• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tanczos Barna despre proiectul de Regulament pentru refacerea naturii: Era mai bine să se fi găsit o soluție de compromis!

    Angelica Lefter -

    Comisia de Mediu din Parlamentul European (PE)  a respins propunerea de Regulament privind refacerea naturii, care vizează protejarea ecosistemelor, a habitatelor şi a speciilor din zonele terestre şi maritime ale Uniunii Europene. În urma unui vot îndelung dezbătut, nu a existat o majoritate în rândul eurodeputaților în Comisia de Mediu pentru propunerea Comisiei Europene, în forma în care a fost modificată Legea de restaurare a naturii.

    Potrivit unui comunicat de presă, în urma voturilor privind amendamentele aduse propunerii Comisiei de joi, 15 iunie și continuate astăzi, marți – 27 iunie, Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară a respins, în cele din urmă, propunerea de lege a UE pentru restaurarea naturii, în forma în care a fost modificată.

    Votul final a fost de 44 de voturi ”pentru”, 44 ”împotrivă” și nici o abținere, asta însemnând că nu s-a întrunit majoritatea pentru a trece.

    Fostul ministru al Mediului, Tanczos Barna (foto: zf.ro)

    Fostul ministru al Mediului, Tanczos Barna: ”Atmosfera este destul de tensionată în ceea ce privește propunerile Comisiei pe pachete de mediu”

    Ce înseamnă întoarcerea la Comisia Europeană a propunerii de modificare a Regulamentului privind refacerea naturii, a explicat fostul ministru al Mediului Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    ”Lipsa majorității, că din câte am înțeles au fost 44 de voturi la 44, asta înseamnă că textul nu a întrunit majoritatea necesară, iar în cadrul acesta procedural, următorul pas este retrimiterea la Comisie a textului, nu știm ce va urma, nu știm ce decizie va lua Comisia, dacă va lua, de exemplu, textul de compromis din Consiliu și îl va retrimite la Parlament sau va realiza încă o dată, inclusiv textul din Consiliu pentru că Parlamentul va lucra pe textul inițial al Comisiei, dar acest text, practic a fost refuzat. În momentul de față, procedural de refacere a naturii este într-un blocaj în procesul de trialog – Comisie, Consiliu, Parlament. Doar în cazul în care s-ar găsi o situație de compromis acceptată de toate cele trei părți s-ar putea merge mai departe, dar legea este încă o dată la Comisie pentru că ei vor trebui să ia o decizie, au fost foarte multe critici din partea Parlamentului, inclusiv în Comisia de Mediu cu privire la repetatele inițiative legislative pe tot ce înseamnă verde, înverzire, Green Deal, reducere de emisii de carbon, reducerea pesticidelor, insecticidelor, inclusiv în ceea ce privește noua Politică Agricolă Comună (PAC) care este afectată de măsurile de înverzire și de aceste inițiative ale Comisiei și atmosfera este destul de tensionată în ceea ce privește propunerile Comisiei pe pachete de mediu și această atmosferă a dus la blocajul din Comisia de Mediu din Parlament”, a explicat fostul ministru al Mediului, din Guvernul Nicolae Ciucă.

    Fostul ministru al mediului: O variantă de compromis ar fi fost mult mai bună

    Tanczos Barna a mai spus ce impact are acest vot pentru România și pentru fermierii din țara noastră.

    ”Din punctul meu de vedere, al fostului ministru de Mediu, lucrurile ar fi fost mult mai OK dacă s-ar fi găsit o variantă de compromis, eu cred că în foarte multe zone este nevoie de refacerea naturii. Sunt convins că fără o reglementare la nivel european acest lucru nu se va întâmpla, este grav dacă generalizăm, pentru că și în România avem zone unde nu este nevoie de refacerea naturii și unde măsurile din PNRR sau PNS sunt arhisuficiente, avem conectivitate bună în fondul forestier, avem agricultură prietenoasă cu mediul în zona de munte, în zona de deal. Anumite regiuni au nevoie de o finanțare pentru stabilirea echilibrului între activitatea agricolă și protejarea naturii, iar fără un Regulament care să prevadă finanțare nu va exista finanțare pentru restaurarea naturii și unele lucruri sunt inevitabile, iar acestea vor fi finanțate din bugetul național. De aceea, cred că o variantă de compromis ar ajuta ambele părți. Cu siguranță, trebuie avut mare grijă unde se trage linia, care sunt cerințele minime pentru refacerea naturii astfel încât să nu afectăm și să nu distrugem agricultura în anumite regiuni. Sunt undeva la mijloc din acest punct de vedere”, a menționat fostul ministru al Mediului Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.


    Te-ar mai putea interesa

    Prețul căpșunilor – la jumătate față de anul trecut. Tânăr fermier: Ne rugăm de intermediari să ne ia marfa! O familie de fermieri și-a găsit culturile din solar arse cu erbicid Alertă meteo în 18 județe unde sunt anunțate ploi torențiale, căderi de grindină și vijelii

    Ultimele știri

    Prețul roșiilor românești s-a prăbușit după sărbători. Cât costă acum un kilogram de tomate la fermieri Vacile unui unui fermier au murit în chinuri groznice. Crescătorul este convins că animalele fost otrăvite Majorarea subvențiilor și achiziția de animale cu fonduri UE – subiecte fierbinți la întâlnirea Barbu-Wojciechowski