• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dan Motreanu: 46% din mierea importată în UE nu respectă reglementările comunitare

    Violina Gorcinschi -

    Europarlamentarul Dan Motreanu a cerut Comisiei Europene să caute soluții concrete privind mierea contrafăcută importată în UE. Acesta i-a cerut Comisarului pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski să ia în considerare înăsprirea cerințelor de etichetare și a controalelor de trasabilitate, având în vedere că o parte importantă din mierea cumpărată din statele terțe este contrafăcută și la un preț prea mic cu care apicultorii români să poată concura.

    Eurodeputatul Dan Motreanu a adresat, împreună cu alți colegi europarlamentari, o întrebare Comisiei Europene, în legătură cu atitudinea sa față de importul de miere falsificată. 46% din mierea importată în Uniunea Europeană nu este miere autentică, deoarece nu respectă reglementările comunitare.

    „Este un subiect extrem de important pentru producătorii români de miere. România este țara cu cel mai mare număr de stupi în ferme din Uniunea Europeană. Mierea românească este calitate și respectă normele UE. Însă, în ultima perioadă, producătorii români de miere se confruntă cu afluxul de miere ieftină din afara UE”, a afirmat, pe pagina sa oficială de Facebook, europarlamentarul Dan Motreanu.

    borcane cu miere pe raft
    Comisia Europeană încă nu s-a gândit la soluții pentru calitatea mierii importate (foto: foodwatch.org)

    Soluții pentru mierea contrafăcută importată

    Dan Motreanu a propus, ca soluție, înăsprirea cerințelor de etichetare, inclusiv obligația indicării exacte a procentului de miere din fiecare țară de origine, dar și controale de trasabilitate mai severe.

    „Am dorit să aflăm cum intenționează Comisia să înăsprească controalele de trasabilitate, astfel încât să se axeze pe mierea importată și pe actualizarea listei metodelor de laborator folosite pentru a detecta fraudele. Din păcate, răspunsul primit de la Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski menționează doar o măsură deja cunoscută din Directiva Mierii – indicarea pe etichetă a țării de origine pentru amestecurile de miere”, a declarat europarlamentarul.

    Indicarea pe etichetă a procentului de miere per țară de origine a fost luată în considerare în evaluarea impactului, dar a fost scoasă, deoarece „ar genera o sarcină suplimentară pentru operatorii din sectorul mierii, fără a garanta informații precise consumatorilor, deoarece nu ar fi controlabilă în absența unor metode analitice care să identifice originea mierii cu o astfel de precizie”.

    Comisia a invitat statele membre și țările terțe să intensifice controalele oficiale. De asemenea, Comisia plănuiește să aloce resurse pentru dezvoltarea unor metode analitice validate la nivel internațional pentru a detecta mierea contrafăcută.

    „În curând, vom începe să lucrăm în Comisia pentru agricultură și dezvoltare a Parlamentului European la acest dosar și voi propune schimbări semnificative. Reforma limitată propusă de Comisie trebuie extinsă de Parlamentul European pentru a permite combaterea fraudei, creșterea trasabilității și a transparenței pentru cetățeni”, a conchis eurodeputatul român.


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români