• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ordin de ministru: Termen prelungit la APIA pentru berbecii și țapii cu origine!

    Roxana Dobre -

    Termen prelungit pentru subvenția crescătorilor de oi și de capre care cer subvenții cuplate de la APIA. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a modificat Ordinul nr. 80/2023 prin prelungirea până la 31 iulie a datei privind depunerea adeverinței pentru berbeci și ovine. Documentul trebuie publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat astăzi, miercuri – 28 iunie, în dezbatere publică un proiect de ordin care modifică Ordinul nr. 80/2023, aflat deja în vigoare din luna februarie. Astfel, conform noilor reguli fermierii vor avea la dispoziție data de 31 iulie, în loc de 1 iulie, să depună la APIA adeverințele de tip A, eliberate de Registrele Genealogice sau B, eliberate de oficiile pentru zootehnie județene, pentru subvenția pe cap de animal la ovine și la caprine.

    Șeful ANZ, Florine Bîrcă anunțase că termenul va fi prelungit doare pentru adeverințele eliberate de oficiile pentru zootehnie județene, iar ulterior s-a luat decizia ca prelungirea termenului să fie făcută pentru toate categoriile de fermieri.

    Explicația șefului ANZ privind adeverința le ovine, aici: Florinel Bîrcă, ANZ: Regulile pentru vârstele berbecilor nu se mai pot schimba. Soluția găsită pentru ca oierii să nu piardă subvenția

    Termen prelungit pentru adeverința obligatorie la subvenție pentru ovine, în 2023

    31 iulie – noul termen pentru depunerea adeverinței la APIA

    Iată care sunt schimbările aduse prin Ordinul pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 80/2023:

    – La articolul 82, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins: ”Condiţiile de eligibilitate prevăzute la art. 73 alin. (1) lit. g) şi h) şi la art. 75 lit. h) şi i) trebuie să fie îndeplinite până în data de 1 iulie, inclusiv, a anului de cerere, iar documentele specifice care atestă îndeplinirea acestora, prevăzute la alin. (2) lit. a) sau b), se ataşează la cererea de plată până în data de 31 iulie, inclusiv, a anului de cerere.

    Condițiile de eligibilitate menționate prevăd că pentru efectivul de femele ovine înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală sau suplimentară, pentru care se solicită SCVZ, se respectă raportul de sexe de minimum un berbec de reproducție înscris în registrul genealogic al aceleiași rase, secțiunea principală, cu vârsta de minimum 1 an la data de 31 martie a anului de solicitare și maximum 6 ani la data-limită de depunere a cererii de plată fără penalizări, la 35 de femele ovine.

    De asemenea, pentru efectivul de femele ovine neînscrise și neînregistrate într-un registru genealogic pentru care se solicită SCVZ se respectă raportul de sexe de minimum un berbec de reproducție cu certificat de origine/zootehnic, cu vârsta de minimum 1 an la data de 31 martie a anului de solicitare și maximum 8 ani la data-limită de depunere a cererii de plată fără penalizări, la 35 de femele ovine.

    Aceleași reguli se aplică subvenției pentru crescătorii de capre. Astfel, pentru efectivul de femele caprine înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală sau suplimentară, pentru care se solicită SCVZ, se respectă raportul de sexe de minimum un țap de reproducție înscris în registrul genealogic al aceleiași rase, secțiunea principală, cu vârsta de minimum 1 an la data de 31 martie a anului de solicitare și maximum 6 ani la data-limită de depunere a cererii de plată fără penalizări, la 35 de femele caprine.

    Pentru efectivul de femele caprine neînscrise și neînregistrate într-un registru genealogic, pentru care se solicită SCVZ, se respectă raportul de sexe de minimum un țap de reproducție cu certificat de origine/zootehnic, cu vârsta de minimum 1 an la data de 31 martie a anului de solicitare și maximum 8 ani la data-limită de depunere a cererii de plată fără penalizări, la 35 de femele caprine. 

    Citiți și: Asociațiile au primit de la MADR clarificările privind vârsta maximă a berbecilor și țapilor pentru APIA

    Ordin ministru: Documentele specifice care se depun până la 31 iulie

    Așa cum prevede noul ordin de ministru, documentele specifice care atestă îndeplinirea condițiilor de eligibilitate privind paritatea de 1 berbec/țap la 35 de ovine/caprine se ataşează la cererea de plată până în data de 31 iulie, inclusiv, a anului de cerere.

    Documentele specifice la care s face referire în ordin, pentru SCVZ ovine/caprin,

    a) adeverința eliberată de asociația/agenția acreditată pentru înființarea și menținerea registrului genealogic al rasei, prin care se confirmă înscrierea berbecilor/țapilor de reproducție în registrul genealogic al rasei, înscrierea/înregistrarea oilor sau caprelor în registrul genealogic al rasei, pentru care se solicită SCVZ, și respectarea raportului de sexe de minimum un berbec/țap de reproducție înscris în registrul genealogic al aceleiași rase, secțiunea principală, la 35 de femele ovine/caprine;

    b) adeverința eliberată de oficiul pentru zootehnie județean, prin care se confirmă respectarea raportului de sexe de minimum un berbec/țap de reproducție cu certificat de origine la 35 de femele ovine/caprine neînscrise și neînregistrate într-un registru genealogic. 


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți avans APIA. Primele județe unde fermierii au confirmat că le-au intrat banii în conturi Avans APIA – plăți în ritm alert! Adrian Pintea, MADR: Ce se autorizează astăzi, a doua zi se plătește! Primăriile vin în sprijinul fermierilor care vor să încaseze ajutorul de 1.000 lei/hectar

    Ultimele știri

    Grâul din Ucraina se vinde cu 185 euro/tona. Fermierii au semănat mai mult pentru noul sezon Ministrul Florin Barbu vrea alinierea salariilor funcționarilor MADR din teritoriu, cu cele ale colegilor din Capitală Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Sunt mulțumit de plata subvențiilor la APIA”