• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vești bune pentru fermierii care se luptă cu seceta! Anunțul făcut de șeful MADR la Congresul Fermierilor

    Roxana Dobre -

    Investiții importante în sistemele de irigații au fost anunțate de ministrul Agriculturii, Florin Barbu, la Congresul Fermierilor 2023. Șeful de la Agricultură a dat o veste importantă fermierilor, atât despre continuarea lucrărilor la Canalul Sire-Bărăgan cât și despre finanțare echipamentelor de irigat pentru fermierii care fac parte din organizații de udători.

    Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a vorbit astăzi, luni – 3 iulie, la Congresul Fermierilor despre sistemul de irigații din România și a dezvăluit care este calendarul investițiilor care se vor face în perioada următoare.

    ”Sistemul de irigaţii este un proiect ambiţios. Am început acest proiect pe când aveam calitatea de director general al Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), mi-am asumat acest lucru. A fost un proiect început cu o sumă alocată de un miliard de euro. În momentul de faţă a fost suplimentat cu încă 500 de milioane de euro, deci aproape 1,5 miliarde de euro. Proiectele sunt, o parte din ele, în implementare, în construcţii-montaj, o parte se află în faze de proiectare. Din păcate, am părăsit Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare atunci când a fost schimbare politică. Doi ani de zile, şi spun din păcate, a fost o stagnare totală în dezvoltarea şi investiţiile din sistemele de irigaţii din România. După doi ani, aceste investiţii şi-au reluat cursul şi sunt în implementare”, a punctat ministrul.

    Citiți și: Florin Barbu, MADR, despre despăgubirile de secetă: Îmi asum să modific formula de calcul!

    La începutul anului viitor încep reîncep lucrările pentru canalul Siret-Bărăgan

    Ministrul Florin Barbu a dezvăluit că la finalul mandatului său ca șef al ANIF lansase în dezbatere publică proiectul pentru continuarea lucrărilor la canalul Siret-Bărăgan, faza de proiectare pentru următorii 18 kilometri. Schimbările politice de atunci însă au stopat procedurile dar ministrul dă asigurări că din martie 2024 lucrărilor vor reîncepe.

    ”Vreau să spun public că atunci când am plecat de la ANIF lansasem în dezbatere publică continuarea lucrărilor la canalul Siret-Bărăgan, faza de proiectare pentru următorii 18 kilometri. Din păcate conducerea de la acea vreme, atât a MADR cât și a ANIF, au anulat acea licitație care era 99% finalizată. Mă bucur că domnul ministru Petre Daea şi Cornel Popa, directorul general al ANIF, au fost de acord, la solicitarea mea, şi vă spun şi vă asigur de acest lucru că în martie 2024 la următorii 18 km din Canalul Siret Bărăgan vor începe lucrările. Știți că am fost primul care împreună cu domnul ministru Daea am dat drumul la primii 5 km din Siret Bărăgan, din acea staţie, aproape 7.000 de hectare se irigă”, a mai povestit ministrul.

    Citiți și: Document: Canalul Siret Bărăgan – reabilitat în trei etape. Investiții noi în 155 de amenajări de irigații viabile

    Fermierii vor putea achiziționa echipamente de irigat

    Șeful de la Agricultură a anunțat și că fermierii care fac parte din organizații de udători vor putea să cumpere echipamente de irigat cu 70% bani de la stat și 30% contribuție proprie.

    ”Mai mult decât atât am convenit și cred că voi găsi soluțiile necesare, și sumele, astfel încât fermierii din organizaţiile de udători să poată achiziţiona, pe o schemă cu 30% contribuţia beneficiarilor, echipamente de irigat. Ne dorim ca cele peste 2,5 milioane de hectare să poată fi irigate în întregime”, a mai punctat ministrul.

    Tot la solicitarea fermierilor prezenți la Congres, Florin Barbu a anunțat și care este stadiul lucrărilor în ceea ce priveşte amenajarea Olt – Călmăţui.

    ”În ceea ce priveşte amenajarea Olt – Călmăţui, realizarea la treapta întâi este în proporţie de 90% finalizată şi s-a semnat contractul de lucrări şi pentru treptele a 2-a şi a 3-a. Ştiţi că pe perioadă de vară, atunci când constructorii pot lucra foarte bine, solicitările sunt mari de apă. Atunci noi trebuie să sistăm lucrările la sistemele de irigaţii şi să le începem undeva la sfârşitul lunii august-septembrie, când dumneavoastră terminaţi de irigat”, a conchis Florin Barbu.


    Te-ar mai putea interesa

    Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!