• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Șeful APIA despre subvenții: Astăzi suntem aproape de 200 de euro pe hectar!

    Roxana Dobre -

    Fermierii români ar putea avea în curând cuantumuri egale cu restul producătorilor agricoli din Europa, a anunțat directorul general al APIA, Adrian Pintea. Acesta a menționat că subvenția minimă pe suprafața a crescut până la 200 euro în ultimii ani.

    Adrian Pintea, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat că subvențiile fermierilor români ar putea deveni similare celor pe care le primesc restul agriculturilor din Europa.

    ”Categoric și sumele sunt crescătoare încă din 2007 și în fiecare an au crescut undeva cu un procent de 10-15%, poate chiar 20%. Dacă dăm doar un singur exemplu dacă în anul 2007 am început undeva cu plata pe hectar undeva la 50 euro, astăzi suntem aproape de 200 euro pe hectar. Deci din 2007 și până astăzi sumele au fost crescătoare de la an la an. Supărarea fermierilor însă este că nu au subvenții egale cu restul agricultorilor europeni. Noi speram că la acest exercițiu financiar să se aplice, dar se pare sau sperăm că cel puțin celălalt, încât toți fermierii europeni, având aceleași drepturi și obligații, să primească și aceleași sume de bani, dar vom vedea în exercițiu financiar eventual viitor”, a declarat Adrian Pintea astăzi, miercuri – 5 iulie TVR Info.

    Adrian Pintea, APIA (dreapta)

    Adrian Pintea, APIA: Plățile pentru fermieri continuă și după 30 iunie

    Șeful APIA a explicat că fermierii care din diverse motive nu au primit banii până la 30 iunie vor încasa subvențiile și după această dată iar sumele vor fi rambursate României de către Comisia Europeană. Condiția este ca APIA să fi plătit 95% dintre fermierii eligibili până la sfârșitul campaniei, lucru pe care agenția l-a și făcut.

    ”Lucrul important este că deja peste 90% din această sumă a fost deja rambursată statului român, astfel încât am reușit și am închis cumva la un procent de vreo 96%, procentul care a fost acordat de plăți pentru anul de cere 2022, astfel încât diferența de fermieri 0,2-0,3% cât au mai rămas de plată pot fi plătiți în continuare. Fermierii oricum își ia banii întregi, doar că statul român va primi rambursarea în integralitate, depășind acel procent de care vă spuneam, de 95%”, a mai punctat directorul general al APIA.

    Citiți și: Calendar subvenții APIA în luna iulie. Controale, termene limită și plăți în conturi

    Șeful APIA: Pentru anul de cerere 2022, în România, pentru fermieri români au intrat 3 miliarde de euro

    Adrian Pintea a mai specificat că plățile pentru fermieri, prin diverse scheme pentru subvenții derulate de APIA, au depășit 3 miliarde de euro în 2022.

    ”Conform reglementărilor europene, cerere anului 2022 trebuie finalizate la data de 30 iunie sau cel puțin la data de 30 iunie 95% din plafonul alocat României să fie acordat, astfel încât în continuare, orice plată o faci tu ca agenție de plată, toate declarațiile de cheltuieli vor fi rambursate în integralitate de către Comisia Europeană. Astfel că pentru anul de cerere 2022, în România, pentru fermieri români au intrat 3 miliarde de euro”, a conchis Adrian Pintea.

     


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!