• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • A fost aprobat cel de-al doilea pachet de sprijin pentru fermierii români!

  Oana Timar -

  Al doilea pachet de sprijin pentru fermierii direct afectați războiul din Ucraina a fost aprobat astăzi, luni – 26 iunie. Decizia a fost luată de reprezentanții statelor membre care participă astăzi și mâine la Consiliul AGRIFISH. Din suma totală de 100 de milioane de euro, României îi revine aproape o treime, respectiv 29,73 de milioane de euro.

  România, Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia vor primi un al doilea pachet de sprijin din bugetul de criză pentru agricultură. Ajutorul este menit să compenseze pierderile de venit pe care agricultorii acestor țări le-au înregistrat în contextul dezechilibrului de piață cauzat de ridicarea taxelor și liberalizarea importurilor din Ucraina. Mărfurile vizate sunt cerealele și plantele oleaginoase.

  Sprijinul pentru fermierii români – aproape 30 de milioane de euro

  Reprezentanții statelor membre au agreat astăzi, la Consiliul miniștrilor agriculturii – AGRIFISH, desfășurat în perioada 26-27 iunie la Luxemburg, să aprobe un pachet de sprijin de 100 de milioane de euro pentru cele cinci state. Din suma totală, României îi vor reveni aproape 30 de milioane de euro, în timp ce Polonia va încasa cea mai mare compensație – de aproape 40 de milioane de euro.

  Fiecare stat membru are posibilitatea să completeze fondurile din surse europene cu bani de la bugetul național, în limita a 200% din cuantumul compensațiilor per stat membru.

  ”Salut votul pozitiv copleșitor de astăzi al Comitetului de Management în cadrul AGRIFISH pentru cel de-al doilea pachet de măsuri de sprijin în valoare de 100 de milioane de euro pentru fermieri, ajutor ce poate fi suplimentat din finanțare națională cu până la 200%. Al treilea pachet este în derulare„, a anunțat comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski.

  Al doilea ajutor de la Comisia Europeană ar putea viza și cultura de porumb

  Al doilea pachet de sprijin pentru fermieri. Sumele ce revin fiecărei țări

  Oficialul european a precizat și care sunt sumele ce revin, prin cel de-al doilea pachet de sprijin, celor cinci state vizate de acest ajutor excepțional:

  La fel ca și în cazul primului sprijin de la Comisia Europeană, în cuantum de circa 10 milioane de euro pentru România (sumă dublată de la bugetul de stat), și al doilea pachet de sprijin prevede ca sumele aferente ajutorului să fie achitate fermierilor până la finalul anului. Conform declarațiilor oficiale făcute de la nivelul MADR, dacă primul ajutor s-a acordat pentru stocurile de grâu, al doilea sprijin va viza culturile de porumb, floarea-soarelui și rapiță.

  Vă reamintim că săptămâna trecută, reprezentanții fermierilor români, prin Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC) s-au aflat la Bruxelles unde au avut loc mai multe întâlniri și discuții ce au vizat inclusiv acest al doilea pachet de sprijin. În cadrul unei întâlniri avute cu echipa vicepreședintelui Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, și cea a DG TRADE, fermierii români au prezentat oficialilor europeni situația dificilă în care se află agricultorii din țara noastră, care sunt în prag de faliment și pentru care deblocarea unui sprijin de la Comisia Europeană poate însemna salvarea exploatațiilor.


  Te-ar mai putea interesa

  Când se plantează roșiile în grădină – calendar Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

  Ultimele știri

  Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd