Sfaturi pentru fermieri. Cum să acceseze fondurile europene pentru irigații
Adrian Radu -Schimbările climatice au făcut din Dobrogea o zonă în care culturile agricole sunt în pericol an de an, din cauza secetei. Compania Rodbun, Asociația Forța Fermierilor și grupul Agrointeligența-BT Video au organizat o masă rotundă în Constanța, la care au participat reprezentanți de la principalele entități cu rol decizional din România, în ceea ce privește sistemele de irigații.
Fermierii dobrogeni suferă an de an din cauza secetei cu care se confruntă. Singura soluție pentru această problemă uriașă o reprezintă înființarea sau reabilitarea sistemelor de irigații.
Pentru a discuta despre acest lucru, fermierii au fost invitați la Constanța, acolo unde au venit și reprezentanți de la Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), Agenția Domeniile Statului (ADS), Regia Apele Române, CEC, Asociația Forța Fermierilor, dar și de la companiile Rodbun și Gamma Technik.
Fonduri de 400 de milioane de lei pentru sistemele de irigații
Vestea bună pentru fermieri este că sunt sume mari puse în joc pentru sistemele de irigații. “Ne-a venit ideea de a organiza genul acesta de întâlniri când am aflat că vor veni 400 de milioane de euro pentru investițiile în infrastructura secundară. Și mai întâi am făcut o vizită pe la toate ANIF-urile prin zonele irigabile, începând cu Dolj și terminând cu Iași”, a declarat Octavian Petrescu, Director executiv Rodbun.
Care sunt condițiile pentru a primii fonduri pentru irigații
Pentru ca fermierii să poată face proiecte și pentru a primi aceștia bani, trebuie să se asocieze în OUAI-uri (Organizații ale utilizatorilor de apă pentru irigații). Din diferite motive, pe județul Constanța, interesul pentru aceste asocieri este la un nivel scăzut. “Din 427.000 ha pe care avem sistem de irigații, doar la 60.000 ha avem OUAI-uri formate și înregistrate, dar cele care au accesat fonduri sunt pe 7.000 ha. Noi sperăm ca acum, cu acest DR25, cu inițiativa dumneavoastră, cu alte inițiative de la alți domni, care au prezentat și ce înseamnă să ne dezvoltăm și noi pe județul Constanța, asta trebuie să facem, să ne formăm in OUAI-uri, să putem să accesăm si noi”, a explicat Lia Nedea, Director ANIF Constanța.
Ajutor specializat pentru absorbția fondurilor
Pentru că înființarea unui OUAI și apoi scrierea și submiterea de proiecte necesită un volum mare de acte de completat și aprobat, soluția a venit de la Gamma Technik. Cătălin Pangrate, reprezentantul companiei, le-a transmis fermierilor că există o metodă care să nu le răpească din timpul necesar lucrărilor din camp.
“Pornind de la experiența pe care am acumulat-o în proiectele implementate, împreună cu partenerii noștri, am conceput un pachet complet de servicii, prin care noi preluăm, practic, legătura cu toți acei cu care ați discutat dumnevoastră”, a spus Cătălin Pangrate. Cu Gamma Technik colaborează o serie de specialiști, unii trecuți prin Ministerul Agriculturii și care cunosc toate detaliile legislative privitoare la sistemele de irigații.
Și CEC Bank a venit în fața fermierilor constănțeni. “CEC și-a creat o direcție agri specializată de 2 ani de zile și discută concret. În cazul proiectelor pe fonduri europene de genul acesta, vom aduce alături Fondul de garantare, FGCR, și vom susține 100% partea eligibilă”, a transmis Adrian Ivanciu.
La întâlnirea organizată de Rodbun și Agrointeligența-BT Video a venit și George Sava, Președintele Agenției Domeniilor Statului, care a subliniat rolul instituțiilor guvernamentale în tot acest ecosistem de irigații. “Revine rolul principal în continuare al Statului de a asigura, în primul rând, fonduri pentru investițiile principale în infrastructura mare de irigații și, în al doilea rând, tot Statului îi revine obligația de a asigura fonduri necesare pentru a fi întocmite proiecte de către utilizatori, de către beneficiarii finali”, a spus Sava.
Unul dintre fermierii de succes ai Dobrogei este Constantin Soare. Acesta a câștigat nu mai puțin de 6 proiecte cu bani europeni, pentru sisteme de irigații. El speră ca exemplul său să fie urmat și de alți agricultori. “Atunci când vom avea apă, vom pune culturi care, prin aportul apei pe care-l vom administra, vor avea un rezultat financiar foarte bun și logic, atunci nu-ți vei mai pune problema <> Nu, atunci te gândești cât ai putea câștiga”, a declarat Soare.
Cuvântul de final l-a avut Octavian Petrescu. administratorul Rodbun Grup s-a întors recent dintr-o vizită din Angola, acolo unde a văzut cum fermierii africani folosesc rațional fiecare picătură de apă, pentru a obține producții ridicate. “Eu mi-aș dori ca fermierii dobrogeni să plece de la această întâlnire cu ideea că ori acum, ori peste un an sau doi trebuie să facă sisteme de irigații. Și vreau să conștientizeze că ce s-a discutat și ce se va realiza astăzi o să aibă finalitate peste 2 ani sau peste 3 ani. Deci, trebuie neapărat să facă pasul acesta cât mai devreme”, a concluzionat Petrescu.