China devine cel mai mare importator de grâu din lume
Violina Gorcinschi -China preia din acest sezon titlul de cel mai mare importator de grâu din lume. Fiind deja lider printre cumpărătorii mondiali de porumb și boabe de soia, statul chinez întrece Egiptul și Turcia care au avut cele mai mari achiziții de grâu la nivel global până în luna iunie. În primele 11 luni ale anului comercial 2022-2023, China a cumpărat peste 12 milioane de tone de grâu, mai mult de jumătate din cantitate provenind din Australia, conform datelor oficiale prezentate de China și SUA, a raportat Bloomberg.
Fiind cel mai mare importator mondial de porumb și boabe de soia, China depășește acum Egiptul și Turcia ca cei mai mari cumpărători de grâu de până acum, arată datele oficiale din China și Statele Unite ale Americii. Achizițiile de grâu făcute de China au depășit 12 milioane de tone în primele 11 luni ale anului de comercializare care se finalizează în iunie. Mai mult de jumătate din mărfurile agricole au fost livrate de Australia.
Importurile de produse alimentare de bază au depășit 1 milion de tone pe lună din octombrie, atingând un nivel record de 1,68 milioane de tone în aprilie. Departamentul Agriculturii din SUA a estimat încă 12 milioane de tone de importuri din China în 2023-2024, după ce daunele produse ultimei recolte au transformat culturile în hrană bună doar pentru animale.
China aproape a terminat de recoltat anul acesta, iar cea mai mare parte a cererii de cereale de până acum vine de la producătorii de hrană pentru animale, a reamintit latifundist.com.
România, cel mai mare importator de cereale ucrainene în 2022
China, care din 2020 deținea cu încredere poziția de lider în top 10 cei mai mari importatori de cereale ucrainene, a cedat locul României, care în 2021 nici măcar nu se afla printre primii 20 principali consumatori de cereale. Anul trecut, România a importat cereale ucrainene în valoare de 1,24 miliarde de dolari, cota sa fiind de 13,9%.
Iată topul importatorilor cereale ucrainene în 2022:
- România (13,9%);
- China (12,1%);
- Spania (10,8%);
- Turcia (9,6%);
- Polonia (7,0%);
- Egipt (5,9%);
- Italia (4,4%);
- Ungaria (4,4%);
- Olanda (3,7%);
- Coreea de Sud (2,1%).