• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Noutățile din podotehnie, prezentate crescătorilor de vaci și tehnicienilor la Conferința Internațională pentru Sănătatea Ongloanelor 2023

    Violina Gorcinschi -

    Experiență de neuitat pentru podotehniștii din întreaga lume! În perioada 3-4 iulie, în Spania, la Girona, experți, fermieri și veterinari au avut ocazia să participe la cea de-a treia ediție a Conferinței Internaționale pentru Sănătătea și Îngrijirea Ongloanelor (International Hoof Health and Welfare Conference), eveniment care a inclus și o Școală de Vară pentru specialiștii în curățarea ongloanelor. Într-o locație de vis pentru orice crescător de bovine, la ferma Mas Bes, participanți din zeci de țări au avut ocazia să afle cele mai noi informații din domeniu de la specialiști mondiali de top, să învețe metode practice de îngrijire a ongloanelor, dar și să petreacă și să urmească cu sufletul la gură World Trimming Cup, competiția internațională de curățare a copitelor.

    Reporterul Agrointeligența – Violina Gorcinschi, la standul CowCare din cadrul evenimentului organizat la Girona, Spania

    La începutul acestei săptămâni, pe 3 și 4 iulie, Agrointeligența-AGROINTEL.RO a avut oportunitatea de a lua parte la un eveniment de referință pentru sectorul mondial al creșterii bovinelor. Participarea noastră a fost posibilă cu sprijinul CowCare – www.cowcare.eu, una dintre cele mai importante companii care furnizează echipamente pentru podotehnie și nu numai. Cu o prezență și pe piața din România, CowCare și-a dorit ca informațiile din cadrul Conferinței Internaționale dedicate Sănătății și Îngrijirii Ongloanelor să fie accesibile și fermierilor din România cu care compania are o colaborare în plină expansiune.

    Conferința Internațională pentru Sănătatea și Îngrijirea Ongloanelor, ajunsă la cea de-a treia ediție, a reunit fermieri și podotehniști din toată lumea. Evenimentul a fost găzduit de Ferma Mas Bes din Girona, Spania, loc ce, pentru două zile, a devenit un veritabil centru al podotehniei mondiale, cu o participare la cel mai înalt nivel din partea specialiștilor europeni (Spania, Italia, Cehia, Polonia, Finlanda, Franța etc), dar și din America de Nord și de Sud (Peru, Argentina ș.a.m.d.). Scopul evenimentului, organizat de Anka Hoof Care și sponsorizat de Cow Care și alte companii, a fost împărtășirea noutăților din domeniul podotehniei, dar și schimbul de bune practici între specialiști. Participanții s-au bucurat de diverse activități: conferințe, workshopuri, dar și de competiția mondială de curățare a ongloanelor.

    Este deja știut că șchiopătatul și bolile asociate cu acesta pot scădea producția de lapte cu până la 25%, iar multe dintre vacile bolnave ajung chiar la abator înainte de vreme din cauza lipsei de îngrijire la nivelul ongloanelor. Veterinarii, podotehniștii și fermierii informați știu deja acest lucru. Astfel, se depun eforturi în acest sector pentru a preveni cât mai multe dintre aceste probleme.

    Dorte Dopfer tinand o prelegere in fata unui public
    Dörte Döpfer, profesor la Universitatea din Wisconsin, SUA, a susținut prezentarea online

    Conferința Internațională pentru Sănătatea Ongloanelor – Prelegeri

    În prima zi a conferinței, pe 3 iulie, dis de dimineață, participanții au pornit spre ferma Mas Bes din Salitja, Girona, Spania. Aceștia au fost întâmpinați de organizatori și conduși în sala de conferințe, unde cei mai buni specialiști din domeniu au ținut prelegeri în prima parte a zilei.

    George Oikonomou, profesor la catedra de Sănătate și Bunăstare a Bovinelor din cadrul Facultății de Știință Veterinară, Universitatea din Liverpool, dar și veterinar, a ținut un discurs pe tema „De ce vacile dezvoltă leziuni la nivelul ongloanelor? Actualizare la descoperirile recente ale cercetărilor și ce presupun acestea pentru fermieri și podotehniști”. În urma rezultatelor unui studiu efectuat de echipa acestuia, pe 2.352 de vaci din cadrul a patru ferme, s-a concluzionat că grosimea ongloanelor are un impact mai mare asupra dezvoltării leziunilor decât unghiul acestora.

    „S-a constatat că unghiul ongloanelor nu este atât de important în dezvoltarea leziunilor la bovine. Dar dacă vorbim despre grosime, avem o asociere evidentă. Nu este neapărat o mare noutate că grosimea onglonului este importantă, din experiență podotehniștii știu acest lucru, dar este foarte util faptul că acum avem date rezultate în urma cercetărilor de laborator. Jumătate din animalele cu un onglon foarte subțire (sub 5 milimetri) au dezvoltat leziuni. Dacă ne uităm la un onglon cu o grosime mai mare de 7 milimetri, prevalența leziunilor scade la 26%, iar asta este foarte important. Noi recomandăm, iar asta mă include și pe mine, ca grosimea ongloanelor să fie menținută la 5-7 milimetri, dar iată că rezultatele cercetărilor sugerează că trebuie să avem mult mai mult de atât. Dacă este posibil, grosimea onglonului trebuie menținută la 7 milimetri”, a constatat George Oikonomou.

    În plus, psecialistul a recomandat fermierilor și podotehniștilor să acorde atenție mai ales vacilor la prima lactație deoarece sunt mai predispuse la leziuni la nivelul ongloanelor. 80% din cazurile de șchiopătat sunt cele recurente, astfel că, cu cât mai devreme sunt prevenite, cu atât mai bine.

    Inteligența artificială, în sprijinul îngrijirii ongloanelor

    Un alt speaker important a fost Dörte Döpfer, profesor la Universitatea din Wisconsin, SUA. Domeniul de activitate al acesteia include diagnostice, microbiologie moleculară, anticiparea bolilor infecțioase și alte probleme în domeniul sănătății animalelor. Specialista folosește cele mai noi tehnologii pentru a putea anticipa evoluția stării de sănătate a animalelor și dezvoltă strategii de prevenire și control a șchiopătatului la bovine asociat cu dermatita. Aceasta a prezentat modul în care inteligența artificială poate ajuta la menținerea sănătății ongloanelor și a tras un semnal de alarmă în legătură cu schimbările climatice care creează un mediu mai imprevizibil în anticiparea răspândirii bolilor infecțioase, ce trebuie ținute sub control prin metode de prevenție, cum ar fi îmbăierea și curățarea copitelor.

    „În contextul schimbărilor climatice, a încălzirii apelor și, implicit, a mediilor cu igienă precară, bolile infecțioase la nivelul ongloanelor se vor răspândi mai ușor, dar putem diminua efectele acestor condiții prin intermediul prevenției”, a precizat profesorul de la Universitatea Wisconsin.

    Specialist: Curățarea ongloanelor, de evitat vara

    Deși evenimentul s-a concentrat în special pe sănătatea vacilor de lapte, Richard Touret, un specialist în îngrijirea ongloanelor din Portugalia, a ținut o prelegere despre gestionarea vacilor de carne. Podotehnistul a oferit sfaturi practice în ceea ce privește îngrijirea ongloanelor, în special în cazuri mai dificile, cum ar fi animalele agresive sau bolnave. Acesta a recomandat folosirea protezelor în cazul apariției leziunilor la nivelul copitelor (din lemn sau plastic, în funcție de gravitatea bolii). De asemenea, a punctat faptul că trebuie să știm când să îngrijim ongloanele, astfel încât să nu ne alegem cu mai multe daune decât beneficii.

    „E important să știm ce avem de făcut pe moment, dar trebuie să dăm prioritate prevenției. Curățarea ongloanelor trebuie făcută, atât la masculi, cât și la femele, înainte de sezonul de împerechere, pentru a le oferi mai multă siguranță. De asemenea, trebuie să evităm curățarea copitelor în timpul verii deoarece temperaturile ridicate, suprafețele dure pe care calcă animalele și umiditatea scăzută favorizează apariția leziunilor care provoacă infecții greu de tratat”, a precizat Richard Turet.

    Următoarea conferință va avea loc anul viitor, la Veneția

    În a doua zi a evenimentului, la prima oră, fermierii și specialiștii au avut parte de „încălzirea de dimineață”, unde instructorul spaniol de fitness, Gonzalo Sanchez, le-a arătat participanților cele mai bune exerciții de încălzire, pentru a preveni durerile apărute în urma activităților la fermă.

    Katarzyna Rzewuska, manangerul Centrului de Genetică a Federației Poloneze a Crescătorilor de Bovine și a Fermierilor de Lactate, a vorbit despre influența genetică asupra bolilor la nivelul ongloanelor. Aceasta a precizat că, deși factorii de mediu și practicile fermierilor și podotehniștilor ocupă un rol crucial în sănătatea bovinelor, factorii genetici au și ei o influență importantă în ceea ce privește apariția bolilor ongloanelor.

    Prelegerile s-au încheiat în mod inedit, cu sfaturi practice de la podotehniști pentru podotehniști, „trucuri” învățate de specialiști prin practica de-a lungul anilor.

    În final, s-a anunțat următorul eveniment destinat sănătății ongloanelor, ce va avea loc anul viitor, pe 16-20 septembrie 2024 în Veneția, Italia, cea de-a XIV-a ediție a Conferinței Internațională pentru Șchiopătatul la Rumegătoare (International Conference on Lameness in Ruminants).

    Roger Seron, John Boonstra si un prezentator in cadrul unui workshop la ferma
    Conferinta Internațională pentru Sănătatea Ongloanelor – Workshopuri

    Summer Trimming School 2023 – Workshopuri

    Evenimentul dedicat îngrijirii ongloanelor nu a avur doar o parte teoretică, ci și una foarte practică, prin intermediul atelierelor de lucru. Astfel, în prima zi a evenimentului, după prânzul luat la fermă, participanții au fost împărțiți în grupuri, în funcție de limba vorbită, și au avut parte de workshopuri ce au abordat fiecare aspect al podotehniei:

    – „Dacă îl poți măsura (onglonul – n.r.), îl poți gestiona. Cum folosim datele pentru a gestiona șchiopătatul în turmele de vite”, prezentat de Laura Randall, Profesor asistent în sănătatea și bunăstarea rumegătoarelor la Școala de Medicină și Știință Veterinară, Universitatea din Nottingham și director al Registrului marcatorilor de mobilitate;
    – „Aplicarea adezivului și imobilizarea ongloanelor bolnave”, ținut de Andrea Fielder, veterinar, cercetător și analist de date specializat în sănătatea ongloanelor, comportamentul și creșterea animalelor de dimensiuni mari;
    – „Tipuri de discuri și șlefuirea discurilor”, prezentat de Adrián González Sagüés din Spania, fondatorul și președintele Anka, veterinar cu experiență de 30 de ani în podotehnie și Jamie Sullivan, din Canada, podotehnist și consultant în sănătatea ongloanelor;
    – „Manevrarea bovinelor”, cu Roger Seron, din Franța, podotehnist cu experiență de 30 ani și trainer la Institutul de Zootehnie și John Boonstra, din Olanda, podotehnist cu 20 de ani de experiență și proprietar al unei ferme de 120 de vaci;
    -„Mentenanța standurilor”, cu Eki Gonzalez, inginer mecanic și CEO la Anka Hoof Care;
    – „Îngrijirea preventivă a ongloanelor pentru începători”, prezentat de William Davy, din Belgia, veterinar, podotehnist și instructor. În cadrul acestui workshop, cei interesați s-au putut înscrie pentru o lecție practică de îngrijire a ongloanelor.

    Ultimul punct din programul evenimentului, și cel mai așteptat, a fost „World’s Trimming Cup”, concursul mondial de curățare a ongloanelor, pentru care specialiștii s-au pregătit intens. Concurenții au fost împărțiți în echipe pe țări, fiecare dintre acestea având un judecător desemnat. După o competiție strânsă, juriul a decis să acorde premiul pentru cel mai bun podotehnist lui Juan Sanchez, din Spania.


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români