• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Caniculă! ANM: Temperaturi de 37-38 de grade Celsius – vezi regiunile vizate de alertă

    Angelica Lefter -

    Un val de caniculă va cuprinde România, la început în Banat și Oltenia, apoi în Muntenia și sudul Dobrogei, Moldova, Transilvania și Crișana. Disconfortul termic va fi ridicat, iar temperatura maximă va atinge 37 de grade Celsius.

    Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o informare meteorologică valabilă în perioada 10 – 14 iulie, potrivit căreia peste România va veni un val de caniculă, însoțit de disconfort termic.

    ANM: Valul de căldură se va extinde în mai multe regiuni ale țării

    Astăzi, luni – 10 iulie, valul de căldură și canicula cuprind Banatul și Oltenia, iar în zilele următoare se vor extinde și în Muntenia, Dobrogea, sudul și centrul Moldovei, Transilvania și Crișana.

    Temperaturile maxime se vor încadra în general între 34 și 37 de grade și disconfortul termic se va accentua în special în zonele de câmpie, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

    Meteorologii prognozează temperaturi ridicate chiar de până la 38 de grade Celsius în următoarele două săptămâni

    Potrivit prognozei pentru următoarele două săptămâni, pe regiuni a ANM, temperaturile caniculare se resimt deja în zona de sud a țării.

    În Muntenia, vremea va fi călduroasă, cu temperaturi maxime medii de 32…34 de grade, dar vor fi și perioade cu caniculă mai ales la câmpie (13-14 iulie, 17-19 iulie), când media valorilor diurne se va situa în jurul a 37…38 de grade. Media minimelor termice se va situa frecvent la valori de 18…20 de grade, exceptând noaptea din 11 iulie când aceasta va fi de 16 grade.

    Și în Oltenia vremea va fi caniculară, îndeosebi în zona de câmpie, în cea mai mare parte a intervalului, astfel se va înregistra o medie a temperaturilor maxime în jurul a 34 de grade, iar în zilele de 13, 14 iulie și în perioada 17-19 iulie, mediile valorilor termice diurne vor fi de până la 36…38 de grade.

    În Moldova, în cea mai mare parte a intervalului vremea va fi călduroasă cu medii ale temperaturilor maxime de 29…32 de grade, dar vor fi și zile (13, 17 și 18 iulie) când media se va situa în jurul a 34 de grade, adică și valori caniculare în special în sudul regiunii.

    Pentru Transilvania, meteorologii au anunțat că vor fi fluctuații termice de-a lungul intervalului de referință. Astfel, în 12 și 13 iulie media temperaturilor maxime se va situa în jurul a 29 de grade, apoi va crește până în 14 iulie spre valori de 31…33 de grade, ulterior va scădea spre 29…30 de grade, apoi vor crește, în perioada 17-19 iulie, până la medii de 33…34 de grade, după care până la sfârșitul perioadei acestea vor coborî la o medie de 29…30 de grade Celsius.

    La fel în Crișana, unde vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a intervalului de referință, când se vor înregistra temperaturi maxime medii de 30…32 de grade, dar se estimează și perioade caniculare (12-13 iulie și 16-19 iulie), când media acestora să fie de 34…36 de grade, iar în Banat, pe tot parcursul intervalului vremea va fi călduroasă, dar vor fi și perioade cu caniculă mai ales la câmpie (12-13 iulie, 16-19 iulie), când vor fi temperaturi maxime medii de 36…38 de grade, iar în restul intervalului media acestora va fi de 32…34 de grade, conform prognozei ANM.


    Te-ar mai putea interesa

    Cel mai puternic utilaj agricol din lume – la semănat în ferma Terracult din județul Arad Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA

    Ultimele știri

    NeemAzal, din portofoliul Chemark Rom, este soluția biologică ideală pentru controlul dăunătorilor Ajutoarele de stat pentru fermieri – prelungite până la finalul anului Plugul cu vibrații – inovația românească pentru o arătură mai eficientă și cu consum redus de motorină