• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Clarificări APIA pentru aplicarea GAEC 6 și GAEC 7, după sesizarea problemelor la Congresul Fermierilor

    Roxana Dobre -

    Clarificări ale APIA pentru condițiile obligatorii la subvenții. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a transmis fermierilor și centrelor APIA din țară o serie de clarificări privind normele de condiționalitate GAEC 6 și GAEC 7 după ce agricultorii au sesizat la Congresul Fermierilor că întâmpină probleme privind aceste reguli.

    Luni, 3 iulie, la Congresul Fermierilor 2023, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a asigurat agricultorii că prevederile privind condiționalitatea sunt în atenția sa și va analiza cu conducerea APIA criteriile care i-au nemulțumit pe producătorii agricoli.

    Citiți și: Subvenții APIA 2023. Cele 9 GAEC-uri cu condiții obligatorii pentru plata la hectar

    Florin Barbu a precizat că GAEC-urile sunt în atenția sa și poartă discuții cu colegii săi din minister astfel încât să clarifice lucrurile.

    ”În ceea ce privește GAEC 6, vreau să vă spun că am avut o discuție cu colegii mei din minister, sunt sigur că vom găsi o soluție și nu este atât de tragic. Noi vom veni cu o comunicare prin Agenția de plăți prin care perioada care ne sperie foarte mult, din 15 iunie până în 15 octombrie nu este atât de grav. Avem pârghii în Programul Național Strategic, acolo se vorbește inclusiv sau începerea însămânțatului, când începe însămânțatul, avem o perioadă de pregătire a terenului, sunt lucruri de care ne putem lega, astfel încât lucrurile să fie foarte simple. Deci vom veni cu o comunicare prin APIA către direcțiile regionale ale APIA și vă spun că lucrurile nu sunt așa tragice”, a punctat ministrul.

    Citiți și: Unii fermieri au culturile sub apă, la alții e secetă cruntă! Nina Gheorghiță, LAPAR: Putem să estimăm costurile, veniturile – nu!

    Nina Gheorghiță, LAPAR

    Nina Gheorghiță, LAPAR: Aceste condiționalități din PNS nu fac decât să ne reducă randamentele pe fermă

    Problema condiționalităților pentru subvenții a fost ridicată de Nina Gheorghiță, Vicepreședinte LAPAR și fermier. Aceasta a subliniat că aceste norme pentru fermieri nu fac decât să reducă randamentele pe fermă.

    ”Să revenim la GAEC 6 și la GAEC 7 și să înțelegem că aceste condiționalități din PNS nu fac decât să ne reducă randamentele pe fermă. Nu există niciun argument științific, tehnic care să le explice fermierilor de ce se procedează așa. Parcă știința astăzi este aruncată la coș ori noi nu putem să mergem în ritmul acesta pentru că nu facem nimic altceva decât să creăm condiții neloiale pentru fermierii noști”, a atras atenția Nina Gheorghiță.

    Fermierii au cerut publicat clarificări și derogări pentru GAEC 6 și GAEC 7 

    Pe 5 iulie, organizațiile ce formează Alianța pentru Agricultură și Cooperare – Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV și Asociația Forța Fermierilor – AFF au lansat mai multe solicitări, printre care se numără și GAEC 7 și GAEC 8.

    Astfel, asociațiile au cerut prelungirea derogărilor de la aplicarea restricțiilor aplicate în prezent pentru GAEC 7 – Rotația culturilor pe teren arabil și GAEC 8 – Ponderea minimă a suprafeței agricole dedicate zonelor sau caracteristicilor neproductive și pe toate suprafețele agricole, menținerea elementelor de peisaj și interzicerea tăierii gardurilor vii și a arborilor în perioada de reproducere și creștere a păsărilor.

    Citiți și: Problemele fermierilor ce necesită rezolvare urgentă – transmise ministrului Agriculturii!

    Clarificări transmise de APIA după Congresul Fermierilor și solicitarea asociațiilor 

    După Congresul Fermierilor, fermierii din întreaga țară au primit mai multe clarificări privind aplicarea standardelor GAEC. Inserăm integral precizările APIA:

    ”Având în vedere solicitările de lămuriri primite din partea centrelor județene locale, precum și din partea fermierilor referitoare la aplicarea unitară a cerințelor GAEC 6 – Acoperirea minimă a solului pentru a evita solul descoperit în perioadele cele mai sensibile și GAEC 7 – Rotația culturilor pe terenuri arabile, cu excepția culturilor care cresc sub apă, vă transmitem următoarele clarificări:

    – GAEC 6 – Acoperirea minimă a solului pentru a evita solul descoperit în perioadele cele mai sensibile: perioada prevăzută pentru pregătirea terenului și înființarea noii culturi de cel mult 2 săptămâni, precizată atât la cerințele GAEC 6, cât și la cerințele obligatorii pentru eco-schemele PD 04 – schema practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil și PD 05 – practicarea unui agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici, respectiv gospodăriile tradiționale, va fi înscrisă în documentele de evidență a lucrărilor agricole la nivel de fermă registrul exploatației. Un model recomandat pentru documentul de evidență a lucrărilor agricole este prevăzut în anexa II la Ghidul fermierului privind condiționalitatea în anul 2023.

    – GAEC 7 – Având în vedere aplicarea standardului GAEC 7 începând cu anul de cerere 2024, pentru verificarea respectării cerințelor acestui standard, structura și amplasarea culturilor pe terenul arabil declarat de fermieri în anul de cerere 2023 constituie referință pentru verificarea rotației culturilor pe teren arabil, începând cu anul de cerere 2024. Astfel, începând cu anul 2023, dacă una și aceeași specie de plante (cultura de bază sau principală) se cultivă pe același amplasament (parcelă agricolă), pe cel mult 50% din suprafața arabilă a exploatației, fermierul are obligația ca între două culturi principale să înființeze o cultură secundară, diferită ca specie față de cultura principală. Culturile secundare înființate și lucrările executate (cultura. data înființării, data recoltării, desființării, încorporării) vor fi consemnate în Registrul exploatației.

    Lista speciilor de plante folosite pentru culturile secundare și amestecuri ale acestora este prevăzută la Anexa numărul 1 la Ordinul MADR nr.80/2023, cu modificările și completările ulterioare. Fermierii vor notifica APIA cu privire la culturile secundare înființate în vederea respectării cerințelor GAEC 7, conform ordin MADR 54/2023, precizând parcela pe care înființează cultura secundară, blocul fizic, suprafața, cultura. Notificarea APIA cu privire la culturile secundare înființate în vederea respectării cerințelor GAEC 7 este prevăzută la Anexa 3 la Ghidul fermierului privind condiționalitatea în anul 2023.

    În completarea acestei Note facem următoarea precizare cu privire la culturile secundare înființate în vederea respectării cerințelor GAEC 7: culturile secundare sunt cultivate în perioada dintre două culturi principale și acoperă întreaga perioadă dintre culturile respective, fără o întrerupere semnificativă, acoperă solul o perioadă de cel puțin 8 săptămâni după recoltarea culturii principale și trebuie să fie diferite ca specie față de acestea”.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!