• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Gabriel Corodeanu, AFF: ”Poate nu ar fi rău să existe o Linie Verde la MADR, pentru fermierii care întâmpină probleme”

    Angelica Lefter -

    Fermierii mici și fermierii mari trebuie să colaboreze pentru a putea produce și pentru a aduce consumatorilor hrana autohtonă în piețele românești. Problemele micilor fermieri sunt uneori dintre cele mai stringente și pot viza domeniile precum irigațiile, subvențiile sau uneori de relația cu autoritățile locale.

    Despre nevoile fermierilor mici și mijlocii și rolul acestora în societate a vorbit Gabriel Corodeanu, Vicepreședinte al Asociației Forța Fermierilor, Sectorul Vegetal, la Congresului Fermierilor 2023, organizat de AFF cu sprijinul Corteva Agriscience, astăzi, luni – 3 iulie, în Aula Magna a USAMV București.

    Gabriel Corodeanu: ”Fermierul mic are rolul lui în societate și este, aș putea spune, cel mai important”

    Fermierul Gabriel Corodeanu a a arătat că micul agricultor are propriul său rol în societate, acela de a aproviziona populația de rând, pe când produsele fermierului mare au alt traseu.

    ”S-a discutat foarte mult de fermier mic, fermier mare. Fermierul mic are rolul lui în societate și este, aș putea spune, cel mai important având în vedere directa lui colaborare cu societatea pentru că nea Ion sau nea Vasile de la țară, de la fermierul mic își cumpără un sac de porumb, de grâu, pentru păsările pe care le are în curte, pe când produsele de la fermierul mare au un alt traseu, o altă direcție, de aceea cele două categorii de fermieri sunt interdependente, iar pentru societatea din România sunt la fel de importante”, a menționat agricultorul Gabriel Corodeanu.

    Micii fermieri au nevoie de ”un proiect standard pentru irigații”

    Agricultorul băcăuan a pus accent pe eficientizarea irigațiilor pentru micul fermier printr-un proiect standard dedicat acestui sector, care să-l ajute pe acesta să obțină mai ușor avizele de care are nevoie pentru a iriga o suprafață mai mică.

    ”Mi-am propus să discut un pic despre problema irigațiilor din România, o problemă foarte stringentă în ultimii ani, având în vedere modificările climatice. Am să fiu foarte succint pentru că sunt foarte multe lucruri de discutat pe această problemă și anume, discutăm de foarte mulți ani de canalul Siret-Bărăgan, e o poveste deja foarte vastă. Rugămintea și sugestia: noi, românii, avem obiceiul de a ne apuca de 7 lucruri și să nu le terminăm pe niciunul și să pierdem resurse și bani în astfel de chestii. Haideți să ne concentrăm, să spunem, pe câte un proiect. Să spunem, doi ani de zile lucrăm doar la Siret – Bărăgan, nu neapărat că neglijăm celelalte sectoare, dar mai diminuăm un pic și știm că am terminat un lucru, îl avem făcut, și apoi ne ducem către alte chestii. Discutăm și o sugestie, o propunere, pentru că eu am trecut printr-un astfel de proces vis-a-vis de autorizare ca mic fermier pentru a putea iriga în condițiile legii, de un program, știm că sunt din fonduri europene tot felul de scheme, gen Casa Verde. Să facem un proiect standard pentru micul fermier pentru irigații, că tot discutăm de eficientizarea irigațiilor, de resurse naturale, în care într-adevăr, un fermier de 10, 15, 20 de hectare, care are posibilitatea să-și irige jumătate de hectar de solar sau jumătate de hectar de cultură în câmp, să-i dăm un proiect standard care să corespundă din punct de vedere al consumului de apă și din punct de vedere al legislației, pentru că fermierul mic nu va avea niciodată posibilitatea să umble 10 instituții, să obțină 10 avize, studii geo, studii hidro, studii etc”, a spus Gabriel Corodeanu, la Congresul Fermierilor 2023.

    Corodeanu: Inventarele ANIF nu sunt în conformitate cu realitatea

    Tot în acest domeniu, Gabriel Corodeanu a arătat că în cazul ANIF-urilor există problema inventarelor foarte vechi.

    ”Trecând un pic la un nivel să spunem puțin mai mare vis-a-vis de această problemă a irigațiilor, este situația ANIF-urilor, care în momentul de față au in inventar al vechilor sisteme de irigații care nu este deloc în conformitate cu realitatea. Dacă un OUAI dorește să preia acea instalație pentru a face un proiect pe viitor, el trebuie să preia cu inventarul existent în momentul de față. Domnule, faceți o politică la nivel național, casați tot ce este de casat pentru că în momentul de față sunt locuri unde sunt doar șanțurile și niște cărămizi rămase, niște cioturi de clădiri, nu pot ca OUAI să preiau, la valoare de inventar de nu știu câte miliarde în momentul de față, în condițiile în care pe terenul respectiv nu mai este nimic”, a spus fermierul.

    Educația fermierilor, o temă importantă, care trebuie tratată cu seriozitate

    Un alt punct pe agenda fermierului Gabriel Corodeanu a fost legat de nevoia de educație a fermierilor, astfel încât aceștia să poată deveni mai performanți.

    ”Pe de altă parte, s-a discutat, și aici domnul Micu a spus despre educație, dar aș vrea să ating un pic zona asta de educație a fermierului, pentru că nu toți fermierii au studii de specialitate, nu toți fermierii au timp de a participa la cursuri extinse, și aici aș dori ca Direcțiile Agricole, prin personalul pe care îl au, pentru că unul dintre atributele Direcțiilor Agricole este și de a consilia cât de cât în zona asta a fermierilor, de a organiza niște cursuri și niște schimburi de experiență între fermierii, să zic, mai mici și poate mai puțin pregătiți în zona asta, pentru a putea deveni mai performanți, în a lucra cu anumite substanțe chimice, cu toate că acum sunt aceste cursuri organizate în momentul de față de fitosanitar. Cu siguranță, fiecare dintre noi ne dorim să devenim mai performanți, pentru a deveni mai performanți în agricultură, trebuie să ai niște cunoștințe de bază, poate că nu toți le avem”, a arătat agricultorul.

    Lipsa parcărilor în zona piețelor determină consumatorii să aleagă supermarketurile

    Vicepreședintele AFF a mai subliniat importanța unei mai bune organizări în piețe, dar și accesul în piețe legat de ceea ce privește parcările. Lipsa acestora îi determină în mare parte pe fermieri să meargă la supermarketuri.

    ”Tot de o mică problemă din zona Direcțiilor Agricole, discutăm de piețele agroalimentare, având în vedere că eu sunt unul dintre fermierii care vreo 7 ani am stat în piață la tarabă și am vândut produsul pe care eu îl fac în momentul de față. Știu ce înseamnă samsarii din piață, știu foarte bine cum se iau anumite locuri în piață, aceasta este altă discuție. Și având în vedere că dumneavoastră, ca și reprezentant al Guvernului și parte din Guvernul României (n.r. ministrul Agriculturii Florin Barbu), piețele din România au o mică, mare problemă – zona de parcare din jurul piețelor. Întotdeauna consumatorul direct va prefera să meargă în zona de hipermarketuri în momentul în care are un loc de parcare, iar în zona piețelor agroalimentare parcările sunt aproape inexistente pe de o parte, și pe de altă parte, dacă vine Poliția Locală, îți dă și o amendă că ai parcat pe un trotuar. Și atunci, rezolvând cumva și practic și legislativ în zona asta, să atragem consumatorul către piață, oferindu-i niște condiții mai decente, gândită o politică la nivel național pe această temă, pentru că dce multe ori s-a discutat la nivel național în toate campaniile electorale, cred că 99% dintre primari au spus de acele piețe volante, în care să dea voie fermierului, în weekend, sâmbătă, duminică, să-și vândă produsul la colț de stradă. Spuneți-mi vă rog, eu poate nu știu, în câte orașe din țară se întâmplă acest lucru, în fiecare sâmbătă, duminică, doar producătorul autohton?”, a întrebat retoric Gabriel Corodeanu.

    Producătorii autohtoni pot fi identificați verificând culturile, nu documentele pe care le aduc la piață

    O altă problemă remarcată a fost legată de controalele în piețe. Ideea verificării documentelor este una bună, dar nu suficientă. Cea mai bună verificare a producătorilor în piețe este la fața locului, pe câmp sau în solarii, a mai adăugat fermierul.

    ”Și un sfat, vis-a-vis de Direcțiile Agricole: Domnilor, nu mai mergeți în piață și verificați fermierul dacă și-a făcut atestat, mergeți în câmp, și vedeți dacă în câmp are produsul respectiv! Pentru că de hârtii suntem sătui, toți avem hârtii, toți din piață dacă ne ducem, sunt doxă de hârtii, dar să mergem pe tarla! Da, domnule, ai 10 kg de roșii la tarabă, uite, ne urcăm în mașină și mergem în solarul respectiv să văd, ai roșii sau nu ai roșii, și atunci ești producător! Îmi cer scuze că poate m-am aprins în zona asta, dar e o chestiune care mă doare de foarte mult timp și mă bucur că am această ocazie, să vorbesc direct cu factorii de decizie și cu decidenții din această zonă”, a comentat Gabriel Corodeanu.

    În final, fermierul a transmis că trebuie încurajată performanța în fermă, nu doar absorbția de subvenții.

    ”Încă două problemuțe adiacente, este vorba despre sugestiile care vin din rândul fermierilor vis-a-vis de subvenții. Haideți să încercăm să ne ducem către subvenția pe producții, pentru că în momentul de față sunt foarte multe subvenții care se duc în zona aceasta pentru agricultură fără a avea un efect întors către economia de piață, către bugetul țării, nu neapărat, să zic, să abandonăm micul fermier de 1, 2 hectare, cu toate că acolo este de discutat, dar să putem să încurajăm performanța, că până la urmă aceasta este tendința fiecăruia, să devenim mai buni, să producem mai mult, pentru că solicitările la nivel global sunt din ce în ce mai mari”, a mai spus agricultorul.

    Este necesară o Linie Verde la Ministerul Agriculturii, la care fermierii să-și poată comunica problemele

    Agricultorul a sugerat că ar fi necesară o linie telefonică directă a micilor fermieri cu Ministerul Agriculturii, la care să răspundă și să le preia problemele o persoană, care poate transmite mai departe nevoile acestora, astfel încât comunicarea să fie cât mai rapidă și directă.

    ”Eu știu, poate nu ar fi rău să existe o Linie Verde, undeva la Ministerul Agriculturii, la care să răspundă cineva atunci când fermierii întâmpină greutăți cu autoritățile publice locale, vis-a-vis de concesionări de terenuri, islazuri, etc., pentru c ă știm foarte bine, primarii, indiferent de culoarea lor politică, pe plan local există o cutumă, este o zonă, și apar tot felul de conflicte între fermieri, la un moment dat, ba pentru adeverințe de la APIA, ba pentru concesionarea unui islaz, dar nu întotdeauna poate că pe plan local se rezolvă această problemă. Bine, nu suntem perfecți, nici ca fermieri, trebuie să plecăm de la premisa că pădure fără uscături nu există. În orice domeniu de activitate, indiferent că suntem profesori, fermieri, etc., avem și noi problemele noastre, nu am venit să expun aici fermierul perfect, dar să încercăm să găsim acea linie de dialog și comunicare între statutul nostru de fermieri și anumite comunități”, a conchis fermierul Gabriel Corodeanu, în cadrul Congresului Fermierilor 2023, organizat de Asociația Forța Fermierilor.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”