• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Calendar subvenții APIA în luna iulie. Controale, termene limită și plăți în conturi

    Roxana Dobre -

    Luna iulie aduce pentru fermieri și primele controale pentru subvenții dar și plăți sau termen limită privind o serie de documente ce trebuie depuse la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – APIA. Și Direcțiile Agricole derulează o serie de ajutoare de stat, pentru care, de asemenea, fermierii trebuie să prezinte documente obligatorii.

    Luna iulie rămâne o perioadă ”de foc” la APIA chiar dacă oficial campania de plăți pentru subvențiile din campania 2022 s-a încheiat la 30 iunie. Agenția demarează în iulie primele controale în teren iar funcționarii agenției merg în ferme, acolo unde efectuează verificările.

    Citiți și: Ultima oră despre subvențiile APIA! Avans mai mare – la plată pentru toți fermierii!

    Calendar în luna iulie pentru fermieri

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a analizat situația și datele oficiale, prezentându-vă un calendar pentru perioada următoare cu activitățile ce țin de APIA și de plata subvențiilor agricole dar și Direcțiile Agricole.

    Iată care este graficul acțiunilor la APIA și DAJ-uri în luna iulie:

    Subvenții APIA iulie 2023. Se extrage eșantionul de control

    Eșantionul de control pentru subvențiile agricole și pe cap de animal din campania 2023 este programat să fie extras după data de 1 iulie. Cum termenul pică sâmbata, o zi nelucrătoare, cel mai probabil acesta va fi anunțat luni, 3 iulie. Eșantionul cu fermieri este extras de APIA Central și repartizat mai departe pe județe, funcționarii din fiecare județ fiind cei care efectuează verificările. În plus, APIA Central anunță eșantionul și pentru zootehnie, iar verificările în ferme sunt făcute de Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ), instituția fiind delegată de APIA să facă aceste verificări.

    Reamintim că eșantionul de control extras din baza de date APIA, aferent schemelor de plată pe suprafață din campania 2022  a avut un număr total de 56.177 dosare unice pentru care au fost realizate verificări din perspectiva respectării normelor de ecocondiţionalitate, a cerințelor minime și specifice aferente schemelor de plată în sectorul vegetal şi în sectorul zootehnic, după cum urmează:

    Citiți și: Funcționarii APIA băgați ”în ședință”. Plățile și controalele pentru fermieri, în discuție

    Subvenții APIA iulie 2023. Continuă plățile restante

    În luna iulie APIA continuă plățile pentru fermierii care nu au primit încă subvențiile pentru Campania 2022. Deși banii au ajuns în conturi în procent de peste 99%, mai sunt însă și fermieri care au încă plățile blocate iar motivele de neautorizare sunt:

    – dosare aflate în litigiu, pentru care nu a fost emisă o hotărâre judecătorească definitivă;
    – dosare aflate în cercetare de către instituțiile abilitate pentru care s-a solicitat explicit suspendarea, ori care au fost fizic ridicate în vederea cercetării;
    – dosare care necesită instrumentarea pe campaniile anterioare în vederea recuperării plăților necuvenite;
    – dosare care urmare controalelor (la fața locului sau autoritate de audit/Curte de conturi) au sancțiuni multianuale cu reținere de plată;
    – dosare care urmare controalelor au devenit neeligibile, ori excluse de la plată (anul de cerere 2022);
    – incidente/erori la nivel de dosar generate pe fluxul de control administrativ, sau pe fluxul de autorizare la plată.

    Subvenții APIA iulie 2023. Se eliberează adeverințe pentru credite

    Pe tot parcursul lunii iulie fermierii pot solicita la APIA adeverințele punte pentru credite. Adeverințele se solicită de către fermieri direct la APIA pentru următoarele scheme: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS); Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS); Măsura 10 – Agro-mediu şi climă; Măsura 11 – Agricultură ecologică; Măsura 13 – Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice și DR – 10 – Zone afectate de constrângeri naturale semnificative.

    Adeverințele sunt eliberate în baza convențiilor încheiate de APIA cu instituții bancare și nebancare și cu fondurile de garantare în domeniul agricol. Aceste convenții se adresează fermierilor care intenționează sa acceseze credite în vederea finanțării activităților curente, de la instituțiile bancare și nebancare care au încheiat convenții cu APIA.

    Subvenții APIA iulie 2023. Se depun cererile pentru motorina pe Trim. II

    Până pe 31 iulie se depun la APIA cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 1 aprilie – 30 iunie 2023 (trim. II al anului 2023).

    Cererile se depun la Centrele Judeţene ale Agenției de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, respectiv al Municipiului Bucureşti, de către administrator/reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia, caz în care împuternicirea este emisă de către administratorul /reprezentantul legal şi este însoţită de copia actului de identitate al persoanei împuternicite.

    Subvenții APIA iulie 2023. Se semnează cererea unică

    Dacă nu au semnat fizic cererea de plată, fermierii sunt așteptați la APIA pentru formularul care încheie practic depunerea cererii pentru campania 2023. De precizat că fără semnătura fizică cererea nu este validă astfel că centrele APIA și chiar la sediile Primăriilor au fost postate afișe prin care fermierilor li se reamintește de această obligație. Producătorii agricoli sau crescătorii de animale pot merge la APIA pe tot parcursul lunii iulie, pentru semnarea cererii.

    Subvenții APIA iulie 2023. Termen pentru adeverința la subvenția pentru oi

    După cum Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat, termenul pentru eliberarea și depunerea adeverinței obligatorii pentru subvenția la ovine se depune până la 31 iulie, inclusiv față de 1 iulie, termenul inițial. Adeverința se eliberează la cererea fermierilor de la Registrele Genealogice pentru animale înscrise în acestea sau Oficiile Județene pentru Zootehnie (OJZ).

    Pe larg despre acest subiect, aici: Ordin de ministru: Termen prelungit la APIA pentru berbecii și țapii cu origine!

    Subvenții DAJ iulie 2023. Termen limită pentru valorificarea producției

    În ședința de Guvern din 30 iunie a fost aprobată Hotărârea de Guvern prin care se prelungește perioada de valorificare a tomatelor până pe 15 iulie, inclusiv. Actul normativ aprobat ieri, 30 iunie, modifică și termenul limită până la care se pot depune documentele justificative la direcțiile agricole județene, respectiv până la data de 18 iulie 2023, inclusiv. Din informațiile comunicate de direcțiile pentru agricultură județene, reiese că, până la această dată,  valorifică producția obținută circa 80 % din numărul cultivatorilor înscriși în Program.


    Te-ar mai putea interesa

    Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată Cel mai puternic utilaj agricol din lume – la semănat în ferma Terracult din județul Arad

    Ultimele știri

    Rasa de oi Suffolk: caracteristici, productivitate, întreținere NeemAzal, din portofoliul Chemark Rom, este soluția biologică ideală pentru controlul dăunătorilor Ajutoarele de stat pentru fermieri – prelungite până la finalul anului