• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ing. Ionuț Mortu a mizat anul acesta numai pe soiul de orz PTK 3, cultivat pentru sămânță

    Angelica Lefter -

    În ferma Agroindustriala Rîmnicelu, din județul Brăila, ale cărei terenuri sunt administrate de inginerul agronom Ionuț Mortu, au fost cultivate în acest an 28 de hectare de orz, însă numai loturi semincere, din cele 5.000 de hectare câte întrunesc firmele care se regăsesc sub umbrela Grupului Chimagri. Întreaga suprafață cu orz este înființată cu un singur soi: PTK 3 de la Soytek.

    Orzul de sămânță din ferma Agroindustriala Rîmnicelu a început să fie recoltat și, la fel ca și grâul cultivat în cadrul fermei, cultura a trecut prin toate etapele, sub atenta supraveghere a specialiștilor, fiind respectată ad literam tehnologia necesară, ne-a spus inginerul agronom Ionuț Mortu.

     

    Orzul PTK 3 – tehnologia de cultură a ing. Ionuț Mortu

    În primă fază, pregătirea terenului pentru cultura de orz este o acțiune necesară și din ce în ce mai non-invazivă. Orzul folosit pentru sămânță este un soi renumit pe care expertul îl numește ”extraordinar”, PTK 3.

    ”Cu siguranță vom trece în următorii ani de la minimum-till la no-till și atunci nici măcar resturile vegetale nu le vom mai încorpora, probabil că vom schimba gama de semănători și vom avea semănători care să intre direct în miriște, atunci nu vom mai face nicio lucrare. La orzul pe care noi îl avem în fermă, nu avem decât lot semincer, nu avem o suprafață foarte mare, în două ferme de-ale noastre, dar folosim doar orzul ca și soi PTK 3. Este soiul amelioratorului, este un soi extraordinar, din punctul meu de vedere cel mai rezistent soi de orz la boli, pentru că asta este cel mai important la orz. Dacă nu rămâne curat, o să ai o problemă cu producția”, a menționat Ionuț Mortu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Inginerul recunoaște că 250 de boabe semănate pe metru pătrat înseamnă destul de mult, astfel că în acest an agricol va semăna maxim 220 de boabe pe metru pătrat.

    ”Ca și normă de sămânță de semănat, am semănat 250 de boabe germinate pe metru pătrat, dar vă spun de pe acum că am greșit, am semănat mult, maxim 220 de boabe trebuia să semănăm. Trebuia să avem în vedere, la nicio cultură nu trebuie să mai vorbim de kilograme la hectar. Semănătorile noastre ele fac acolo kilograme, dar noi, toate determinările și toată tehnologia și tot programul pe care îl facem, în facem pe număr de boabe germinate pe metru pătrat sau pe hectar. 250 de boabe pe metru pătrat este mult, anul acesta voi merge pe circa 200 de boabe. Voi face teste chiar și sub 200 de boabe germinabile și în viitor aceasta este tendința, la păioase, reducerea cât mai mult a numărului de boabe, să profităm de frații plantelor, păioaselor, atât la grâu cât și la orz. Am avut plante de orz cu 8 frați în primăvară și am zis de ce am semănat mult, trebuia mai puțin”, a recunoscut Ionuț Mortu.

    Cultura de orz semincer PTK 3: semănatul și fertilizarea

    Față de grâu, orzul a primit mai puțin fertilizant, dar și tratamente, deși, în mare a fost respectată aceeași schemă. Cel mai important este spațiul dintre rânduri astfel încât aerul să poată circula, astfel cultura va fi ferită de boli și dăunători.

    ”Cantitatea de îngrășăminte la orz este întotdeauna cel mică cu 10% decât la grâu. De ce? Pentru că orzul are un sistem radicular mult mai bine dezvoltat decât grâul și explorează un spațiu de nutriție mai mare decât grâul. Dacă ne ducem la orz cu mult fertilizant, riscăm să cadă, riscăm să avem alte probleme, se și îmbolnăvește mai repede pentru că face mulți frați, e și foarte des. Distanța dintre rânduri la semănat la grâu și la orz este de 25 de centimetri, noi nu semănăm la distanță mai mică între rânduri atât la grâu cât și la orz. Este foarte important la orz, pentru a avea destul spațiu ca aerul să circule încât planta să fie aerată bine pentru a nu-și face de cap bolile în lanul nostru de orz, la fel și la grâu. Orzul a primit doar două tratamente față de grâu unde a primit trei. La fertilizat în primăvară cu azot am mers cu uree 130 de kilograme, nu 140, la fel și cu UAN, la 90 de litri rata medie, că și aici am folosit o rată variabilă și azotat 70 de kilograme ultima fracție pe hectar”, a specificat inginerul Ionuț Mortu.

    Ultimele estimări indică o producție de orz de sămânță de 9-10 tone la hectar

    Producția a fost estimată de către inginerul Ionuț Mortu la 9-10 tone la hectar, una destul de bună. Mai mult, acesta a mărturisit c ă pentru cultura din acest an intenționează să mărească suprafața cultivată cu orz.

    ”Atunci când avem umiditate de 14, recoltăm. Estimări ale producției  avem de când s-a format spicul. Agronomii în general fac determinări înainte de avea spic, după ce a răsărit din toamnă, ne uităm chiar dacă nu avem toate elementele de producție, dar ne uităm la intrarea în iarnă. A înfrățit, este în regulă, avem frați. În primăvară, ne uităm la câți frați avem formați, chiar dacă este în burduf, noi desfacem și numărăm primordiile din viitorul spic. După aceea ne uităm dacă s-a format spicul, apoi câte spiculețe avem pe spic, câte boabe pe spiculeț. În final, tot reducem, reducem din ce ne iese, noi trebuie să avem minim 9.000 de kilograme de orz băgate în hambar, deci 9-10 tone la hectar. Probabil că vom mări suprafața anul acesta, că orzul merge pe suprafețe mai puțin pretențioase, merge și pe sărături și pe sol mai nisipos. Vom mări suprafața cu orz cu siguranță, dar grâul va ocupa suprafața mai mare”, a specificat inginerul Ionuț Mortu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!