• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Părintele spiritual al Angusului «Made in România», despre punctele tari și slabe ale acestei rase de vaci de carne

    Daniel Befu -

    Înființată în februarie 2012, Asociația Angus Ro numără 50 de membri din zona Bucovinei, Moldovei și Ardealului, cu un total cumulat de 3000 de animale rasă pură. Președintele ei, Vasile Pachițanu, este primul fermier (acum retras din activitate) care a introdus rasa Angus în România. În viitorul apropiat, Asociația Angus Ro și-a propus să realizeze o serie de branduri zonale pentru carnea de Angus, personalizate pentru zona Bucovinei, bogată în pajiști de calitate, pentru zona Ardealului etc.
    Tatăl Angusului din România a explicat pentru Agrointeligența avantajele și dezavantajele acestor vaci cu origine scoțiană:

    PUNCTE TARI

    Rasa Angus a ajuns în România în urmă cu 14 în urma unui transfer de embrioni și asta s-a datorat faptului că eu am studiat foarte mult rasa în Statele Unite, țara ei nu de origine, ci de adopție unde a avut o dezvoltare extraordinar de mare, tocmai datorită calităților extraordinare ale acestei rase, pe care v-o descriu foarte succint.
    -Este o rasă rustică, care are fătări ușoare, o rasă cu o viabilitate foarte bună la naștere
    -Este o rasă al cărei spor de creștere în greutate a vițeilor, datorită tehnologiei de creștere, adică spor natural de la 6-7 luni până la înțărcare este foarte bun, de 1350-1400 de grame. Eu am avut și de 2 kilograme și 2,5 kilograme/zi la ferma la care am introdus pentru prima dată această rasă
    -Randamentul la tăiere este peste 61%, ajungând și la 65% și de o mare importanță, cantitatea de carne în carcasă nu o are nici o altă rasă din lumea asta. Raportul e de 1:5, deci o parte oase, cinci părți carne.
    -Ca un final al acestei rase, așa cum se caută astăzi calitatea laptelui, ca produs final al vacilor de lapte, produsul final al vacilor de carne e carnea, ori calitatea cărnii de Angus e cea mai bună dintr-un număr de 5 rase de carne din lumea asta.

    PUNCTE SLABE

    -Ceea ce este o parte negativă deocamdată, lucru pe care l-am știut de acum 12-13 ani, este că procesatorii români nu prea dau atenție acestei rase și nici unei rase de carne, din cauza prețurilor. Sunt niște prețuri stabilite pentru carnea de vaci mixte, a căror calitate a cărnii este necorespunzătoare. Noi n-am avut o carne de calitate în România.
    -Un alt punct negativ e că oamenii care cresc Angus simt au un pic mai mare valoarea investiției la cumpărarea materialului genetic, iar veniturile apar mult mai târziu, la 17-20 de luni de la nașterea vițelului, față de producția de lapte, care ar apărea imediat după fătare, prin vânzare.

    cows-1Ce fermieri sunt targetați?

    Eu am spus acum 14 ani, când mi s-au născut primii viței, că mă adresez în mod deosebit crescătorilor particulari, țăranilor din zonele de deal și munte care au suprafețe foarte mari de pajiști și care trebuie să fie folosite de rasele de carne, datorită celor patru atuuri menționate mai sus. A doua problemă e că dat fiind faptul că de anul viitor scade cota de la lapte alocată României de la UE și țara noastră și fermierii vor avea o pondere mai mică de lapte pe care o vor putea livra la procesatori, alternativa pentru oamenii care dintotdeauna au trăit din creșterea vitelor este creșterea vitelor pentru carne rasa Angus. În plus, pe lângă creșterea de animale din rasa pură, fermierii pot să crească și vaci angus hibride. Pot să folosească material semnal de la tauri Angus, un plus de valoare față de rasa maternă de cel puțin 50%, urmare a fenomenului de heterozis.


    Te-ar mai putea interesa

    Plata despăgubirilor de secetă – informații de ultimă oră pentru fermieri Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!