• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Victorie Agrointeligența! Legea Ciorii de semănătură – depusă în Parlament, culturile agricole – protejate tot timpul anului!

    Roxana Dobre -

    Demersurile Agrointeligența – AGROINTEL.RO pentru sprijinirea fermierilor, din nou susținute la cel mai înalt nivel. După ce publicația noastră a prezentat în premieră și în exclusivitate mai multe cazuri ale fermierilor care anul acesta au avut culturile distruse de păsările sălbatice, în special de cioara de semănătură, în Parlament a fost depusă o lege care va face posibilă vânarea acestor ciori tot timpul anului.

    Apelul fermierilor, prin intermediul Agrointeligența – AGROINTEL.RO, a fost ascultat și o lege specială a fost inițiată în Parlament pentru a proteja culturile agricole de atacurile ciorii de semănătură.

    Anunțul privind noul proiect de lege a fost făcut în cadrul emisiunii Agrostrategia (TVR 1) de către Laurențiu Păștinaru, președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului – ANPM. Despăgubirile în cazul fermierilor păgubiți de păsările sălbatice pot veni de la Ministerul Mediului, însă pentru cioara de semănătură, șeful ANPM a menționat că este necesar un proiect de Lege care să reglementeze situația creată de înmulțirea acestora.

    ”Din câte știu eu, în iunie 2022 s-a venit cu un Proiect de lege, Legea 171/2022 prin care s-a stabilit o cotă de recoltă la porumbelul sălbatic la 7 exemplare pe zi de vânător, 20 de exemplare pe zi de vânător la porumbelul gulerat, iar cel de scorbură 3 exemplare pe zi. La cioara de semănătură e conform cotei de recoltă care este stabilită până la 15 mai. Chiar s-a înmulțit foarte mult. Trebuie venit cu un Proiect de Lege, vorbeam și cu domnul deputat Nicu Niță de la Brăila, care este membru al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, trebuie venit cu un Proiect de Lege. Vedeți, anul trecut s-a venit cu un proiect de lege cu privire la cormoranul mare, care era dezastru. Din ce știu în anii trecuți, cotele de recoltă, în ceea ce privește păsările sălbatice, au fost date prin Ordin de ministru și au fost atacate în instanță de ONG-uri”, a declarat președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), Laurențiu Păștinaru, în cadrul emisiunii Agrostrategia, ce poate fi urmărită zilnic, de luni până joi, de la ora 10:00, pe TVR 1.

    Ca urmare a apelurilor făcute de fermieri și a discuțiilor cu avute cu șeful ANPM, deputatul Nicu Niță a depus în Parlament un proiect de lege care prevede exact ce au cerut agricultorii: vânarea ciorilor de semănătură în limita unor cote. Astfel, în această săptămână, deputatul PSD Nicu Niţă a înregistrat la Senat un proiect de lege privind modificarea anexei nr.1 la Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr.407/2006. Inițiativa propune permiterea vânării ciorii de semănătură toată perioada anului.

    Citiți și: Lupta fermierilor cu cioara de semănătură a ajuns la Ministerul Agriculturii. Ce măsuri se vor lua

    Lege pentru împușcarea ciorilor de semănătură

    Ciorile de semănătură, vânate tot timpul anului

    Potrivit prevederilor actuale, perioada de vânătoare pentru cioara de semănătură este 15 august – 31 ianuarie. Prin proiectul care ar putea deveni lege, se propune ca perioade de vânătoare să se deruleze tot timpul anului.

    Propunere pentru vânarea ciorii de semănătură, tot timpul anului

    Inițiatorul proiectului de lege, deputatul Nicu Niță, arată că în România, ciorile s-au înmulţit foarte mult în ultimii ani, ”fapt constatat şi de fermieri, care se plâng de pagube din ce în ce mai mari, mai ales la culturile de primăvară – porumb, floarea-soarelui, soia, dar şi la dovleci, pepeni”.

    ”Înmulţirea peste măsură a ciorilor produce dezechilibre ecosistemelor, inclusiv celor agricole”, precizează iniţiatorul în expunerea de motive a proiectului, menţionând că această specie se găseşte în colonii până la câteva mii, chiar zeci de mii de păsări.

    Citiți și: Un nou produs va ajuta fermierii să își protejeze culturile de ciori, porumbei și mistreți

    Deputatul PSD Nicu Niţă, inițiatorul proiectului, a mai punctat că o metodă de reducere a efectivelor păsărilor dăunătoare pentru culturile agricole o reprezintă vânatul, dar în acest caz trebuie respectate prevederile Directivei Uniunii Europene „Păsări”.

    El menţionează că Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic stabileşte ca, până la 15 mai a fiecărui an, administratorul faunei cinegetice să aprobe cota de recoltă pentru speciile prevăzute în anexa 1, unde este cuprinsă şi cioara de semănătură şi, cu toate că Ministerul Mediului a aprobat aceste cote, ele au fost blocate în instanţă de ONG-uri, iar numărul de păsări sălbatice recoltate a fost zero, în ultimii doi ani.

    „Recent, Parlamentul a aprobat un proiect de lege de modificare a anexei 1 din legea 407/2006 prin care s-a modificat perioada de vânătoare la cormoranul mare, care aduce mari prejudicii pescarilor, dându-se posibilitatea să se vâneze această specie tot timpul anului, cu respectarea cotei aprobate. Prin această propunere legislativă se reglementează ca şi în cazul ciorii de semănătură să se procedeze la fel cum s-a procedat şi la cormoranul mare, având în vedere creşterea alarmantă a populaţiei”, mai arată iniţiatorul.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri!

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!