Sfaturi de la un specialist. Două variante de finanțare pentru fermierii care vor irigații
Adrian Radu -Sistemele de irigații din România reprezintă o problemă despre care se discută mult în ultima vreme. Fermierii din zonele în care seceta este un fenomen întâlnit pe o perioadă tot mai mare a unui an agricol au la dispoziție fonduri europene, prin care pot fie să-și înființeze sisteme de irigații, fie să le modernizeze pe cele deja existente.
Procesul prin care fermierii pot beneficia de bani pentru irigații trebuie să respecte câțiva pași. Pentru a prelua infrastuctura deja existentă și a o moderniza, primul este cel mai important: asocierea în OUAI-uri, adică Organizații ale Utilizatorilor de Apa pentru Irigații. În acest fel, merg către Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), care deține această infrastructură.
“Prin constituirea în OUAI-uri, fermierii se pot asocia pe vechiul sistem de irigații, pe vechile ploturi din perioada comunistă, terenurile trebuie să fie în plotul respectiv, se constituie acest OUAI, ANIF le pune la dispoziție infrastructura veche, bună, proastă, așa cum este ea, fermierii își găsesc un consultant, un proiectant, mai mulți specialiști, împreună cu care elaborează un proiect. Depune proiectul și apoi pot accesa finanțarea în vederea reabilitării sistemelor de irigații vechi”, a explicat Cătălin Pangrate, reprezentantul Gamma Technik, o companie de consultanță, care sprijină fermierii pe toată durata proiectelor.
O altă modalitate prin care fermierii sunt ajutați să irige este prin oferirea de finanțare pentru sisteme noi. O măsură din noul Plan Național Strategic le dă posibilitatea agricultorilor să acceseze fonduri. “Cealaltă măsură prin care fermierii pot accesa fonduri se adresează direct fermierilor, prin care fermierii pot accesa până la 500.000 de euro pentru a-și înființa sisteme de irigații. 500.000 de euro este finanțarea nerambursabilă și poate reprezenta maximum 65% din valoarea proiectului”, a completat Pangrate, în cadrul podcastului Ponturi pentru fermieri.