• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Octavian Petrescu, Rodbun, la Agrostrategia (TVR 1): Economia într-o fermă nu se face la sămânță!

    Cristina Iacob -

    Cu recolte la limita sau chiar sub pragul profitabilității, fermierii români iau în calcul să reducă unele cheltuieli în noul an agricol. Aceste tăieri nu trebuie să vizeze niciodată sămânța folosită, avertizează directorul executiv al Rodbun, Octavian Petrescu, subliniind că fără o genetică certitificată, de calitate, premisele viitoare producții sunt compromise din start.

    Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia de astăzi, marți – 25 iulie, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, Octavian Petrescu, Director Executiv Rodbun, a vorbit despre fermierii care sunt nevoiți să reducă din costurile de producție și ce pot face într-o astfel de situație.

    „La începutul campaniei spuneam că va fi un an cu recolte pline și buzunare goale, pentru că prețurile erau prea jos decât ne așteptam noi să fie”, a precizat Octavian Petrescu.

    Mulți fermieri s-au întrebat cum pot reduce costurile de producție când au văzut că prețurile au scăzut în ultimele luni, iar creșterile din aceste zile nu sunt menite să acopere cheltuielile majorate. Nu există o soluție salvatoare, explică Petrescu, însă, micromanagementul ar fi de ajutor: trebuie „ciupit” un procent din fiecare cost.

    Fermierii trebuie să fie atenți și să nu scadă din investiția pentru genetică. „Nu de acolo se face economie”, a atras atenția directorul executiv al Rodbun.

    Soiul de grâu Glosa are o cotă de piață foarte mare

    În zona de grâu, genetica românească are o poziția important în cota de piață, iar cel mai cultivat soi rămâne Glosa. „Are o cotă de piață semnificativă, peste 50%. Demonstrează că are calitate”, a menționat Octavian Petrescu.

    „În momentul asta, noi încă mai avem material genetic de bună calitate. Specialiștii din alte țări cu care am vorbit au spus că pentru zona noastră, să luăm în calcul că pe o medie de 5 ani de zile, soiurile noastre să fie mult mai bune decât soiurile lor”, a menționat Octavian Petrescu.

    Situația este destul de delicată, așa că trebuie să fim pregătiți de orice, sugerează omul de afaceri. „Cred că scopul principal al fermierilor este să facă producție, pentru că ei nu pot controla ce se întâmplă în piața internațională. Nu vreau să transmit mesaje negative, ideea este că trebuie să fim pregătiți pentru orice”, a mai pus directorul executiv al companiei Rodbun.


    Te-ar mai putea interesa

    Tomata care nu se descompune: ”Este cumpărată de o lună, nu știu ce bagă în ele” Un mare lac, o sursă de apă pentru irigații, pe cale să dispară din cauza secetei Fungicidul Cuproxat Flowable învinge mana din culturile roșii, castraveți, ardei și vinete

    Ultimele știri

    Condiție nouă la APIA pentru fermierii care încasează subvenția pe pășune Zilele devin mai lungi din cauza schimbărilor climatice – studiu Subvenții 2024 – listele cu fermierii controlați de APIA în fiecare județ