• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierul Grigore Dobraș și-a convins copiii să se întoarcă din străinătate și să muncească în cooperativă

    Daniel Befu -

    Fermierul Grigore Dobraș sau Certezanu, așa cum îl cunoaște toată lumea, a reușit un lucru de care e tare mândru: și-a convins copiii, tânăra generație, să se întoarcă acasă din străinătate și să muncească, împreună, în cooperativa familiei. În prezent, fermierul din Halmeu, Satu Mare, așteaptă al cinsprezecelea nepot de la cei nouă copii ai săi.

    Grigore Certezanu, în capul mesei familiei

    ”Sunt 14 nepoți și jumătate pentru că acum o să avem o nepoțică peste două luni – al cinsprezecelea nepot. Nouă copii avem, gineri vor fi opt, mai am încă 3 fete de căsătorit. (…) Au fost plecați din țară, am rămas cu două fete gemene și cu una la grădiniță și restul au fost plecați toți în țări străine. (…) Am reușit să i-am adus acasă pe toți. Pentru mine înseamnă…nici n-am cuvinte. Tot! Mai mult ca orice pe lume asta! Înseamnă că am reușit, dar nu e ușor! Foarte greu până am reușit și au venit acasă toți și-s aici. Acum suntem împreună aproape aici lângă gospodăriile astea în jur de 30 de persoane”, vorbește Certezanu mândru de familia sa.

    Grigore Dobraș, zis Certezanu

    Cooperativa condusă de Certezanu este un model pentru ce înseamnă o fermă de familie. Pornind de cultura de cereale, la cea de fructe și de legume și până la creșterea animalelor, lanțul scurt al fermei se încheie cu produse finite, produse proprii, ce sunt valorificate direct către consumatori.

    ”Am crescut de mic copil între animale într-un număr mai mic, nu atât de mare cum avem acum, dar de acolo de la Cămărzana, acolo copilăriea mea a fost printre animale – atât oi cât și vaci dar în număr mai mic. (…) Bineînțeles că familia mea începând de la o gospodărie mai mică, crescând încet, acum s-a transformat într-o cooperativă unde avem 2.000 de oi, 200 de vaci, avem vreo patru hectare de vie, avem șapte hectare de meri, avem șase hectare jumate de nuci. Vreau să precizez că via și merii și pomicultura de nuci sunt făcute pe proiect. Am făcut prima dată proiectul de vie, după aia proiectul pe 7 hectare de meri și acum finalizăm un proiect de 6 hectare jumate de nuci unde chiar acum finalizăm o hală, unde-i plantația de nuci. (…) Avem și legume. Am o seră de 50 de arii pe sticlă unde iarna produc roșii albe, țin oile în seră iarna – îmi bag acolo 1.000 de oi în seră și în același timp îmi fac și fertilizare naturală – nu mai trebuie să dau nici un fel de îngrășământ și le scot afară primăvara și băgăm – acum de exemplu e plină cu tot felul ce ne trebuie în gospodăria noastră în primul rând, căci cooperativa noastră face parte dintr-o familie mai mare”, vorbește fermierul despre afacerea familiei, organizată ca o cooperativă.

    Produsele din fermă, pe masa familiei lui Grigore Dobraș

    Produsele din fermă – pentru propriul consum, dar și sursă de venit

    Fiind la Halmeu, din ferma familiei Dobraș nu putea lipsi cultura de căpșun ce se întinde în câmp de o suprafață de 4,5 hectare. Toată suprafața este fertilizată cu gunoi de grajd. ”Pe cultură mare nu lucrăm chiar mare suprafață. Lucrăm undeva la 100 de hectare și noi folosim pășune mult, ierburi semănate, lucernă pentru că la animale e treabă… și pășune. Am în proprietate o parte și am o parte luată în concesiune de la primărie – o mare parte din pășune. De exemplu, unde ne aflăm acum și în jur, aici e proprietate. Pășunea de la primărie, e mai încolo, mai înaltă parte”, ne spune fermierul din mijlocul unui imaș pe care pasc animalele.

    Familia din Satu Mare reușește să țină nu doar o fermă mixtă, cu de toate, ci și o afacere cu produse tradiționale obținute chiar din fermă. Sunt bunătăți pe care le consumă în primul rând ei, apoi surplusul este vândut către clienții fideli. ”Vindem rezervă – ce nu consumăm noi dar, nu cumpărăm absolut nimic din ce consumăm. Mai cumpărăm ceva Coca-Cola, da așa, cam cu ceartă. Ne certăm să nu cumpărăm. Restul – lapte de capră, carne de miel, un ied la ceaun, un salam crud-uscat cu mangaliță și vițel, un parizer din pulpă de vițel, toate sunt produse aici”, spune Certezanu.

    Grigore Dobraș pe pășunea unde pas animalele familiei

    ”Cooperativa Certezanu funcționează 100% de când s-a înființat”

    La finalul fiecărei zile, fermierul mulțumește Celui de Sus pentru binecuvântarea de a-și vedea familia împreună, unită prin muncă, bună înțelegere și prin proiecte ce asigură bunăstarea tuturor. ”Cooperativa Certezanu funcționează 100% de când s-a înființat și nu pentru…. da, bineînțeles că sunt și facilități – sunt, dar vreau să spun că funcționează. S-a făcut un proiect pe cooperativă și care e deja implementat și deja am și …. de acum spun și suma…. E cel mai mare proiect din județ de 2.142.000 euro pe cooperativă – modernizarea fermei ca să ne fie mai ușor în familie – că vă spun așa, noi 90% din tot ce se vede aici, familia este forța de muncă. 90%! (…) N-am dat la nimeni nici 5 bani, decât la consultant și reușită a fost cum am spus și la meri și la nuci și la vie și acum la modernizarea fermei. (…) Îi mulțumesc lui Dumnezeu că am reușit de a venit familia înapoi și suntem împreună. Nu-i ușor… prosperăm dar nu-i ușor. Vreau să spun încă ceva… fac apel la legiuitorii țării. Mie nu mi-e frică de falimentul meu și al familiei mele. Mie nu mi-e frică, că un an e mai bun, celălalt e mai e prost… mai facem ceva… mie nu de asta mi-e frică… mi-e mi-e frică de falimentul țării! (…) Mie îmi pare foarte rău că trebuie să spun. E o politică greșită. De ce să iei de la mine, de la familia mea – familia mea nu-i proastă, lucrează de noapte… Azi-noapte la ora 1:00 am avut oameni la masă și de la ora 1.00 s-au dus la lucru înapoi. Și noi ne-am împrăștiat, care încotro… la 1 noaptea. Reușita noastră e pentru că lucrăm pe două norme, nu pe o normă de 8 ore. Noi avem program dublu facem în familie, nu 8 ore. Dublu și mai un pic ca dublu. E nedrept. Vă spun ce-i nedrept! Să iei atât de la omul care muncește și să dai la altu care nu muncește. Domnule, sunt de acord să dai, sunt de acord să dai la cine merită, dar nu… domnule să ne îngrijim de oamenii care nu au”, a încheiat Certezanu interviul acordat pentru reportajul difuzat la rubrica ”Fermierii României” din cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR.

    Fermierul Grigore Dobraș a reușit să își aducă toți copiii acasă


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor!

    Ultimele știri

    Vânzarea terenurilor agricole din apropierea granițelor – aproape imposibilă! Fermierii ruși renunță la cultura de grâu: ”Există pierderi la fiecare tonă” Gazeo și Clementine: soiuri noi de grâu și orzoaică de la ITC Seeds