• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Irigații pentru Dobrogea. Fermierii din Tulcea și Constanța, pregătiți să acceseze fondurile UE pentru irigații

    Oana Timar -

    Irigații pentru Dobrogea, o dezbatere care a reunit fermieri din județele Tulcea și Constanța interesați de accesarea fondurilor europene pentru investiții în sisteme de irigat. Evenimentul a avut loc joi, 22 iunie, și a fost organizat de Asociația Forța Fermierilor care și-a propus să sprijine agricultorii să aibă acces mai ușor la informațiile privind fondurile dedicate sistemelor de irigat, dar și privind procedurile ce țin de acest demers.

    Joi, 22 iunie, la Hotel Ramada din Constanța, zeci de fermieri au răspuns invitației Asociației Forța Fermierilor. Partenerul evenimentului a fost Rodbun, care a asigurat și participarea specialiștilor în accesarea fondurilor europene. Dezbaterea s-a desfășurat pe o temă ”fierbinte” pentru agricultura regională – Irigații pentru Dobrogea. Participanții la eveniment au fost agricultori din județele Tulcea și Constanța, dar și autorități locale și naționale, specialiști, reprezentanți din partea instituțiilor bancare și consultanți tehnici.

    AFF a inițiat o serie de dezbateri regionale dedicate investițiilor în sisteme de irigat

    Evenimentul ”Irigații pentru Dobrogea” a fost moderat de Diana Vasilescu, reprezentant al AFF și consultant pe comunicare al organizației de fermieri. Vasilescu a deschis evenimentul salutând prezența numeroasă a fermierilor și interesul mare pentru tematica abordată.

    ”Vă mulțumim că ați venit să discutați cu noi un subiect pe care noi îl numim unul arzător. Știm foarte bine că Dobrogea este o regiune cheie pentru producția agricolă națională, și aici nu vorbesc doar despre cereale. În prezent, problema secetei este una mai mult decât îngrijorătoare. Dacă ar fi să ne uitam la ce s-a întamplat la anii precedenți, și vorbesc aici despre 2020 și 2022, seceta și-a pus amprenta pe ceea ce înseamnă agricultura Dobrogei, motiv pentru care Asociația Forța Fermierilor a și inițiat această serie de dezbateri locale în care să discutăm și să găsim împreună soluții la această problemă acută”, a declarat, în deschiderea evenimentului, Diana Vasilescu.

    Octavian Petrescu – Rodbun

    Cele mai importante informații primite de fermierii interesați de irigații au fost legate noile intervenții prin care sistemele de irigat vor putea fi achiziționate cu finanțări nerambursabile. Dezbaterea ”Irigații pentru Dobrogea” s-a bucurat de participarea reprezentanților AFIR care au anunțat că este posibil ca intervențiile așteptate prin PNS – Planul Național Strategic să fie decalate, în primul rând pentru a permite absorbția integrală a sumelor alocate din PNDR, fiind în așteptare în acest sens un răspuns de la Comisia Europeană.

    ”Ne-a venit ideea de a organiza seria aceasta de întâlniri când am aflat că sunt alocate 400 de milioane de euro pentru investițiile în infrastructura secundară. Mai întâi am făcut o vizită pe la toate ANIF-urile prin zonele irigabile, începand cu Dolj și terminând cu Iași, tocmai pentru a analiza cât de mare este interesul fermierilor de a iriga și ce resurse sunt disponibile. Ne-am dat seama că, la nivel decizional, depinde foarte ca fermierii să împingă lucrurile înainte, iar noi putem să îi sprijim pentru a-i aduce la masa dialogului, ca astăzi, pe cei responsabili pe acest sector pe care îl vedem vital pentru România”, a declarat Octavian Petrescu, administratorul Rodbun.

    500 de milioane de euro, fonduri UE pentru investiții în irigații, prin PNS

    La întrebările fermierilor au răspuns în cadrul conferinței nu doar reprezentanți ai ANIF și AFIR , ci cei ai Apelor Române. De asemea, pe partea suprafețelor concesionate și arendate de la Agenția Domeniilor Statului a oferit informații chiar directorul general al ADS, George Sava. De asemenea, o serie de recomandări utile au fost oferite fermierilor de Cătălin Pangrate, cel mai cunoscut consilier pe probleme de îmbunătățiri funciare, cu o vastă experiență în sectorul de irigații.

    Cătălin Pangrate – Gamma Technik

    ”Sunt disponibili în apelul acesta, care se va lansa în 2023, 400 de milioane de euro, cu destinație OUAI-urile, deci, pot accesa OUAI-urile câte un proiect în valoare de 1,5 milioane de euro. Toată suma, toată alocarea este de 400 de milioane de euro. De asemenea, pe lângă acești 400 de milioane, mai sunt alocați 100 de milioane de euro pentru investiții în sisteme noi de irigații. OUAI-urile accesează 1,5 milioane pentru reabilitarea sistemelor existente, fermierii, fermele, firmele, orice formă de organizare poate accesa până la 500.000 de euro finanțare nerambursabilă, reprezentând 65% din valoarea proiectului, pentru înființare de sisteme noi de irigații. Deci, bani sunt, voință să fie”, a declarat Cătălin Pangrate, consilier și reprezentant Gamma Technik.

    George Sava – ADS

    Mesajul cel mai important din cadrul întâlnirii de la Constanța a venit din partea șefului ADS și a lansat un îndemn pentru fermieri: ”OUAI-urile sunt singurele structuri abilitate și îndreptățite să primească fonduri și să facă astfel de investiții (în irigații – n.r.). Îi îndemn pe fermieri să vină, să se asocieze, pentru că fără asocierea aceasta nu vor reuși. Nu contează că sunt de la Buzău, că sunt de la Tulcea, de la Constanța, că sunt de la Vaslui sau de la Timișoara, asociați-vă, domnilor fermieri, pentru că altfel nu veți avea acces la finanțare!”, a spus George Sava, subliniind că, la acest moment, de la nivelul Ministerului Agriculturii, prin ministrul Florin Barbu, fost director al ANIF, fermierii au un sprijin real în accesarea fondurilor disponibile pentru investiții în sisteme de irigat.

    Fermierii interesați să acceseze fonduri pentru sisteme de irigat beneficiază de sprijinul Asociației Forța Fermierilor și a partenerilor pe partea de consiliere și consultanță care pot asigura asistență pentru tot ce înseamnă accesarea banilor europeni, inclusiv componenta de avizare, proiectare și de înființare OUAI. Pentru mai multe detalii, puteți lua legătura cu reprezentanții AFF la numărul de telefon: 0733.528.655 sau pe e-mail contact@fortafermierilor.ro

    Irigații pentru Dobrogea. Ce trebuie să știe fermierii pentru a accesa fonduri UE pentru irigații


    Te-ar mai putea interesa

    Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri!

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!