• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ploșnița cerealelor (Eurygaster integriceps). Caracteristici, combatere

    Violina Gorcinschi -

    Ploșnița cerealelor sau ploșnița grâului – Eurygaster integriceps – este un dăunător prezent în culturile de cereale păioase – grâu, orz, secară, dar poate afecta și alte culturi. Cum arată ploșnița cerealelor, care sunt semnele atacului și ce soluții de combatere au fermierii, vă spunem în acest articol.

    Ploșnița grâului este un dăunător care afectează, în special, culturile de grâu, dar este prezent și în suprafețele cultivate cu orz, secară, lucernă, trifoi sau alte graminee spontane și cultivate. Luând în considerare ciclul său biologic, ploșnița grâului începe să producă pagube din mai până în luna iulie.

    Ploșnița cerealelor este răspândită într-o varietate de trei specii: Eurygaster maura, Eurygaster austriaca și Eurygaster integriceps, cea din urmă fiind cea mai prezentă în culturile de cereale din țara noastră. Eurygaster integriceps afectează lanurile situate în toate zonele din exteriorul arcului carpatic, de la vestul Câmpiei Românie până în nordul Moldovei.

    plosnita graului
    Ploșnița cerealelor – aspect (foto: casaplant.ro)

    Cum arată ploșnița cerealelor. Aspect

    Ploșnița cerealelor este un dăunătorul ușor de recunoscut în culturi. Eurygaster integriceps vine într-o varietate de culori, de la gri, la roșiatic sau negru, însă cele gri și brune sunt cele mai frecvente. În stadiul de adult, corpul ploșniței este oval, având aproximativ 10-12 milimetri lungime și 6,1-7,1 milimetri lățime. Capul este triunghiular, iar antenele sunt constituite din 5 articule.

    Nimfele de Eurygaster integriceps vin în formă sferică, mai mici decât adulții, fără aripi sau cu aripi rudimentare, în funcție de stadiul de dezvoltare. Acestea au culori similare cu cele ale adulților, cu 2-3 puncte negre împerecheate la jumătatea distanței dintre marginea laterală și linia mediană a abdomenului.

    Ouăle de ploșnița grâului sunt sferice, cu un diametru de circa 1 milimetru, de culoare verde deschis cu pete albe, aproape translucide. Odată cu dezvoltarea embrionului, oul se întunecă la culoare și apoi devin roz.

    Ploșnița cerealelor. Cât trăiește

    Cât trăiește ploșnița grâului. Ciclu biologic

    Ploșnița cerealelor are doar o generație pe an, începând cu migrarea adulților din locul de iernat către plantele gazdă. Odată cu încălzirea vremii la peste 10-12 grade Celsiu, primăvara, în luna aprilie, adulții zboară pe flora spontană, apoi în culturile de cereale, unde se hrănesc, se înmulțesc și depun ouă, jumătatea lunii mai fiind perioada cu cel mai mare număr de dăunători la cereale. astfel, în decada I şi a II-a a lunii mai au loc împerecherea şi depunerea ouălor în mod eşalonat, în grupe de 14 ouă pe două rânduria câte 7 bucăți pe rând.

    Intervalul de dezvoltare de la ou la adult diferă de la 35 la 60 de zile, ținând cont de condițiile de mediu, dar și de plantele gazdă. Acestea supraviețuiesc la temperaturi cuprinse între 6 și 25 de grade Celsius, iar populația se diminuează semnificativ dacă se trece pragul de 37 grade Celsius.

    O femelă depune 70-120 ouă pe frunze pe burduf, pe pai şi pe spic. Incubaţia durează 7-15 zile, iar larvele eclozate se retrag spre spic pentru a se hrăni. Procesul de maturizare durează 30-40 de zile, în paralel cu ajungerea la maturitate a cerealelor. În prima etapă de dezvoltare, nimfele nu sunt foarte active, adunându-se lângă resturile din ouăle lor. Abia din a doua etapă începe hrănirea activă, de obicei pe frunze. Dezvoltarea în etapele I-IV durează câte 4-7 zile pentru fiecare fază, iar în perioada a V-a, insectele necesită 11 zile pentru maturizare. Dacă vremea este prea caldă, nimfele se ascund în sol sau la umbra plantelor.

    Noii adulți apar la sfârșitul lunii iunie și se hrănesc cu boabele de grâu, timp de 10-12 zile, până în luna august, când se ascund ca să ierneze sub frunze, resturi vegetale, în liziera pomilor din apropierea culturilor, înainte de recoltarea cerealelor.

    grau atacat de Eurygaster
    Atacurile ploșniței grâului (foto: israelagri.com)

    Ploșnița grâului. Semnele unui atac

    Ploșnița grâului atacă toate părțile plantei, respectiv frunza, tulpina, spicul și boabele, însă sursa de hrană diferă în funcție de etapa de dezvoltare a dăunătorului. Atacurile sunt mai intense dacă vremea este excesiv de caldă, dăunătorii trecând la un regim de hrănire foarte agresiv, pentru a acumula necesarul de substanțe nutritive și pentru a se hidrata suficient.

    Adulții ieșiți din hibernare înțeapă tulpinile tinere, frunzele, florile, boabele, loc în care se formează o umflătură numită „con salivar”, în jurul căreia apare o culoare gălbuie. În urma înțepăturii, frunza se îngălbenește, se răsucește și se usucă. Atacurile petrecute când spicul este în burduf pot provoca avortarea spicului.

    Boabele atacate de nimfe și de adulții tineri devin zbârcite sau prezintă urme de înțepătură, sub formă de puncte negre, înconjurate de o zonă decolorată, scăzând semnificativ calitatea producției.

    un utilaj care imprastie insecticid in cultura de grau
    Combaterea ploșniței grâului (foto: fwi.co.uk)

    Ploșnița cerealelor – tratamente de combatere

    Ploșnița cerealelor este un dăunător care poate fi combătut. Pentru a proteja culturile de cereale de atacurile ploșniței, fermierii trebuie să ia atât măsurile preventive necesare, cât și să aplice tratamente pentru îndepărtarea dăunătorilor.

    Pentru a preveni apariția ploșniței cerealelor, rotația culturilor este foarte importantă. Eurygaster integriceps se hrănește cu graminee cultivate și spontane, astfel că se recomandă ca în anul următor unui atac, după ce se întoarce brazda, pe acea suprafață să se cultive leguminoase. Se recomandă îndepărtarea speciilor spontane de graminee, plante pe care se așază inițial acest dăunător înainte să atace cerealele de cultură.

    Semănatul și recoltarea timpurie a cerealelor și aratul terenului toamna poate reduc riscul de atacuri ulterioare ale ploșniței grâului. Dacă etapa de dezvoltare a culturii nu coincide cu ea a hrănirii dăunătorilor, pagubele pot fi diminuate, iar aratul terenului poate reduce populația adultă hibernantă.

    Tratamente pentru combaterea ploșniței cerealelor – Eurygaster integriceps

    Pe piață există mai multe produce ce se pot aplica penntru combaterea Eurygaster integriceps. Acestea sunt insecticide care se aplică, de obicei, în tratamentele II și III la grâu. Iată ce insecticide au efect în combaterea ploșniței cerealelor:


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți subvenții APIA în Săptămâna Mare. Sumele virate în conturile fermierilor Lege nouă în Monitorul Oficial: Vânzarea unui teren agricol devine nulă dacă nu se achită acest impozit! Un fermier este acuzat că s-a „jucat cu genetica” și a creat oi uriașe pentru vânătoare

    Ultimele știri

    Prețul rapiței 2024 la început de mai, în portul Constanța. Contracte importante pentru export Sate lovite de furia naturii, în prima zi de Paști. Grindina și viiturile au făcut prăpăd în mai multe zone din țară Analist: Producția de porumb din Europa va crește în acest an