• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Dan Motreanu: 46% din mierea importată în UE nu respectă reglementările comunitare

  Violina Gorcinschi -

  Europarlamentarul Dan Motreanu a cerut Comisiei Europene să caute soluții concrete privind mierea contrafăcută importată în UE. Acesta i-a cerut Comisarului pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski să ia în considerare înăsprirea cerințelor de etichetare și a controalelor de trasabilitate, având în vedere că o parte importantă din mierea cumpărată din statele terțe este contrafăcută și la un preț prea mic cu care apicultorii români să poată concura.

  Eurodeputatul Dan Motreanu a adresat, împreună cu alți colegi europarlamentari, o întrebare Comisiei Europene, în legătură cu atitudinea sa față de importul de miere falsificată. 46% din mierea importată în Uniunea Europeană nu este miere autentică, deoarece nu respectă reglementările comunitare.

  „Este un subiect extrem de important pentru producătorii români de miere. România este țara cu cel mai mare număr de stupi în ferme din Uniunea Europeană. Mierea românească este calitate și respectă normele UE. Însă, în ultima perioadă, producătorii români de miere se confruntă cu afluxul de miere ieftină din afara UE”, a afirmat, pe pagina sa oficială de Facebook, europarlamentarul Dan Motreanu.

  borcane cu miere pe raft
  Comisia Europeană încă nu s-a gândit la soluții pentru calitatea mierii importate (foto: foodwatch.org)

  Soluții pentru mierea contrafăcută importată

  Dan Motreanu a propus, ca soluție, înăsprirea cerințelor de etichetare, inclusiv obligația indicării exacte a procentului de miere din fiecare țară de origine, dar și controale de trasabilitate mai severe.

  „Am dorit să aflăm cum intenționează Comisia să înăsprească controalele de trasabilitate, astfel încât să se axeze pe mierea importată și pe actualizarea listei metodelor de laborator folosite pentru a detecta fraudele. Din păcate, răspunsul primit de la Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski menționează doar o măsură deja cunoscută din Directiva Mierii – indicarea pe etichetă a țării de origine pentru amestecurile de miere”, a declarat europarlamentarul.

  Indicarea pe etichetă a procentului de miere per țară de origine a fost luată în considerare în evaluarea impactului, dar a fost scoasă, deoarece „ar genera o sarcină suplimentară pentru operatorii din sectorul mierii, fără a garanta informații precise consumatorilor, deoarece nu ar fi controlabilă în absența unor metode analitice care să identifice originea mierii cu o astfel de precizie”.

  Comisia a invitat statele membre și țările terțe să intensifice controalele oficiale. De asemenea, Comisia plănuiește să aloce resurse pentru dezvoltarea unor metode analitice validate la nivel internațional pentru a detecta mierea contrafăcută.

  „În curând, vom începe să lucrăm în Comisia pentru agricultură și dezvoltare a Parlamentului European la acest dosar și voi propune schimbări semnificative. Reforma limitată propusă de Comisie trebuie extinsă de Parlamentul European pentru a permite combaterea fraudei, creșterea trasabilității și a transparenței pentru cetățeni”, a conchis eurodeputatul român.


  Te-ar mai putea interesa

  Apicultor disperat: Ni s-a otrăvit stupina cu 150 de familii de albine, unica noastră sursă de venit! Directiva Mierii în PE: Etichetare obligatorie a țărilor de origine, cu procent exact înscris pe etichetă! OUG pentru apicultori: 5 euro/familia de albine. Cererile se depun la DAJ Apicultorii cer ajutor de minimis de 15-20 euro/familia de albine: ”Nu merge nici exportul şi nici nu se vinde mierea la intern” Controale în stupinele care au cerut subvenții. Când se fac plățile APIA în conturile apicultorilor

  Ultimele știri

  Reguli simplificate la subvențiile APIA. Oficialii de la Bruxelles cer mai puține controale în ferme Guvernul a aprobat noi granturi pentru micii fermieri afectați de criza Ucraina Slovacia menține restricțiile de import pentru produsele ucrainene, în ciuda deciziilor UE Peter Tamas Nagy se alătură echipei ANZ în funcția de director general adjunct Guvernul a aprobat subvenția de 200 de euro la hectar. Cererile se depun până pe 20 mai