• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Răceala la găini – simptome. Cum se tratează

    Violina Gorcinschi -

    Răceala la găini – simptome, prevenire, tratament. Cum se tratează răceala la găini, o boală ce nu este mortală, însă complicațiile sunt destul de serioase pentru tineret. În cazul găinilor ouătoare, răcelile pot cauza stoparea producției de ouă. La puii de carne, boala poate slăbi organismul păsărilor, iar, netratată și agravată, poate duce chiar la deces.

    Fiind o boală contagioasă, răceala la găini trebuie depistată rapid, pentru a nu se răspândi la întregul efectiv. În acel punct, va fi destul de greu de tratat.

    Răceala la găini – cauze. De la ce răcesc găinile

    Răceala la găini poate fi declanșată de curenți de aer, temperaturi scăzute ale aerului, nutriție necorespunzătoare, deficiențe de vitamine și minerale. În acest articol, veți afla cum se depistează și se tratează răceala la găini.

    o gaina bolnava
    Simptomele răcelii la găini (foto: myland.decorexpro.com)

    Răceala la găini – semnele bolii

    Pentru a trata răceala găinilor, aceasta trebuie, mai întâi, diagnosticată corect. Păsările bolnave au simptome specifice. În primă fază, se poate observa o respirație greoaie și zgomotoasă, un horcăit, păsările devin letargice și au un comportament ieșit din comun. Acestea pot, de asemenea, strănuta la fel ca și oamenii.

    Asemenea oamenilor, găinile au secreții nazale, dar și oculare, atunci când suferă de o infecție respiratorie. Apar umflături la nivelul feței, în special în jurul ochilor, iar păsările pot suferi de diaree. Dacă nu sunt tratate, păsările pierd în greutate, iar producția de ouă scade semnificativ, la fel și pofta de mâncare.

    Tusea și respirația șuierată nu indică întotdeauna o răceală la găini. Uneori, păsările se pot sufoca, în timpul mesei, cu cereale, își întind gâtul și respiră mai greu. Dacă crescătorii observă că păsările se îneacă, ar trebui să încerce deblocarea căilor respiratorii.

    De asemenea, dacă păsările încep să caște, pot avea o răceală sau pot avea o inflamație la nivelul gușii. În al doilea caz, găinile au nevoie de antiinflamatoare speciale, achiziționate de la farmacia veterinară. Dacă sunt complicații, medicul veterinar poate recomanda tratamentul cu antibiotice.

    gaini plimbandu-se in curte
    Cum se previne răceala la găini (foto: vetmed.ucdavis.edu)

    Răceala la găini – prevenire. Cum întărim imunitatea păsărilor de curte

    Găinile și, în special, puii, au nevoie de anumite condiții de mediu pentru a se dezvolta sănătos. Temperatura la care sunt ținute păsările depinde de vârsta lor. Puii care au mai puțin de o săptămână au cea mai mare nevoie de căldură. Pentru aceștia, temperatura trebuie menținută în intervalul de 32-35 de grade Celsius. Din a doua săptămână, temperaturile coboară la 30 de grade, iar puilor cu vârsta de 15-20 de zile le priesc 26-28 de grade. Începând cu a treia săptămână, temperatura poate fi redusă la 20 de grade.

    Este importantă menținerea umidității aerului la 60-70%. Puii au nevoie de aer proaspăt, astfel că se recomandă aerisirile dese ale încăperilor.

    Pentru a reduce șansele de îmbolnăvire la puii tineri, adăpătoarele și hrănitoarele sunt curățate și spălate în mod regulat.

    În întărirea sistemului imunitar al păsărilor, nutriția joacă un rol cheie. În hrana și apa păsărilor, petunia.ro recomandă următoarele remedii naturiste:

    o persoana care tine in brate o gaina si o seringa in mana
    Tratarea răcelii la găini (foto: heritageacresmarket.com)

    Răceala la găini – tratament

    Tratamentul unei răceli la găini trebuie începul imediat ce sunt depistate primele semne ale bolii.

    Dacă se depistează răceala la găini, proprietarii de păsări trebuie să ia, urgent, măsuri pentru a împiedica răspândirea bolii în întreg efectivul, conform decorexpro.com. În primul rând, păsările bolnave se izolează de ceilalți indivizi, în încăperi curate, calde (peste 20 de grade Celsius), uscate și aerisite corespunzător. Tineretul se separă de adulți, timp de 10-14 zile. Crescătorii pot apela atât la metode naturiste, cât și la medicamente.

    În timpul răcelii, pofta de mâncare a găinilor scade, însă alimentația poate fi stimulată prin zdrobirea furajelor și amestecarea cu lichide, astfel încât să rezulte un piure. Apoi, se folosește o lingură sau o seringă cu care se hrănesc găinile incapabile să se hrănească singure. Se pot pisa și câțiva căței de usturoi în mâncarea păsărilor, pentru a le întări imunitatea.

    O metodă populară și eficientă de tratament este decoctul de urzică și ceaiul din frunze de zmeură, coacăze sau tei. De asemenea, plasarea lămpilor aromate cu eucalipt și uleiuri esențiale de salvie va accelera procesul de vindecare. În apa păsărilor, se adaugă oțet de mere, în vase de plastic.

    Dacă boala este destul de severă, se recomandă consultarea unui medic veterinar care va recomanda, în majoritatea cazurilor, administrarea antibioticelor. În plus, pentru a susține întărirea imunității, se va administra și un complex de vitamine.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!