• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un fermier explică de ce folosește mixurile pentru culturile de acoperire

    Adrian Radu -

    Culturile de acoperire primesc o tot mai mare atenție și în țara noastră. Beneficiile acestora sunt multiple, iar compania RWA Raiffeisen Agro România vine către fermieri cu mixuri care creează covoare vegetale. Doru Gheorghe, fermier din Valea Argovei, a folosit o cultură de acoperire după ce a recoltat grâul.

    Agrofond Invest este o firmă care lucrează aproape 580 ha de teren în Valea Argovei, în județul Călărași. De 7 ani, în fermă s-a pus accent pe agricultura conservativă, iar tehnologiile de cultură au fost adaptate. De exemplu, după recoltatul grâului s-a făcut o dezmiriștire superficială, iar apoi s-au amestecat resturile vegetale, pentru a se păstra umiditatea în sol.

    Pe suprafața de pe care s-a recoltat grâu, Doru Gheorghe a testat mai multe variante de mixuri pentru culturile de acoperire.

    “Am avut un amestec de mazăre de toamnă cu latir, ovăz și muștar. Am ales să semănăm la 1 octombrie, pentru că nu ne-am dorit să avem un covor mult prea dezvoltat, pentru că ne aflăm într-o zonă unde avem un deficit foarte mare de precipitații și atunci trebuie să găsim echilibrul, balansul între înființarea covorului vegetal și menținerea lui. Scopul este de a nu consuma foarte multă apă, pentru ca următoarea cultură să nu fie un eșec”, a explicat Doru Gheorghe.

    De ce s-a ales varianta covorului vegetal? Fertilitatea unui sol este un element esențial pentru a avea recolte bogate la final de an agricol. Dintr-un teren fertil, plantele pot extrage cu ușurință toate micro și macroelementele care au nevoie pentru o dezvoltare puternică. Materia organică este folosită pentru ameliorarea solurilor, iar una din metodele de infuzare a acestei materii este și cea de plantare a mixurilor pentru culturilor de acoperire.

    “Noi am ajuns la această formulă de covor vegetal un pic mai complexă plecând inițial de leguminoase și de la mazăre, prima dată. Acesta a fost cel mai simplu covor vegetal pe care l-am înființat inițial, gândindu-ne noi să beneficiem de aportul azotului organic, pe care îl fixează leguminoasele. Pentru aerarea solului au trebuit introduse și specii de crucifere, cum ar fi muștarul sau rapița, dar și alte specii în amestec. Am mai adăugat noi ovăzul, dar poate să fie și grâu, poate să fie și secară și orice alte specii, care să ajute foarte mult la acoperirea totală a solului”, a completat Doru Gheorghe.

    Culturile de acoperire au o serie de avantaje pentru fermieri:

    – Protejează solul și reduc eroziunea acestuia;
    – Reduc temperatura solului și îl protejează de fluctuațiile de temperatură;
    – Cresc cantitatea de azot din sol datorită fixării azotului atmosferic;
    – Utilizează mulcirea vie, care poate servi drept barieră pentru inhibarea apariției și creșterii buruienilor;
    – Concurează cu buruienile răsărite și le suprimă;
    – Îmbunătățesc circulația nutrienților;
    – Cresc numărul de insecte, viermi și microorganisme din sol;
    – Reduc pierderile de nutrienți din sol.

    În plus, fermierii vor beneficia de ajutor, prin intermediul noului Plan Național Strategic. Astfel, cei care vor să participe la programul pentru climă și mediu PD-04 și trebuie să acopere, între 15 iunie – 15 octombrie, cel puțin 85% din suprafața arabilă a exploatației, sunt încurajați să înființeze și astfel de culturi.

    Fermierii trebuie să respecte recomandările specialiștilor în privința culturilor de acoperire, pentru a avea un sol fertil pentru cultura succesivă.

    “Prima recomandare este să se utilizeze amestecuri de minimum 3 -4 specii. Fiecare are rolul bine determinat într-o astfel de cultură unde se țintesc mai multe obiective și se caută evitarea riscului de nerăsărire sau răsărire foarte întârziată, rol prin care unele specii pot aduce avantaje (leguminoasele acumulează azot atmosferic) sau rol care înseamnă protecție, reducerea riscurilor (semințele mici vor răsări mai repede). În plus, fermierii trebuie să cumpere acele semințe, acele specii necesare în amestec, care nu pot fi produse ușor și sigur în fermă”, a declarat George Pârvu, Director de marketing la RWA Raiffeisen Agro România.

    RWA are la comercializare șase mixuri pentru culturi de acoperire

    – Mix Latir + (latir, măzăriche de vară, ridiche, muștar) – normă de semănat 20 kg / ha
    – Mix Hrișcă + (hrișcă, măzăriche de vară, ridiche, muștar) – normă de semănat 20 kg / ha
    – Mix Simplu 8 ha (măzăriche de vară, ridiche) – normă de semănat 2.5 kg / ha
    – Summer Mix – Timpuriu (creson, camelină, facelia, niger, ridiche) – normă de semănat 2.5 kg / ha
    – Summer Complet-1 (ovăz brazilian, hrișcă, măzăriche de vară, ridiche) – normă de semănat 25 kg / ha
    – Summer Complet-2 (sudan, linte, niger) – normă de semănat 15 kg / ha.

    Toate detaliile despre produsele cu care RWA Raiffeisen Agro România vine în fermele din țara noastră pot fi găsite pe www.raiffeisen-agro.ro.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    Fermier de Paulownia, la 10 ani de la înființarea plantației: N-am cui vinde, bani au făcut doar vânzătorii de răsaduri! Ce se întâmplă cu plafonarea adaosului comercial la produsele alimentare. Măsura ar putea fi înlocuită Floarea-soarelui, la mare căutare. Prețurile au explodat, fermierii nu vor să vândă