• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții APIA 2023. Data până la care animalele trebuie ținute în fermă!

    Roxana Dobre -

    Termenul până la care animalele declarate la APIA, pentru subvenții, trebuie ținute în ferme. Perioada de retenție obligatorie a animalelor este stabilită prin legislație pentru speciile de animale care beneficiază de plăți: ovine, caprine și bovine. Fermierii care înstrăinează animalele înainte de termenul limită pierd subvenția de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură achitată ca ajutor național tranzitoriu și sprijin cuplat.

    Perioada de reținere a animalelor în ferme este o regulă importantă pentru eligibilitatea la subvenții, fiind și unul dintre criteriile care este verificat dacă fermierii pică la control. În intervalul stabilit în regulile pentru subvenții fermierii nu au voie să vândă sau să înstrăineze animalele din exploatație, excepție făcând doar mutarea animalelor la pășune sau în tabere de vară.

    Data de retenție se aplică pentru fermele de oi, capre, vaci de lapte sau carne care au solicitat la APIA subvenții pe cap de animal. Perioada în care fermierii nu au voie să vândă animalele este de 100 de zile pentru ovine/caprine/berbeci/țapi. Termenul se calculează de la ultima zi de depunere a cererii la APIA, și expiră pe 8 septembrie.

    În cazul vacilor de lapte și de carne, perioada de retenție pentru APIA este de 4 luni și se calculeză de la ultima zi de depunere a cererii unice. Termenul limită pentru menținerea bovinelor în fermă este 30 septembrie.

    Citiți și: Avans APIA 2023. Sumele care vor ajunge în conturi – anunț oficial

    Perioada de reținere a animalelor în ferme

    Ce este perioada de reținere a animalelor în ferme pentru APIA

    Perioadă de reţinere este intervalul în care un animal care face obiectul unei cereri de plată trebuie reţinut în exploataţia, inclusiv în evidenţele acesteia, pentru care s-a depus cererea de plată sau transferat în alte ferme ale solicitantului sau în exploataţiile asociaţiilor/cooperativelor/grupurilor de producători, inclusiv în evidenţele acestora, în care a fost transferat temporar pentru păşunat.

    Care este perioada de reținere în ferme, pentru ovine/caprine

    În cazul ovinelor animalele pentru care s-a solicitat sprijin la APIA, atât ANTZ cât și PD-24 -Sprijin cuplat pentru venit – ovine/caprine, trebuie menţinute pe o perioadă de reţinere de 100 de zile de la data-limită de depunere a cererii de plată fără penalizări, adică data de 8 septembrie,  în exploataţia cu cod ANSVSA menţionată în cerere.

    Efectivul de femele ovine/femele caprine pentru care se solicită ANTZ 9 trebuie de asemenea să fie menţinut în exploataţia/ exploataţiile cu cod ANSVSA menţionate în cerere, pe perioada de reţinere de 100 de zile, de la data-limită de depunere fără penalizări a cererii de plată, respectiv până la data de 8 septembrie 2023, inclusiv (finalul perioadei de reținere).

    La caprine, animalele pentru care s-a solicitat sprijin sunt menţinute pe o perioadă de reţinere de 100 de zile de la data-limită de depunere a cereri de plată fără penalizări, în exploataţia cu cod ANSVSA menţionate în cerere.

    Sunt eligibile la plată inclusiv femelele de ovine şi/sau femelele de caprine care până la finalul perioadei de reținere (de 100 de zile) au intrat, respectiv au ieşit în/din exploataţiile cu cod ANSVSA deţinute de acelaşi beneficiar sau în exploataţiile asociaţiilor/ cooperativelor/ grupurilor de producători în care au fost transferate temporar pentru păşunat, cu condiția ca animalele să rămână în proprietatea solicitantului pe durata transferului temporar.

    Citiți și: Ordin de ministru: Termen prelungit la APIA pentru berbecii și țapii cu origine!

    Care este perioada de reținere în ferme, pentru berbeci și țapi

    Berbecii care nu sunt solicitați în cerere pentru PD-24 dar asigură raportul de sexe de 1 berbec/ 35 oi solicitate în cerere, trebuie să fie menținuți de la data de 1 iulie a anului de solicitare până la finalul perioadei de reținere a ovinelor, în exploataţia/exploataţiile cu cod ANSVSA menţionată/ menţionate în cerere.

    De asemenea, și țapii care nu sunt solicitați în cerere pentru PD-24 dar asigură raportul de sexe de 1 țap/35 capre solicitate în cerere, trebuie să fie menținuți de la data de 1 iulie a anului de solicitare până la finalul perioadei de reținere a caprinelor, în exploataţia/exploataţiile cu cod ANSVSA menţionată/ menţionate în cerere.

    Până la finalul perioadei de 100 de zile, 8 septembrie, țapii care asigură raportul de sexe și țapii și caprele solicitate SCVZ, pot intra și respectiv ieşi în/din exploataţiile cu cod ANSVSA deţinute de acelaşi beneficiar sau în/din exploataţiile asociaţiilor/cooperativelor/grupurilor de producători în care au fost transferați temporar pentru păşunat.

    Citiți și: Ajutor pentru crescătorii de vaci – condiții. Cererile se depun la APIA, până pe 9 august

    Datele de reținere pentru vaci

    Care este perioada de reținere în ferme pentru vaci de lapte, de carne și bivolițe

    Vacile de lapte sau carne sunt menţinute, pe o perioadă de reţinere de 4 luni de la data-limită de depunere fără penalizări a cererii de plată până la finalul perioadei de reținere, 30 septembrie, în exploataţia/ exploataţiile cu cod ANSVSA, menţionate în cerere sau în exploatațiile asociaţiilor/ cooperativelor/ grupurilor de producători în  care animalele au fost transferate temporar pentru păşunat cu condiția ca solicitantul să fie proprietarul animalelor pe durata transferului temporar.

    Sunt eligibile la plată inclusiv animalele care, până la finalul perioadei de 4 luni de reținere, au intrat, respectiv au ieşit în/din exploataţiile cu cod ANSVSA deţinute de acelaşi beneficiar sau în/din exploataţiile asociaţiilor/cooperativelor/grupurilor de producători în care au fost transferate temporar pentru păşunat, cu condiția ca solicitantul să fie deținătorul animalelor.

    De asemenea și bivoliţele de lapte pentru care s-a solicitat sprijinul cuplat pentru venit sunt menţinute în exploataţia/exploataţiile cu cod ANSVSA menţionate în cerere, pe o perioadă de reţinere de 4 luni de la data-limită de depunere fără penalizări a cererii de plată.


    Te-ar mai putea interesa

    Mesajul unui fermier pentru funcționarii APIA care au lăsat oamenii cu conturile goale de sărbători MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA

    Ultimele știri

    Prețul ouălor de Paști la poarta fermelor. Ilie Van, UCPR: ”Acum apare pe piaţă şi oferta de la curtea ţărănească” Ploi și vijelii de sărbători. Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște Lege în Parlament: Pensii dublate pentru lucrătorii din agricultură