• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ferma Mas Bes din Spania. Producție medie de 40 l/zi de lapte și concept propriu de turism rural

    Violina Gorcinschi -

    Ferma Mas Bes, deținută de familia de fermieri Viñolas, este una dintre cele mai performante unități agricole din Spania. Situată la aproape 100 de km de Barcelona și la 13 km de Girona, exploatația are una dintre cele mai mari producții medii de lapte. Recent, în perioada 3-4 iulie, ferma Mas Bes a găzduit cea de-a treia ediție a Conferinței Internaționale pentru Sănătătea și Îngrijirea Ongloanelor (International Hoof Health and Welfare Conference), organizată de Anka Hoof Care și sponsorizată de Cow Care și alte companii, eveniment care a reunit fermieri, veterinari și podotehniști din toată lumea.

    Participarea Agrointeligența – AGROINTEL.RO la Conferința Internațională pentru Sănătătea și Îngrijirea Ongloanelor ne-a oferit ocazia să vedem cum arată și cum funcționează una dintre cele mai performante ferme de vaci din Spania.

    Mas Bes este o exploatație care deține un număr de 1.500 de animale, dintre care 620 sunt în prezent vaci la muls. Ce este inedit la această afacere este producția foarte ridicată de lapte, media fermei fiind de 40 de litri pe zi pe cap de animal. Întreaga cantitate de lapte colectat este livrat către ATO Natura, un cunoscut procesator ce pune pe piață produse lactate în toată în regiunea Catalonia. Pe lângă efectivul de bovine de lapte, unitatea agricolă deține și vaci de carne, porci, iepuri, oi, capre, din care se fac delicatese tradiționale disponibile pentru vizitatorii fermei.

    vaci din rasa Holstein
    Ferma Mas Bes – 620 de vaci din rasa Holstein

    Ferma Mas Bes comercializează 8 milioane de litri de lapte pe an

    Ferma Mas Bes este situată în nord-estul Spaniei, în localitatea Salitja, la aproximativ 13 kilometri de Girona. Exploatația deține, în total, 1.500 de animale, incluzând vaci de lapte și carne, porci, iepuri, ovine, caprine etc. Principala activitate este producția de lapte, ferma dispunând de 620 de vaci de lapte, majoritatea din rasa Holstein.

    Ferma catalană se bucură de o producție impresionantă de 8 milioane de litri de lapte pe an (comercializat). Vacile sunt mulse de trei ori pe zi, într-o sală de muls cu o capacitate de 16×2, iar în final se obțin 40 de litri de lapte zilnic/vacă, datorită condițiilor bune în care sunt ținute și gestionate animalele. Fermierii din Mas Bes sunt preocupați de bunăstarea animalelor, asigurându-le condiții termice optime, cu ajutorul ventilatoarelor și sistemelor de pulverizare a apei instalate în grajduri. În 2008, Mas Bes a fost premiată datorită faptului că vacile sale au produs cea mai mare cantitate de lapte într-o viață, în Spania.

    Ferma catalană Mas Bes este și un punct de atracție, având un program de vizitare și logistica pentru a susține desfășurarea unor evenimente importante. Vizitatorii fermei se bucură de experiența completă a ceea ce proprietarii fermei numesc ”turism rural” și care include cazare în fermă și degustarea delicateselor tradiționale. Bunătățile produse în fermă se pot achiziționa din magazinul acesteia sau se pot consuma în spațiile special amenajate. Grație sălilor mari de care dispun, cei de la Mas Bes pot găzdui teambuildinguri, întâlniri sau conferințe, cum a fost cazul Conferinței Internaționale pentru Sănătatea Ongloanelor.

    logo-ul fermei Mas Bes
    Ferma Mas Bes – tradiție de 150 de ani

    Mas Bes, o fermă cu tradiție

    Mas Bes are o istorie lungă, fiind dezvoltată de patru generații de fermieri din familia Viñolas. Construcția fermei, în forma sa rudimentară, a fost concepută în 1584, iar în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, în 1870, Narcís Viñolas a decis să își înceapă activitatea achiziționând două vaci din rasa Holstein Friesian.

    La început, dezvoltarea fermei și a efectivului a avut loc lent: în 1930 efectivul și-a dublat numărul, în 1950 a ajuns la 8 vaci, în 1965 la 14, iar în 1979 a fost construit primul grajd ce găzduia 30 de vaci. În 1985, efectivul a crescut la 50 de capete, iar în 1990, i s-au mai alăturat 25. În 2009, familia Viñolas a construit două case, iar un an mai târziu a inaugurat prima sală de muls pentru 32 de vaci. În acest punct, efectivul număra 450 de vaci.

    În 2011 unitatea agricolă a deschis o instalație pe biogaz (250 kW), iar în 2012 a fost inagurat magazinul fermei care are o suprafață de 1.000 de metri pătrați. Patru ani mai târziu, s-a construit un nou adăpost pentru 220 dintre cele 550 de bovine, iar acum exploatația deține 1.500 de vaci (de carne și lapte), a căror producție de lapte este distribuită către ATO Natura, o companie ce se ocupă de comercializarea produselor lactate, obținute de la fermierii catalani. Astfel, milioane de gospodării catalane se bucură de lapte, unt, smântână și alte produse lactate de la fermieri locali.

    Ferma Mas Bes lucrează o suprafață de 180 de hectare, cultivată mai ales cu lucernă și porumb siloz ce este apoi folosit în hrana animalelor.

    Ferma aparține și este administrată de familia Viñolas (foto: Mas Bes)

    Acum, ferma se află în dezvoltare continuă, datorită celei de-a cincea generații de fermieri Viñolas, din care fac parte:


    Te-ar mai putea interesa

    Cel mai puternic utilaj agricol din lume – la semănat în ferma Terracult din județul Arad Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu Mesajul unui fermier pentru funcționarii APIA care au lăsat oamenii cu conturile goale de sărbători

    Ultimele știri

    Rasa de oi Suffolk: caracteristici, productivitate, întreținere NeemAzal, din portofoliul Chemark Rom, este soluția biologică ideală pentru controlul dăunătorilor Ajutoarele de stat pentru fermieri – prelungite până la finalul anului