coborât undeva la 0,70 de bani, apoi a urcat undeva până la 2 lei/kg din poarta fermei, eu chiar am dar la angros cu 3 lei, dar ani aceștia sunt mai rari. Anul acesta a fost foarte capricios din punct de vedere al vremii, a fost și grindină la noi acum câteva zile. A fost an ploios și friguros, ziua era cald și noaptea frig, au avut stres”, a menționat Ionel Negrilă, producător de pepeni și președintele Cooperativei Pepeni și Legume, din comuna Călărași, județul Dolj, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.


    Te-ar mai putea interesa

    Ce putem planta lângă sau sub un nuc Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Ajutor de 42.000 de euro/fermă. Banii, direct în conturile fermierilor ca sumă forfetară

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!