• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Șeful APIA anunță cine sunt fermierii care primesc acum toți banii în conturi

    Roxana Dobre -

    Subvențiile care sunt plătite în continuare la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Directorul general, Adrian Pintea, a anunțat că pentru campania 2022 plata s-a încheiat la 30 iunie dar în anumite condiții statele membre pot achita subvențiile către fermieri și după această dată.

    Directorul general al APIA, Adrian Pintea, a anunțat astăzi, luni – 10 iulie, în cadrul emisiunii AgroStrategia de pe TVR 1 că anul de cerere 2022 conform legislației europene și naționale, s-a încheiat oficial la 30 iunie 2023 dar APIA poate efectua plăți și după această dată, în anumite condiții.

    ”Statul membru este obligat ca până în data de 30 iunie a anului următor, respectiv 30 iunie 2023 să finalizeze toate plățile aferente anului de cerere 2022. Și da, la acea dată noi am finalizat toate plățile. Adică noi ca stat membru, suntem obligați ca până în data de 30 iunie să plătească peste 95% din plafonul alocat României. Dacă plătești acest procent de 95% în continuare fermierii care au rămas de plată primesc subvențiile iar toate plățile pe care APIA le face vor fi rambursate în integralitate de către Comisia Europeană. Iar noi ne-am încadrat în acest plafon și chiar l-am depășit pentru că aveam la 30 iunie peste 96%”, a spus Adrian Pintea pentru emisiunea Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO, ediția din 10 iulie.

    Citiți și: Șeful APIA despre subvenții: Astăzi suntem aproape de 200 de euro pe hectar!

    Subventii primite de fermieri în 2023, pentru campania 2022

    Cine sunt fermierii care nu au încasat încă subvențiile pe 2022

    Adrian Pintea a mai spus că în privința plăților la zi, procentul de fermieri care au banii în cont a ajuns la 99,8% . Sunt agricultori însă care nu au primit banii iar șeful APIA a explicat care sunt motivele pentru blocaj.

    ”Acum 99,8% sunt plătiți, au rămas strict cazurile speciale, aici mă refer la fie sunt cele cu litigii sau cele cu probleme. În rest, toți fermierii au fost autorizați la plată pentru anul de cerere 2022. În total, în anul 2022, peste 3 miliarde de euro au fost plătite prin APIA în acest an de cerere”, a mai adus explicații Adrian Pintea.

    Citiți și: Calendar subvenții APIA în luna iulie. Controale, termene limită și plăți în conturi

    Adrian Pintea, APIA: Autorizarea cererilor continuă

    Șeful APIA a dat asigurări că fermierii care încă nu au primit banii în conturi își vor lua subvențiile iar plățile continuă în fiecare zi, pe măsură ce dosarele sunt deblocate.

    ”Autorizarea la plată continuă. De exemplu, doar săptămâna trecută au fost plătiți undeva în toată săptămâna în jur de 1 milion euro, o sumă foarte mică pentru APIA. Deci, orice dosar care este finalizat, fie că a fost un litigiu sau alte probleme, el intră automat la plată pe același făgaș, normal ca și celelalte care au fost autorizate până acum”, a declarat Adrian Pintea.

    În aceeași ordine, șeful APIA a spus și care sunt plățile pe care agenția le mai face în aceste luni, până la demararea avansului pentru campania 2023, care va demara la 16 octombrie. ”În aceste luni plătim fie dosare care se mai deblochează, ajutorul de stat în sectorul animalelor, ajutorul de stat pentru motorină sau schema de bunăstare. Sunt cele care vin scadente dar lucrul cel mai important este că astăzi nici măsură sau nicio altă formă de sprijin nu este întârziată și nici nu se pune problema să nu avem bani”, a conchis Adrian Pintea.

     


    Te-ar mai putea interesa

    Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!