• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Lista alimentelor de bază care vor avea prețul plafonat prin ordonanță de urgență

    agrointeligenta.ro -

    Premierul Marcel Ciolacu a avut astăzi, marți – 20 iunie, la Palatul Victoria, consultări cu reprezentanții Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR). Discuțiile au fost axate pe stabilirea unui mecanism funcțional agreat între Guvern și mediul privat, pentru reducerea prețului la produse alimentare de bază.

    ”Mă bucură deschiderea mediului de afaceri de a agrea, urmare a dialogului nostru, un mecanism viabil, simplu și clar care, alături de măsurile guvernamentale, să ducă la reducerea inflației și la creșterea puterii de cumpărare a românilor. Guvernarea noastră este în primul rând pentru oameni, iar angajamentul ferm asumat este reducerea la o singură cifra a inflației, până la sfârșitul anului. Am convingerea că putem reuși acest lucru în parteneriat cu mediul de business”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, potrivit unui comunicat de presă remis de Guvern.

    Șeful Executivului a menționat că la următoarea rectificare bugetară vor fi susținute în continuare investițiile. De asemenea, vor fi aplicate în continuare măsurile de susținere economică, precum și soluțiile de sprijin din sectorul energetic.

    Ministrul Agriculturii Florin Barbu a declarat astăzi, marți – 20 iunie, la Antena 3, că Guvernul și marile rețele comerciale vor selecta anumite alimente de bază pentru care va fi redus adaosul comercial din opt coduri CAEN de produse, iar adaosul se va reduce pe tot lanțul între procesator și marile rețele comerciale.

    „Sunt 8 coduri CAEN de produse. Am avut o primă discuție cu Asociațiile Marilor Rețele Comerciale din România. S-a stabilit un mod de lucru astfel încât în două zile rețelele comerciale ne-au promis că ne vor comunica produsele. Vorbim de coduri CAEN din panificație, pâine, lapte de consum, produse lactate, carne și produse din carne, ouă, faină, cartofi, mălai, fructe și legume proaspete. Trebuie identificate anumite produse din aceste coduri CAEN și încercăm să identificăm împreună această listă”, a declarat ministrul, citat de Economedia.

    Florin Barbu a spus că reducerea adaosului comercial se va desfășura pe tot lanțul, atât la procesator, cât și la supermarket.

    „Pentru procesator, față de costul de producție, care are fișă obligatorie în contabilitate, se va aplica un adaos comercial pe care îl vom stabili împreună cu procesatorii. Urmează apoi ca, pe tot lanțul, adaosul comercial să fie stabilit împreună cu marile rețele comerciale. Vorbim de procesare, vorbim de industria alimentară. Adaosul comercial va fi pe lanț de la procesator până la supermarket, că sunt unul, doi sau mai mulți intermediari, marja de adaos comercial pentru când ajunge produsul pe raft trebuie să fie cea pe care o stabilim cu marile rețele comerciale. În acea marjă care va fi stabilită cu Asociația Marilor Rețele Comerciale vor fi incluși toți participații la lanț. Nu s-a stabilit niciun procent, dar s-a sabilit o modalitate de calcul”, a afirmat ministrul.

    Reprezentanții AMRCR s-au arătat deschiși la dialog și și-au exprimat acordul de principiu privind noua măsură ce se dorește a fi implementată de Executiv. ”Deocamdată nu s-a discutat pe cifre concrete, s-a făcut un sumar al produselor care putea să intre pe… în general produsele de bază, aşa cum sunt ele definite şi în codurile CAEN… e vorba de carne, lapte, ouă, legume-fructe, panificaţie. Decizia va fi luată pentru toți operatorii de pe lanțul economic, deci nu se va limita doar la comercianți, sau în zona de procesare.(…) Nu s-a discutat despre cifre, însă este evident că există o atmosferă generală pozitivă și noi ne-am exprimat aprecierea pentru faptul că a existat acest dialog. Inflația nu este un fenomen pozitiv, și atunci trebuie să găsim formule prin care să se păstreze puterea de cumpărare. Nu s-a stabilit o dată, însă se va lucra într-un ritm rapid. Vorbim despre definirea unei liste de produse de bază, acesta ar fi primul pas. A rămas ca la viitoarea ședință care probabil va avea loc foarte repede să fie o discuție pe concret. Fiecare va face o analiză, o evaluare și se va ajunge probabil la o listă de produse pentru care s-ar putea lua în considerare să existe anumite soluții care să producă această scădere a prețului la raft. Ideea este că se va implementa pe o perioadă limitată, ca o soluție de avarie, și va fi în beneficiul consumatorului din România”, a declarat George Bădescu, directorul executiv al Asociației marilor rețele comerciale din România, citat de Digi 24. 

    Dialogul cu reprezentanții Asociației marilor rețele comerciale din sectorul alimentar va continua pentru stabilirea în comun a măsurilor convenite pentru reducerea inflației și creșterea puterii de cumpărare, precum și a modului de aplicare, urmând ca până joi dimineața să fie agreate detalii concrete.

    La consultările de la Palatul Victoria au participat, alături de prim-ministrul Marcel Ciolacu, viceprim-ministrul Marian Neacșu, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, reprezentanți ai Consiliului Concurenței, ANAF, ANSVSA și ANPC.


    Te-ar mai putea interesa

    Dumitru Andreșoi și doi șefi APIA – reținuți! Sunt acuzați de fraudarea subvențiilor din bani europeni APIA – ultima oră despre plata avansului din subvenții! Fermierii cu banii în conturi! Cel mai scump porumb din lume la acest moment. Prețuri pe tonă

    Ultimele știri

    Piața cerealelor se anunță instabilă în această săptămână. Prețuri la bursele mondiale Programul Prima Seră! Ajutor de 200.000 euro de la stat pentru micii fermieri Avans APIA și pentru fermele mai mari. Numărul fermierilor intrați pe lista de plăți, până astăzi