• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Caz de antrax într-o fermă de vaci din județul Iași. Trei persoane au fost internate

    Roxana Dobre -

    Suspiciune de focar de antrax la o fermă de vaci din județul Iași. Cazul se află în atenția autorităților după ce trei persoane prezentând simptome de antrax au fost internate. Toți pacienți au desfășurat activități în cadrul exploatației agricole.

    Managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” Iaşi, dr. Florin Roşu, a declarat că începând de vineri, 7 iulie, s-au prezentat în triajul unităţii medicale trei persoane care prezentau semne şi simptome caracteristice antraxului cutanat. Boala apare la rumegătoare și se poate lua și la om.

    Medicii au mai comunicat că pacienţii au fost evaluaţi, internaţi şi a fost iniţiat tratamentul specific, iar unul dintre aceştia a necesitat şi intervenţie chirurgicală.

    Citiți și: Crescător de oi din Alba, suspect de antrax. Boala ar fi fost luată de la animalele din fermă

    Cazurile de antrax din Iași sunt la persoane care lucrează la o fermă de vaci

    Citiți și: O femeie din Bihor care locuiește lângă un saivan cu oi a fost confirmată cu febra Q!

    DSVSA a demarat o anchetă

    DSVSA a demarat o anchetă după ce doi dintre cei trei bărbați care au ajuns la spital le-au povestit medicilor că au lucrat la gospodăria unui fermier din localitatea Iepureni, comuna Movileni. L-au ajutat pe proprietar să scape în urmă cu două săptămâni de carcasele de bovine care au murit în condiţii necunoscute. Au fost şapte vaci care au fost parţial incendiate, parţial îngropate, fiindcă şi proprietarul îşi făcea griji să nu fie vorba despre vreo boală care circula între animale.

    Ajuns la faţa locului odată cu echipa de control de la DSVSA, proprietarul fermei se simţea la rândul său rău şi avea leziuni la nivelul braţelor, fiind internat de urgenţă, la rândul său, la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi.

    Au fost descoperite opt animale arse, îngropate sau descompuse

    La faţa locului, DSVSA alături de Direcţia de Sănătate Publică Iaşi au demarat o investigaţie pentru a-i găsi pe toţi cei care ar putea fi contaminaţi, care au avut legătură cu acest caz. Duminică, alături de medicul veterinar care activează în comuna Iepureni, a fost efectuată o nouă deplasare pe teren, şi au fost inspectate cele 130 de capete pe care le mai are proprietarul. Echipa a constatat că animalele nu prezintă semne de boală, potrivit ziaruldeiasi.ro.

    La circa 300 de metri de locul unde păştea cireada, într-un ţarc împrejmuit electric, a fost descoperit un cadavru de bovină ars, iar alături un alt cadavru aflat în stare avansată de putrefacţie.

    Acolo unde le-a indicat proprietarul, reprezentanţii DSVSA au descoperit, la 1,5 kilometri distanţă, locul unde a dus celelalte cadavre: au fost găsite cranii şi extremităţi de la membrele anterioare, cât şi un cadavru aflat în stare avansată de descompunere. În total, echipa care s-a deplasat pe teren a descoperit rămăşiţele a şapte cadavre, dezgropând şi un al optulea, care a fost îngropat de un alt proprietar, după ce a murit în condiţii neclare.

    „Au fost recoltate probe de la cadavre, acestea fiind dirijate către laborator în vederea stabilirii diagnosticului. Locurile de pe păşuni de unde au fost ridicate cadavrele animalelor moarte au fost dezinfectate, iar cadavrele au fost îngropate adânc, arse, peste care s-a turnat var cloros. Se va proceda la catagrafia efectivelor de bovine existente în exploataţia respectivă în vederea clarificării. În localitatea contaminată se vaccinează toate speciile receptive la antrax, dacă nu au fost supuse anterior acestei operaţiuni şi nu se află în perioada de imunitate activă”, au precizat reprezentanţii DSVAS într-un raport întocmit după evaluarea situaţiei.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Ajutoarele de minimis pentru fermieri – majorare la 50.000 de euro pe fermă Automatele – cea mai simplă soluție de vânzare pentru fermieri. Investiția se recuperează în 6 luni Oul de struț – la mare căutare de Paști. O fermă din Argeș vinde aceste ouă cu 100 de lei bucata