• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dumitru Andreșoi, AFF: Este nevoie ca sectorul zootehnic ovin să fie sprijinit pentru a investi în unități de abatorizare

    Angelica Lefter -

    Dumitru Andreșoi, președintele Asociației de Crescători de Ovine ”Dacia”, organizație membră a Asociației Forța Fermierilor, consideră că agricultura românească are nevoie de o mai mare finanțare. Având în vedere performanțele României în oierit, fermierul crede că sectorul ovin merită o atenție deosebită.

    Fermierul hunedorean Dumitru Andreșoi,  s-a adresat mai ales invitaților cu putere de decizie prezenți la Congresul Fermierilor 2023, organizat luni, 3 iulie, de Asociația Forța Fermierilor cu sprijinul Corteva Agriscience la USAMV București, amintind despre rolul țării noastre la nivel european în creșterea ovinelor. Mai mult, a subliniat că a crescut considerabil consumul de carne în Europa, ceea de dă speranțe mai mari pentru dezvoltarea oieritului românesc.

    Ovine din ferma crescătorului hunedorean Dumitru Andreșoi, vizitată delegația iordaniană (foto: Facebook/Nistor Laurențiu – Președintele Consiliului Județean Hunedoara)

    Fermierul Dumitru Andreșoi: ”Carnea de ovină o vindem la viu, viitorul este procesarea”

    Din punctul de vedere al fermierului Dumitru Andreșoi, oieritul are viitor în România, însă sunt necesare investiții mai mari în confortul animalelor și în procesare, domeniu încă virgin pentru oierii români care obișnuiesc să-și vândă animalele în viu.

    ”Aș vrea să discut mai mult de partea de creștere a ovinelor, domeniu unde eu activez ca și fermier, ca și președinte de Asociație. Creșterea ovinelor în România trebuie să fie un lucru care trebuie să fie mai atent susținut de către Ministerul Agriculturii, deoarece România, la nivel european, este pe locul doi după Spania, cu un efectiv total de 12 milioane de capete și suntem pe locul unu la exportul de animale în viu pentru țările terțe. Spre bucuria noastră, a crescătorilor de ovine, consumul de carne de ovine, în ultimii ani de zile pe Europa a crescut foarte mult, ceea ce ne dă speranță pentru viitor, dar numărul mare de ovine nu este totul. Trebuie să încercăm ca și carnea pe care o producem de la aceste animale să fie o carne mai pe gustul consumatorilor. În ultimii ani s-a învestit foarte mult, de către crescătorii de ovine, în amenajarea de adăposturi care să asigure animalelor un confort foarte bun, pentru că, deja v-am zis, carnea de ovină o vindem la viu, dacă nu procesăm, asta e pentru viitor”, a spus fermierul Dumitru Andreșoi, la Congresul Fermierilor 2023.

    Fermierul Dumitru Andreșoi a subliniat necesitatea elaborării unor acte normative pentru finanțarea sectoarelor zootehnic și vegetal

    Față în față cu ministrul Agriculturii, Florin Barbu, fermierul a vorbit despre necesitatea elaborării unor acte normative de finanțare a fermierilor, atât pe partea zootehnică cât și pe partea de vegetal. Mai mult, a spus că în curând, va veni la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), împreună cu fermierii, pentru a pune bazele unei colaborări în acest sens.

    ”Cel mai mult, cel mai mult, crescătorii de ovine suferă la partea de finanțare. Până acum, foarte multă lume s-a uitat numai pe partea de subvenționare, care a acoperit o foarte mică parte din nevoile și costurile pe care le-am avut în ferme. Pentru viitor, domnule ministru (n.r. ministrul Agriculturii, Florin Barbu), și mă bucur și că domnul președinte al Comisiei este aici (n.r. președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Adrian Chesnoiu), trebuie să elaborăm niște acte normative de finanțare a fermierilor, atât pe partea zootehnică cât și pe partea de vegetal, pe termen mediu și lung, pentru că dacă nu investim în dezvoltarea fermelor, nu avem niciun viitor. Rugămintea noastră este ca împreună cu dumneavoastră, fermierii, să venim la minister, să elaborăm acte normative pentru finanțarea Agriculturii”, a punctat oierul hunedorean, Dumitru Andreșoi.

    Ulterior Congresului Fermierilor 2023, Alianța pentru Agricultură și Cooperare, formată din din Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV și Asociația Forța Fermierilor – AFF, a transmis ministrului Agriculturii, Florin Barbu, o adresă în care a semnalat problemele din agricultură ce necesită implicare și rezolvare urgentă. Între chestiunile menționate de AAC se află și sprijinirea sectorului de creștere a ovinelor.

    ”La acest moment, România ocupă al doilea loc în UE, după Spania, în privința numărului de ovine. Cele mai multe capete de animale nu sunt însă sacrificate intern, ci sunt valorificate în viu, la export. Este nevoie ca sectorul zootehnic ovin să fie sprijinit pentru a investi în unități de abatorizare și de procesare a cărnii, astfel încât ponderea exporturilor în viu să fie echilibrată de cea a exporturilor de carne în carcasă, un produs apreciat pe piața europeană. Exporturile de animale vii vor continua să reprezinte un procent important în balanța comercială națională, astfel că această activitate are nevoie de susținere, la fel ca cea de abatorizare, care oferă posibilitatea deschiderii unor noi piețe de valorificare”, se arată în adresa transmisă MADR astăzi, 5 iulie, de către Alianța formată din cele patru organizații.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi

    Ultimele știri

    Sparanghel – cultivare. Plantare, îngrijire, producție Ioan Moraru, Mecanica Ceahlău: Utilajele produse la Piatra Neamț sunt cu 35% mai ieftine decât cele din import Flori care se plantează lângă bulbii de primăvară