• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dorinţa? Un sol optim, un pH neutru, o producţie mult îmbunătăţită cantitativ şi calitativ? Avem soluţia!

    Dr. Ing. Bogdan Costea -

    Analizând rezultatele fermierilor, vedem importanţa “tehnologiei” în grija pentru fiecare cultură. Observăm în ultimele zile, rezultate foarte bune la rapiţă (în care totuși am investit), dar foarte slabe la orz. Ştiam deja că orzul e mai sensibil la pH-ul și structura solului, dar mai observăm că deciziile eronate, de a nu investi în sol (structurare, deblocare elemente nutritive) şi în cultură (fungicide, îngrăşăminte, atât de bază cât şi foliare) aduc rezultate pe măsură chiar și cu apă din belșug.

    Stăm şi ne gândim că am avut precipitaţii suficiente, dar acest aspect nu ne-a făcut să mărim numărul de tratamente şi nici să înlocuim “spălarea” nutrienţilor în sol, cel puţin în cazul culturii de orz. De ce am considerat-o mai puţin importantă? De ce nu am intervenit la timp, dar mai ales de ce nu controlăm de la început, singurul aspect pe care chiar îl putem controla ca fermieri şi anume producţia?

    Este adevărat că astăzi avem foarte multe companii care pretind că au produse “minune”, agricultorul este cumva bulversat şi “atacat” cu zeci, sute chiar mii de informaţii din diverse părţi, acesta trebuind să aleagă chibzuit deoarece bugetul şi răbdarea fermierului sunt limitate. Astfel, fermierul e nevoit să facă cea mai bună alegere pentru solul, cultura şi familia sa! Între a face o alegere şi a nu investi deloc este o diferenţă prea mare şi poate costa cultura.

    Se observă totuși în ultimii ani o deschidere a fermierilor la nou, pentru a avea grijă de solul lor. Dacă la început ne era mai greu să ne facem auziţi şi înţeleşi, astăzi fermierii României sunt mai receptivi şi văd clar utilitatea produselor care îmbunătăţesc solul deoarece, realizând acest deziderat, efectele pozitive sunt enorme.

    În această categorie intră fermierii înţelepţi, deschişi, care înţeleg că trebuie să găsească mereu soluţii de a fi mai buni, de a face lucrurile mai bine. Avem fermieri capabili să concureze de la egal la egal cu orice fermier din lume, fermieri care se documentează şi îşi argumentează tehnologiile logic și prin rezultate. Tocmai aceşti fermieri ne fac mândri pe noi, cei de la Carmeuse Agricultură, deoarece au introdus deja sau introduc Terracalco 95 în tehnologia fiecărei culturi.

    În prezent, Terracalco 95 este foarte apreciat în multe ţări din Europa, a câştigat deja titluri de ”Produsul anului pentru agricultură” la diverse manifestări, în diverse ţări. Din ce în ce mai mulţi fermieri au integrat acest produs în tehnologia lor, pentru a obţine un sol afânat, fără băltiri şi exces de apă, o disponibilitate maximă a îngrăşămintelor pe care le aplică, o deblocare a celor pe care deja le avem în sol, un plus de producţie şi calitate precum şi pentru a tampona efectele nocive ale fertilizării chimice (acidificarea solului şi scăderea continuă a conţinutului de materie organică) dar şi pentru a îşi opri pierderile de azot din sol. Dacă am întreba fermierii noştri, cu siguranţă TERRACALCO 95 ar câştiga acelaşi titlu şi în România.

    De asemenea, fermierii noştri, fie ei cu suprafeţe mai mici sau mai mari, observă aceste efecte care duc în final la o producţie şi o calitate a acesteia mai bună. Foarte mulţi dintre ei deja aplică Terracalco înainte de înfiinţarea fiecărei culturi, într-o doză adaptată (în funcţie de analiza solului), iar rezultatele sunt foarte bune.

    După cum am prezentat în articolele anterioare, o parte dintre ei, ne vorbesc despre rezultatele lor după introducerea în tehnologie a Terracalco.

    Pentru a ajuta la performanţa fermierilor noştri, echipa Carmeuse Agricultură, efectuează analiza solului pe care urmează să se aplice Terracalco, oferind recomandări clare cu privire la programul de aplicare, doza recomandată pentru fiecare parcelă, perioada propice pentru aplicare şi încorporare.

    Ca să fim profesioniști dupa cum v-am obișnuit, să începem cu… începutul.

    Ca să ştii cum lucrezi şi ce aplici, fă-ţi o analiză a solului. De anul trecut, noi, îţi punem la dispoziţie serviciul nostru de analiză a solului, AGROFORCE. Compania AGROFORCE vine din Ungaria, unde prelevarea de probe de sol este obligatorie. AGROFORCE vine cu o mare experiență și dotarea corespunzătoare: 7 autoutilitare 4×4 echipate cu instrumente de prelevare probe de sol pneumatice. O singură autoutilitară poate preleva 300-350 ha/zi. Echipamentele AGROFORCE profesionale garantează o prelevare automatizată precisă a probelor de sol, în cel mai scurt interval de la solicitare! Realizează o hartă demonstrativă cu proprietățile solului, livrând rezultatele rapid, în termen util și oferind consultanță profesionistă de specialitate.

    AGROFORCE vine cu o mare experiență și dotarea corespunzătoare: 7 autoutilitare 4×4 echipate cu instrumente de prelevare probe de sol pneumatice

    Ce cuprind serviciile Agroforce?

    – Execută prelevări cu o tehnologie avansată şi o planificare exactă a fiecărei probe – DGPS;
    – Efectuează prelevări automane, fiecare probă fiind compusă în medie din 15-20 de puncte de sondare)/ ha;
    – Analiza şi interpretarea mostrelor de sol prelevate;
    – Analiza parametrilor care chiar contează: pH, Ah, Plasticitate, N, P, K, Humus, S, Zn, Mg, Mn, CaCO3, Na;
    – Reprezentarea pe hărţi privind starea actuală de fertilitate a solului;
    – Propunerea normelor optime economice de fertilizare;
    – Întocmirea planului de fertilizare.

    Agroforce

    Astfel, dragă fermierule, pleci la drum cu radiografia solului tău, știind exact ce să faci pentru a avea rezultate excepționale. Primul pas e deja rezolvat. Apoi:

     TERRACALCO, de ce, când, cum, cât, unde?

    Dar în primul rând, ce este TERRACALCO și de ce îl aplicăm?

    Terracalco 95 este un amendament de sol (un îngrăşământ) granulat, care se aplică cu maşina de împrăştiat îngrăşăminte chimice, pe mirişte sau înainte de o lucrare de bază (arat, scarificat etc) sau superficială (disc, combinator, freza). Apoi se încorporează în sol, începând să acţioneze.

    Terracalco 95 este un amendament de sol (un îngrăşământ) granulat

    Aplicăm TERRACALCO din câteva motive principale:

    Toate acestea duc la un sol perfect, optim pentru plantele de cultură, care arată mai degrabă a compost, cu un pH neutru, o aciditate hidrolitică între 0 şi 1-1,5, o aprovizionare suficientă în Calciu.

    Dar hai sa încercăm să luăm fiecare afirmaţie în parte, cu exemple.

    Îmbunătăţiri fizice

    Ce exemplu poate fi mai elocvent decât experienţa filmată anul trecut la Vaslui, în condiţii de secetă cumplită unde se vede clar îmbunătăţirea dată de aplicarea a 400 kg de Terracalco 95, într-o cultură de porumb înainte de înfiinţare, cu rol clar în a reda solului circuitul apei, a-i creşte capilaritatea, porozitatea, rezultând în final prelungirea perioadei de vegetaţie a porumbului:

    Îmbunătăţiri chimice: Aducerea pH-ului la valoarea neutră. Punerea la dispoziţia plantelor de elemente nutritive în formă asimilabilă. Deblocarea fosforului. Rezultând în final creşterea producţiei.

    Aici avem foarte multe exemple atât teoretice cât şi practice. Aş începe totuşi cu recomandarea USDA – Departamentul de Agricultură al Statelor Unite (tabel 1) prin care se arată clar relaţia directă dintre pH-ul solului şi producţia obţinută (Atenţie, americanii corelează sănătatea solului cu pH-ul acestuia!)

    Recomandare USDA culturi (tabel 1)

    Cu alte cuvinte, pentru plantele de cultură, în arealul pH-ului neutru, găsesc condiţii optime pentru o cultură cu randament maxim! Acest pH neutru (6,8-7,2) ar trebui să fie cât de cât stabil pe tot parcursul anului, cu prea mici deviaţii, iar acest deziderat se observă la o valoare a acidităţii hidrolitice între 0-1,5 (vezi: Cifră alarmantă în agricultură! Circa 7.000.000 de hectare cu sol degradat. Ce este de făcut?

    Aici ar mai fi de adăugat şi scrierile unui foarte serios agrochimist şi cercetător român, partener de-al nostru pe care noi îl recomandăm, Viorel Demian, care de asemenea oferă servicii de prelevare a probelor de sol şi recomandări de fertilizare. Dumnealui, în mai toate probele analizate unde găseşte pH-uri acide, slab acide şi chiar neutre observă o deficienţă a calciului. Acesta semnalează că pH-ul solului ar trebui să fie la o valoare de 7,2 pentru un conţinut ideal în Calciu.

    Îmbunătăţiri biologice: Creare de condiţii optime de înmulţire şi dezvoltare a microflorei, microfaunei şi vieţuitoarelor mici din sol, ducând la creşterea numărului acestora

    După cum v-am obişnuit, noi lucrăm profesionist. Astfel, am testat alături de un producător de bacterii şi preparate microbiologice pentru sol, influenţa directă a aplicării Terracalco 95 asupra microorganismelor din sol. Astfel:

    Influenţa Terracalco 95 (TC95), (tabel 2) asupra bacteriilor din sol (Experimentul AGROVA)

    Profesionist, doborâm miturile!

    Influenţa Terracalco 95 (TC95) asupra bacteriilor din sol (tabel 2)

    (Am aplicat în 2 soluri diferite, primul Soil 1 – pH foarte puternic acid şi al doilea, notat cu Soil 2 pH slab acid (tabel 3). De asemenea, notările au fost: pH= pH în apă; y1=Aciditatea hidrolitică, Plasticitate, conţinut de carbonat şi humus).

    Tratamente sol (tabel 3)

    Aici avem legenda aplicărilor folosite. De asemenea şi explicaţiile cu privire la microorganismele folosite:

    Soil inoculant (TO): Pseudomonas putida, Azotobacter chroococcum, Bacillus megaterium, Bacillus circulans 

    Soil regenerator (TR): Pseudomonas putida, Pseudomonas fluorescens, Bacillus subtilis, Bacillus megaterium

    Rezultatele în Soil 1 după aplicare (sol foarte puternic acid):

    Rezultate sol (tabel 4)

    Ce observăm aici?

    Rezultate în Soil 2 (sol slab acid)

    Sol slab acid (tabel 5)

    Într-un sol slab acid, (ph între 6.2-6.4) cu un humus de peste 3, se observă acelaşi aspect, o creştere a numărului microorganismelor, deoarece Terracalco 95, prin schimbarea pH-ului a făcut posibil mediul optim pentru microorganisme! Totodată, se demonstrează clar că aplicarea Terracalco 95 este impetuos necesară pentru viabilitatea diverselor preparate cu microorganismelor în sol!

    S-a demonstrat foarte clar că Terracalco 95 are o acţiune benefică asupra vieţii microbiene din sol, atât aplicat singur cât şi combinate cu preparate microbiene, în ambele tipuri de sol!

    De ce TERRACALCO ® şi nu altul?

    Din foarte multe motive. În primul rând conţinutul de substanţă activă (ne referim la substanţa activă şi nu la carbonat!) este de aproape 98%(care se traduce in cel mai mare continut de calciu pur din orice produs existent). Şi nu conţine CO2.

    Apoi:

    Cum şi când aplicăm TERRACALCO®?

    Cum și când se aplică Terracalco

    Cât TERRACALCO® aplicăm?

    În funcţie de efectele dorite şi doze, dacă nu avem o analiză a solului, se poate administra asfel:

    1. O doză de 200-500 kg/ha, pe solurile uşoare –medii(cu pH uri usor acide-neutre) cu efect clar şi direct în:
    1. O doză între 500-1.000 kg/ha se aplică pe solurile grele cu scop clar în afânarea solului, creşterea pH-ului şi deblocarea elementelor nutritive (sau scăderea pH ului spre neutru pe solurile cu sărăturate, exces de Na sau Mg).
    2. O doză > de 1.000 kg/ha se aplică în urma analizelor de sol, pe suprafeţele cu probleme mari, sol foarte greu, argilă > 45 %, dorinţa de rezultate rapide.

    Pentru a avea rezultate perfecte, măsurabile şi un sol afânat, cu un pH în apă neutru, ideal oricărei culturi, specialiştii noştrii din teren vor crea un program de aplicare a TERRACALCO® pe unul sau mai mulţi ani, cu efectuarea de analize de sol şi monitorizarea acestora.

    Pentru orice detaliu sau dacă aveţi nevoie de mai multe lămuriri suplimentare, contactaţi-ne. Echipa noastră vă stă la dispoziţie.

     – Ing. Florin Turturea  – Team Manager Agricultura Romania– 0742 247 858

    – Ing. Cătălin Ispas – Tehnical Sales – Muntenia & Oltenia –  0722 163 562

    – Ing. Florentin Rusu– Tehnical Sales –  Moldova – 0728 857 124

    – Ing. Raul Goiceanu – Tehnical Sales –  Transilvania–  0723 517 054

    – Ing. Gabriel Bisorca – Tehnical Sales –  Banat & Crișana –  0726 359 362

    Email: agricultura@carmeuse.ro
    Web: www.carmeuse-agricultura.ro

    www.terracalco.ro
    www.facebook.com/CarmeuseHolding


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!